Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο "μονόδρομος" και το "δόγμα"!

Του Χρήστου ΘΕΟΧΑΡΑΤΟΥ

Χρόνια τώρα οι απολογητές του δικομματισμού και οι ποικιλώνυμες παραφυάδες τους κατηγορούν το ΚΚΕ ως "δογματικό" - με κύριο "επιχείρημά" τους, ότι "είναι το μοναδικό κόμμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, που αντιμετωπίζει απολύτως αρνητικά την Ευρωπαϊκή "Ενωση".

Πρόκειται, φυσικά, για συκοφαντία.

Διότι, το ΚΚΕ, τη συγκεκριμένη στάση του απέναντι στην περιβόητη "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" (Μάαστριχτ) δεν την πήρε αβασάνιστα και δογματικά, αλλά εκτιμώντας μεγέθη και γεγονότα.

Και οι σχετικοί αριθμοί, βεβαίως, όχι μόνο δεν είναι δογματικοί, αλλά είναι εξόχως αποκαλυπτικοί - καθώς υπογραμμίζουν ότι η χώρα μας εισπράττει όλες τις αρνητικές συνέπειες της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" χωρίς να εισπράττει καμιά από τις θετικές της, όπως, ενδεχομένως, άλλες χώρες.

Ας θυμηθούμε τα δυο μεγάλα "επιχειρήματα" όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες επιμένουν όχι μόνο στον "ευρωπαϊκό προσανατολισμό" της χώρας, αλλά και στην υποβάθμισή της σε ευρωπαϊκή επαρχία. Διαλαλούσαν και διαλαλούν:

  • Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μάαστριχτ "αποτελούν μονόδρομο για την οικονομία"...
  • Οτι η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θωρακίζει τα σύνορα και τα εθνικά μας δίκαια...

Σήμερα η στήλη θα ασχοληθεί με το πρώτο επιχείρημα των "ευρωπαϊστών". και θα παραθέσει ορισμένα οικονομικά μεγέθη που υπογραμμίζουν οδυνηρά τις καταστροφικές συνέπειες της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" στην ελληνική οικονομία.

Πρώτο: Από την 1.1.1981 (ένταξη) μέχρι σήμερα, πράγματι, οι κοινοτικές εισροές προς τη χώρα μας ξεπέρασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ, όμως, στις 31.12.1980 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (εξωτερικό και εσωτερικό) δεν έφθανε στα 600 δισεκατομμύρια δραχμές, σήμερα πλησιάζει τα 34 τρισεκατομμύρια!

Δεύτερο: Το 1980 η σχέση εισαγωγών - εξαγωγών ήταν 10 προς 6. Δηλαδή, πληρώναμε δέκα δισ. δολάρια για τις εισαγωγές μας και εισπράτταμε έξι δισ. δολάρια από τις εξαγωγές μας. Σήμερα, αυτή η σχέση είναι 10 προς 2,5. Δηλαδή πληρώνουμε ετησίως 30 δισ. δολάρια για εισαγωγές και εισπράττουμε από τις εξαγωγές μόνο 7,5 δισ. δολάρια!

Τρίτο: Από την 1.1.1981 μέχρι και 31.12.1995 (δεκαπενταετία) έκλεισαν στη χώρα μας 220.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άνοιξαν μόνο 80.000 νέες, - μειώθηκαν δηλαδή κατά 140.000 και η μείωσή τους εξακολουθεί να καλπάζει!

Τέταρτο: στις 31.12.1980 η ανεργία αποτελούσε μόνο το 4% του εργατικού δυναμικού της χώρας και δεν έφθανε στις 180.000 ανέργους. Σήμερα, παρά τις εισροές του Κοινωνικού Ταμείου, η ανεργία έχει ξεπεράσει το 10% και ταλαιπωρεί 500.000 πολίτες, ενώ και η υποαπασχόληση κινείται, δυστυχώς, στα ίδια επίπεδα!

Πέμπτο: Οι λεγόμενες αγροτικές επιδοτήσεις, για εκσυγχρονισμό της γεωργίας είναι μπλόφα. Από κάθε 100 δρχ. που δίνουν οι Βρυξέλλες για την ελληνική γεωργία μόνο οι 20 πηγαίνουν για υποδομές (προσανατολισμός), ενώ οι 80 πηγαίνουν για αποζημιώσεις (εγγυήσεις). Αλλά και από αυτές τις 80 δρχ. μόνο τις 16 εισπράττουν, ως επιδοτήσεις, οι αγρότες, ενώ τις 64 τις σφετερίζονται η βιομηχανία και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων - δηλαδή, οι μεγαλοαστοί!..

Οσο για την αποβιομηχάνιση, ας ζητήσουν οι απολογητές της "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" τα σχετικά στοιχεία όχι από το ΚΚΕ, αλλά από τη φιλοκυβερνητική ΓΣΕΕ.

Εχουν φουντάρει περισσότερες από 2.500 βιομηχανικές επιχειρήσεις...

Κατά τα άλλα, ζήτω ο "μονόδρομος" του Μάαστριχτ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ