Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ Μ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣΑΘΗΝΑΣ (ΟΒΣΑ)
Ψήφος αντίστασης, η ψήφος των ΕΒΕ στο ΚΚΕ

- Με ποια προβλήματα βρίσκουν οι εκλογές τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους;

- Το κυριότερο πρόβλημα στα τελευταία δέκα χρόνια και πάνω, είναι η συνεχιζόμενη κατακόρυφη πτώση του τζίρου των καταστημάτων, αποτέλεσμα των εισοδηματικών πολιτικών για τα λαϊκά στρώματα των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων. Είναι ακόμα η ασύδοτη ανάπτυξη των πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών, το φορολογικό με τα άνισα και αντισυνταγματικά "αντικειμενικά κριτήρια" που τσάκισαν και αφάνισαν τη μικρή επιχείρηση. Είναι το 35% για τις προσωπικές εταιρίες. Ακόμα, η ασυδοσία που επικρατεί στα εισαγόμενα προϊόντα χωρίς καμιά προστασία της ντόπιας παραγωγής, η πλήρης απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης και του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού χρήματος από τις τράπεζες, το ασφαλιστικό με τις συντάξεις πείνας και το γενικό κουτσούρεμα των κοινωνικών παροχών.

- Πού οφείλονται αυτά τα προβλήματα;

- Τα παραπάνω προβλήματα τα γέννησαν, τα έθρεψαν και τα όξυναν ακόμα παραπέρα οι κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων που με ευλάβεια εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με τις επιταγές και δεσμεύσεις στο ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο, και τα όργανά του, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και ΕΕ. Δεσμεύσεις που πηγάζουν και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και από το πρόγραμμα σύγκλισης. Ετσι, λοιπόν, η ΝΔ τα τρία χρόνια που κυβέρνησε ψήφισε το νόμο για την πλήρη απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση του ωραρίου, ψήφισε το νόμο για το φορολογικό, το 35% με το οποίο θα φορολογούνται οι μικρές εταιρίες και οι Συνεταιρισμοί. Ενώ, το ΠΑΣΟΚ επέβαλε τα "αντικειμενικά κριτήρια" που αφάνισαν τη μικρή επιχείρηση, υλοποίησε με ευλάβεια τον νόμο για την επαγγελματική στέγη πετώντας χιλιάδες καταστηματάρχες στο δρόμο. Πρέπει να πούμε εδώ ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις από τα κόμματα του δικομματισμού είναι ψεύτικες, έχουν σαν στόχο να ξεγελάσουν για μια ακόμα φορά τον επαγγελματία βιοτέχνη και έμπορο, να κλέψουν την ψήφο του για να συνεχίσουν και να εντείνουν την ίδια αντιλαϊκή και αντιΕΒΕ πολιτική όταν έρθουν στην εξουσία.

- Τι σημαίνει η ψήφος των ΕΒΕ στο ΚΚΕ;

- Οπως είπαμε παραπάνω για την κατάντια των ΕΒΕ, υπεύθυνα είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, οι επιταγές της ΕΕ, η συμφωνία του Μάαστριχτ, τα προγράμματα σύγκλισης. Τα δύο μεγάλα κόμματα με υποτέλεια υπηρετούν αυτά τα όργανα, υλοποιώντας τις αντιλαϊκές πολιτικές. Συνυπεύθυνα, όμως, είναι και τα μικρότερα κόμματα Πολιτική Ανοιξη, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ αφού υποστηρίζουν αυτούς τους φορείς. Μαζί, λοιπόν, ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα σύγκλισης. Το μόνο κόμμα που πράγματι ξεκάθαρα αντιστάθηκε σ' αυτές τις επιβουλές, δεν ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ούτε το πρόγραμμασύγκλισης, που με παλικαριά συγκρούστηκε με το μεγάλο κεφάλαιο, μας συμπαραστάθηκε στους δίκαιους αγώνες μας, είναι το ΚΚΕ. Σωρηδόν οι επερωτήσεις στη Βουλή από το Κομμουνιστικό Κόμμα για τα προβλήματα των ΕΒΕ. Οταν, λοιπόν, καταδικάζει κανείς τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και αυτό πράγματι έχει γίνει στη συνείδηση των ΕΒΕ, πρέπει να καταδικάζει και με την ψήφο του τα ίδια τα κόμματα που τις εφαρμόζουν αλλά και τους συνεπίκουρους. Και βέβαια, το λευκό και το άκυρο ενισχύουν αυτά τα κόμματα. Ετσι, λοιπόν, ανεξάρτητα εάν συμφωνεί κανείς ή όχι με το σοσιαλισμό πρέπει να ενισχύσει το ΚΚΕ για μια πράγματι δυνατή φωνή αντίστασης στη Βουλή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ