Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Επικρίσεις, αλλά και... ενότητα

ΣΙΚΑΓΟ.-

Η έντονη κριτική και η ξεκάθαρη διαφωνία με ορισμένες ενέργειες του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, που κατέληξε τελικά σε ενότητα ενώπιον της ρεπουμπλικανικής απειλής, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του Συνεδρίου του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο μέσα σε έντονα προεκλογική ατμόσφαιρα.

Η λεγόμενη προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών, με κύριους ομιλητές τον πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Μάριο Κουόμο, και τον αιδεσιμότατο Τζέσε Τζάκσον, επικέντρωσε τα επικριτικά της βέλη στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Τόσο ο Κουόμο όσο και ο Τζάκσον κατηγόρησαν τον νυν Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ότι έκανε υποχωρήσεις κάτω από την πίεση της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας του Κογκρέσου και της Γερουσίας, με αποκορύφωμα το πρόσφατο νομοσχέδιο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο ξεθεμελιώνει κάθε έννοια κοινωνικής πρόνοιας από το αμερικανικό κράτος.

Ο Τζέσε Τζάκσον, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι οι κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ είναι οξύτερες ακόμα και από εκείνες της δεκαετίας του 1920 και απηύθυνε έκκληση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για ανοικοδόμηση του κράτους πρόνοιας και για καταπολέμηση των διακρίσεων. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Κουόμο, ο οποίος, όμως, αναγνώρισε στον Κλίντον την περιορισμένη ευελιξία κινήσεων που του επέβαλλε η ρεπουμπλικανική βουλευτική υπεροχή.

Παρά τις επικρίσεις, όμως, το Συνέδριο έληξε μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με κλίμα ιδιαίτερα αισιόδοξο και θετικό για την υποψηφιότητα του Κλίντον, ο οποίος χαρακτηρίστηκε, ακόμα και από τους επικριτές του, ως μοναδικός και καλύτερος προμαχώνας ενάντια στη ρεπουμπλικανική απειλή. Τόσο ο Τζάκσον όσο και ο Κουόμο συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί στον Κλίντον η ευκαιρία μίας ακόμη τετραετίας αλλά και η αριθμητική υπεροχή των δημοκρατικών βουλευτών μέσα στη Βουλή, που θα του εξασφαλίσει την άνεση να εφαρμόσει πιο "προοδευτικά μέτρα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ