Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Δικομματική κοροϊδία για την οικονομία

Ο πρωθυπουργός, ανταπαντώντας στα προχτεσινά "θα" του Μ. Εβερτ, μοίρασε τις δικές του ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις, κρύβοντας ότι μετεκλογικά θα πάρει σκληρά οικονομικά μέτρα

Η δημαγωγική αντιπαράθεση των δύο μονομάχων για την οικονομία συνεχίστηκε και χτες, αφού ο Κ. Σημίτης ανέλαβε να απαντήσει ο ίδιος προσωπικά στις προχτεσινές εξαγγελίες του Μ. Εβερτ, ο οποίος ανοίγοντας την προεκλογική περίοδο άρχισε να μοιράζει δισεκατομμύρια δεξιά και αριστερά. Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι οι υποσχέσεις της ΝΔ κοστίζουν 600 δισ. δρχ. και είπε ότι τα όσα εξήγγειλε ο Μ. Εβερτ αποτελούν "ψεύδη, με τα οποία επιχειρεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό". Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Μ. Εβερτ ότι "μιμείται τον Κ. Μητσοτάκη του 1990". Παραγνωρίζοντας τις περικοπές που και η δική του κυβέρνηση έχει κάνει στις κοινωνικές παροχές, ο Κ. Σημίτης κατηγόρησε τον Μ. Εβερτ ότι με τη μείωση του δημόσιου τομέα από 40% στο 32% του ΑΕΠ θα πετσοκόψει τις δαπάνες για την άμυνα, την υγεία, την ασφάλιση και την παιδεία.

Υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού προγράμματος σύγκλισης που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, λέγοντας ότι η ΝΔ απέτυχε στο παρελθόν τρεις φορές να συντάξει ανάλογο πρόγραμμα και χαρακτήρισε "άκριτο λαϊκισμό" την υπόσχεση για κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων". Ο πρωθυπουργός με τα παραπάνω ερίζει με την αξιωματική αντιπολίτευση για το ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος διαχειριστής των κατευθύνσεων των Βρυξελλών και στέλνει το μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι το ΠΑΣΟΚ θα υλοποιήσει καλύτερα τις επιταγές της.

Στη συνέχεια ο Κ. Σημίτης, απαντώντας στις υποσχέσεις Εβερτ για ενίσχυση των ακριτικών περιοχών, προκαλεί τους κατοίκους αυτών των περιοχών, βαφτίζοντας την ολοφάνερη εγκατάλειψη ως "ανάπτυξη". Εγκατάλειψη, για την οποία την ακέραια ευθύνη φέρνουν και τα δύο μεγάλα κόμματα, που εδώ και χρόνια κυβερνούν τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στις αιτιάσεις της ΝΔ ότι η κυβέρνηση πραγματοποίησε προεκλογικά δαπάνες 682 δισ., διακηρύσσει ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πετσόκοψε τις κοινωνικές δαπάνες, λέγοντας πως για πρώτη φορά την τριετία που πέρασε έγινε "εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών".

Οσον αφορά την αύξηση των αγροτικών συντάξεων, ο Κ. Σημίτης συναγωνίζεται σε δημαγωγία τον Μ. Εβερτ και ξεχνώντας την εγκατάλειψη των αγροτών, του απαντάει ότι "εμείς θα δώσουμε τις αυξήσεις και όχι η ΝΔ", αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς από τους δύο μετεκλογικά δε θα δώσει οτιδήποτε στους αγρότες.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού πυροδότησαν νέο γύρο δικομματικής αντιπαράθεσης και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε των εξαγγελιών Εβερτ, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ανάγκασε τον Κ. Σημίτη να "ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού". Προανήγγειλε δε ότι σήμερα ο Μ. Εβερτ σε συνέντευξη Τύπου θα αναπτύξει την οικονομική πολιτική του Κόμματος.

Στη δημαγωγική διαμάχη, που με κάθε τρόπο κρύβει το γεγονός ότι μετεκλογικά όποιος και εάν εκλεγεί θα εξαπολύσει επίθεση ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα, πήραν μέρος με διαδοχικές ανακοινώσεις και ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Δ. Ρέππας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Φ. Ιωαννίδης και η ΠΟΛ. ΑΝ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντυπωσιοθηρία και κουκούλωμα ευθυνών (2001-09-11 00:00:00.0)
Αψιμαχίες στη Βουλή (1997-01-25 00:00:00.0)
Αρχισε πάλι η αντιπαράθεση (1996-12-10 00:00:00.0)
Ρήγμα στην εικόνα ενότητας (1996-08-30 00:00:00.0)
Η αμηχανία του Μ. Εβερτ (1996-07-07 00:00:00.0)
Αμηχανία για την "επόμενη μέρα" της εκλογής (1996-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ