Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να επιλέξουμε τη σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό

Συνέντευξη στον "902 Αριστερά στα FM" του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου βουλευτή του Κόμματος στη Β' Αθήνας

Ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στη Β Αθήνας, σε συνέντευξη που έδωσε στον "902 Αριστερά στα FM" και στην δημοσιογράφο Αννα Μπαλλή, μίλησε για ζητήματα που έχουν σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας και το πώς αυτά επιδρούν στις εσωτερικές εξελίξεις. Για τις μεθοδεύσεις της "νέας τάξης" στην περιοχή και το πώς αυτές επηρεάζουν όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για το ρόλο του ΝΑΤΟ και την ενθάρρυνση από τις ΗΠΑ της τουρκικής επιθετικότητας. Για τις ευθύνες των κομμάτων που είναι εγκλωβισμένα στη λογική της εξάρτησης και για τις θέσεις του ΚΚΕ.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε εθνικούς λόγους για να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Εσείς πιστεύετε ότι υπάρχουν τέτοιοι λόγοι που να δικαιολογούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

- Θα μπορούσε όντως, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα, αν υπήρχε σε εξέλιξη κάποιο μεγάλο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ή γενικότερα εθνικό, η κυβέρνηση να προσφύγει στον ελληνικό λαό, να εξηγήσει ποιο είναι αυτό το ζήτημα, πώς σκέφτεται να το αντιμετωπίσει και να ζητήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού,έτσι ώστε να χειριστεί το ζήτημα, έχοντας την έγκρισή του. Στην περίπτωση όμως τη σημερινή δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί η κατάσταση που υπάρχει στα εθνικά ζητήματα είναι μια κατάσταση γνωστή από καιρό, με εξάρσεις που και αυτές έχουν γίνει ρουτίνα.

Οχημα της "νέας τάξης"

- Τελευταία όμως η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ χειρότερη.

- Οχι, δεν έχουμε κάτι το εξαιρετικό σε σχέση με αυτό που είχαμε, από την αρχή τουλάχιστον αυτού του χρόνου. Συγκεκριμένα, εδώ στην περιοχή μας, με πρωταγωνιστές τους Αμερικανούς, χτίζεται μπρος στα μάτια μας αυτό που ονομάζουμε Νέα Τάξη Πραγμάτων.Οι Αμερικανοί δεν το κρύβουν και το έχουν εξηγήσει πολλές φορές στους Ελληνες, τους Τούρκους και στους άλλους στα Βαλκάνια, ότι στο σύστημα αυτό επιφυλάσσουν ένα ρόλο σημαντικό και για την Τουρκία και για την Ελλάδα,με την έννοια ότι αυτές οι δύο χώρες μπορούν να γίνουν το όχημα της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή. Οι δύο χώρες μπορούν να αποτελέσουν βασικά στηρίγματα αυτού του νέου οικοδομήματος που χτίζουν οι ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το πάνω χέρι θα το έχουν οι Αμερικανοί και επομένως οι όποιες πολιτικές ασκηθούν από τις δύο χώρες πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ.Οι Αμερικανοί όμως βρίσκονται μπροστά σε μία κατάσταση αντιπαλότητας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, για ιστορικούς λόγους και γιατί η Τουρκία ασκεί μια επεκτατική πολιτική και πιέζει όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς άλλες χώρες με τις οποίες συνορεύει. Ετσι οι Αμερικανοί στην προσπάθειά τους να χτίσουν το οικοδόμημα που επιδιώκουν, έχουν κάνει ένα σχεδιασμό, που στις γενικές του γραμμές έχουν εξηγήσει στην Ελλάδα και ο οποίος ήδη διαφαίνεται.

Οι ΗΠΑ πίσω από την τουρκική επιθετικότητα

- Υπάρχουν δηλαδή έτοιμα σενάρια;

- Οι ΗΠΑ ήδη έδωσαν μια γεύση προς τα πού θα κινηθούν, με την περιοδεία που έκανε η κ. Ολμπράιτ. Θα πιέζει τη χώρα μας να παραιτηθεί από μια σειρά θέσεις που έχει, ώστε να υπάρξει μια συμβιβαστική φόρμουλα με την οποία θα λυθούν ορισμένα ζητήματα. Μέσα σ' αυτή τη φόρμουλα είναι το Κυπριακό, το οποίο οι Αμερικανοί νομίζουν ότι μπορεί να λυθεί αρχίζοντας από επιμέρους ζητήματα, αφήνοντας στην άκρη την ουσία του, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι θέμα εισβολής και κατοχής και διχοτόμησης.

Θ' αναζητήσουν μια συμφωνία σ' αυτά που ονομάζονται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης επιμέρους και θα αντικαταστήσουν τις δυνάμεις του ΟΗΕ με στρατεύματα του ΝΑΤΟ, πράγμα που θυμίζει την κατάσταση στη Βοσνία.Αν γίνει αυτό, η λύση θα είναι μια διχοτόμηση,η οποία πέρα από τη σημερινή "ντε φάκτο" κατάσταση θα γίνει "ντε γιούρε",είτε μέσα από την ένταξη στην ΕΕ, είτε με άλλους τρόπους, που θα πιέσουν οι Αμερικανοί να γίνουν με μία διαδικασία συναινετική.

Στη συνέχεια, το δεύτερο βήμα θα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.Η επιθετικότητα της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό έχει πάρει χαρακτήρα πολύ έντονο και βλέπουμε ότι αυτή η επιθετικότητα ενισχύεται από την ανοχή και στήριξη που της δίνουν οι Αμερικανοί. Αρχισαν από τα Ιμια,αμφισβητώντας, για πρώτη φορά ανοιχτά, χερσαίο έδαφος της χώρας μας. Υστερα μίλησαν για τη Γαύδο και στο τέλος μας παρουσίασαν τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" και αυτή τη θεωρία τη συγκεκριμενοποίησαν ύστερα με το γνωστό έγγραφο του επιτελείου. Σε όλα αυτά η στάση που κρατούν οι ΗΠΑ, της δήθεν ίσης απόστασης, στην πραγματικότητα στηρίζει την τουρκική άποψη και τελικά αποθρασύνει την τουρκική πολιτική επιθετικότητας και επεκτατικότητας.

- Και μπορεί μια κυβέρνηση ελληνική, όσο προσδεμένη και αν είναι στις ΗΠΑ, να δεχτεί να κάνει τόσες υποχωρήσεις;

- Οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ είναι πολύ ισχυρές και η ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ την αφοπλίζει οριστικά από το να μπορέσει να προβάλει ουσιαστικά αντιρρήσεις. Οι πιέσεις είναι τόσο ισχυρές σε όλο το πλαίσιο - πολιτικό, διπλωματικό - που τελικά έχουμε την ανησυχία ότι έσπρωξαν την ελληνική κυβέρνηση να πάει γρήγορα σε εκλογές, έτσι ώστε αμέσως μετά να μπορέσει να χειριστεί αυτά τα ζητήματα με μεγαλύτερη ευχέρεια και να κάνει τις υποχωρήσεις που ζητούν οι Αμερικανοί.

Για μια άλλη πολιτική

- Αν όμως ασκούνται τόσο ισχυρές πιέσεις, όπως είπατε, θα μπορούσε, οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να προβάλει αντίσταση;

- Οπως είπα στην αρχή οι ΗΠΑ χτίζουν στην περιοχή μας ένα δικό τους οικοδόμημα, το οποίο όμως δεν μπορεί να χτιστεί χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κυβερνήσεων. Ο σχεδιασμός τους στηρίζεται στο να είναι αυτοί οι επικυρίαρχοι του παιχνιδιού, αλλά όλες τις λειτουργίες να τις αναλαμβάνουν τα ίδια τα κράτη, τα οποία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να γίνουν ο φορέας, το όχημα της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή τους.

Αυτό όχι μόνο σε ένα επίπεδο διμερών δεσμεύσεων με τις ΗΠΑ, αλλά και σε θεσμικό επίπεδο μέσω των διεθνών οργανισμών που ελέγχουν οι Αμερικανοί. Αρκεί να σκεφτούμε το ΝΑΤΟ. Οι πολυεθνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όπου συμμετέχουν Ελληνες, Τούρκοι, Ιταλοί, θα παίξουν το ρόλο του χωροφύλακα ή του κατασταλτικού μηχανισμού ή ακόμα και των δυνάμεων κατοχής,όπως στη Βοσνία, όταν οι ΗΠΑ θεωρήσουν ότι αμφισβητείται η κυριαρχία τους.

- Αν είναι και θέματα τοπικών κυβερνήσεων, μπορούμε να δούμε πιο αισιόδοξα αν από τις εκλογές προκύψει νέα κυβέρνηση π. χ. κυβέρνηση ΝΔ;

- Για προεκλογικούς λόγους τώρα τελευταία η ΝΔ σηκώνει λίγο τους αντιαμερικανικούς τόνους. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αν είναι χολωμένοι οι νεοδημοκράτες, είναι γιατί οι ΗΠΑ έχουν κάνει την επιλογή του Σημίτη και όχι του Εβερτ.Αυτό συνέβη γιατί ο Σημίτης, που το κόμμα του εμφανίζεται σαν αριστερό, όταν είναι στην αντιπολίτευση, εκφράζεται διαφορετικά. Οι λαϊκές δυνάμεις που είναι ενσωματωμένες στο κόμμα του Σημίτη, όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση εκφράζονται πολιτικά και οι δυσκολίες για μια κυβέρνηση της Δεξιάς θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυσκολίες που έχει μια κυβέρνηση η οποία έχει και τον τίτλο του σοσιαλιστικού κόμματος να κάνει υποχωρήσεις που θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα. Προτιμούν λοιπόν τον Σημίτη γιατί θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους και με μικρότερες αντιστάσεις.

Να, γιατί εμείς λέμε ότι σε αυτές τις εκλογές, αν ο κόσμος αντιληφθεί αυτό το σενάριο που υπάρχει και κατανοήσει ότι δεν είμαστε αδύναμοι μπροστά στις εκλογές των μεγάλων, όπως προσπαθούν να μας πείσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να στηρίξει το ΚΚΕ.Εάν δηλαδή σε αυτές τις εκλογές ο ελληνικός λαός δώσει μια δύναμη στο ΚΚΕ, αν αρχίσει μια αντεπίθεση με την ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος και μετά τις εκλογές,με επιμονή να παλέψει για τα δίκαιά του και να απορρίψει την πολιτική της υποτέλειας, που σήμερα απαιτούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, θα υπάρξει η δυνατότητα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.Θα δοθεί η δυνατότητα να ακολουθήσει η χώρα μας μια διαφορετική τελείως πολιτική, που παίρνει υπόψη της και την αξιοπρέπεια της χώρας μας και τα γενικότερα συμφέροντά της.

Επιλογή σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό

- Μία διαφορετική πολιτική δε θα μας έβαζε στο περιθώριο;

- Οταν κάποια χώρα αρχίζει να προβάλλει αντιστάσεις, θα βρει συμπαραστάτες άλλες χώρες και θα αρχίσει να δημιουργείται αυτό που εμείς ονομάζουμε κίνημα αντίστασης και σε διεθνές επίπεδο.Για να αλλάξει όμως αυτό το πράγμα, πρέπει σε κάποια χώρα να αλλάξουν οι συσχετισμοί,ν' αναδειχτούν δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να συγκρουστούν με τον ιμπεριαλισμό, να πουν κάποιο όχι σε κάποια επιλογή που τους πιέζουν οι Αμερικανοί να αποδεχτούνε.

- Και γιατί οι ψηφοφόροι να ενισχύσουν το ΚΚΕ; Πέρα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υπάρχουν και άλλα κόμματα, τα μικρά κόμματα.

- Εμείς λέμε ότι η διέξοδος δεν είναι γενικά στα μικρά κόμματα.Μπορούμε να το δούμε αυτό, αν τα πάρουμε ένα ένα.

Η Πολιτική Ανοιξη στο οικονομικό ζήτημα ασκεί συντηρητική πολιτική, έχει αποδεχτεί το πλαίσιο της ΕΕ, ακολουθεί τις συμφωνίες του Μάαστριχτ ή βρίσκεται σε ανακολουθία με το πιστεύω της, όταν κάνει μια τόσο αυστηρή κριτική για την ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα. Κρύβει από τον ελληνικό λαό ότι πηγή αυτών των προβλημάτων είναι η προώθηση της πολιτικής του Μάαστριχτ ή δημιουργεί αυταπάτες ότι μπορεί να ασκηθεί μια διαφορετική πολιτική στα πλαίσια των συμφωνιών του Μάαστριχτ.

Το ίδιο συμβαίνει και πολύ πιο έντονα με το Συνασπισμό,ο οποίος ενώ αποδέχεται το Μάαστριχτ, αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να καλυτερεύσει η κατάσταση, ακόμα και οι ίδιες οι συμφωνίες του Μάαστριχτ, μέσω της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Να πάρουμε τον άλλον παράγοντα που έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Ενώ ανεβάζουν τους αντιαμερικανικούς τόνους ή εμφανίζονται σαν υπερασπιστές της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, δεν καταγγέλλουν, δεν ξεσκεπάζουν το ρόλο που παίζουν το ΝΑΤΟ, η ΔΕΕ, δηλαδή το ρόλο που παίζουν οι θεσμοί μέσα από τους οποίους περνάει η ιμπεριαλιστική επιβολή στη χώρα μας. Αυτό γίνεται γιατί ο ίδιοι σαν κόμματα έχουνε αποδεχτεί το ρόλο και του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ.

Αντίθετα το ΚΚΕ είναι μία δύναμη που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με αυτήν την πολιτική κι αν θα ενισχυθεί, θα διαθέσει τη δύναμή του για να οργανώσει τον ελληνικό λαό, να μεγαλώσει τις αντιστάσεις του και να εξαπολύσει την αντεπίθεσή του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι δυνάμεις του ευρωατλαντισμού προωθούν επώδυνο συμβιβασμό στο Αιγαίο (2022-10-19 00:00:00.0)
Η απάντηση είναι μία, να παλέψουμε για απεγκλωβισμό από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό του ΝΑΤΟ (2019-12-05 00:00:00.0)
"Ανησυχώ για τη γραμμή πλεύσης που έχει η Ελλάδα" (1999-06-30 00:00:00.0)
Ηχηρό χαστούκι στην υποτέλεια (1997-10-15 00:00:00.0)
Ενάντια στην υποτέλεια (1997-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ