Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική απάντηση σε ανεργία - λιτότητα

Στάση εργασίας και συγκέντρωση χτες. Τον τόνο έδωσαν οι απολυμένοι εργάτες της GOOD YEAR. Πλώρη για την πανεργατική απεργία και το συλλαλητήριο στις 5 Σεπτέμβρη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία, με συνθήματα κατά της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια τηςπανεργατικής τετράωρης στάσης εργασίας που κήρυξε το ΕΚΘ με αφορμή το κλείσιμο του εργοστασίου της GOOD YEAR.Εργαζόμενοι από όλους τους χώρους δουλιάς και ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, εξέφρασαν τη μαχητική τους αντίθεση στην πολιτική της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας και ζήτησαν αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση στήριξης της παραγωγικής βάσης της χώρας και ενίσχυσης των λαϊκών εισοδημάτων.

Η συμμετοχή στη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ήταν ικανοποιητική με αυξημένα ποσοστά συμμετοχής στα μεγάλα εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης. Στη συγκέντρωση που έγινε στις 11.30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, το ξεχωριστό χρώμα έδωσαν οι απολυμένοι της GOOD YEAR με την έντονη και μαζική τους παρουσία, αλλά και οι εργαζόμενοι της ΖΗΜΕΝΣ με τις άσπρες φόρμες και τις μαύρες σημαίες.

Ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ο γγ του ΕΚΘ, Βασίλης Ρέβας,αναφέρθηκε στην καταστροφική πολιτική που έχει οδηγήσει εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του νομού στο κλείσιμο και σημαντικές βιομηχανικές μονάδες στη συρρίκνωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

"Στους 60.000 ανέργους της Θεσσαλονίκης - τόνισε - πρόσφατα προστέθηκαν άλλοι 350, οι απολυμένοι της GOOD YEAR και εκατοντάδες ακόμη κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν άνεργοι. Οι πολυεθνικές με ανοχή των κυβερνήσεων έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ξέφραγο αμπέλι. Ολες οι κυβερνήσεις έχουν προωθήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των πολυεθνικών σε βάρος των εργαζομένων. Εχουν ετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των δικαιωμάτων και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Απέναντι στις κούφιες εξαγγελίες και στις αντιλαϊκές πολιτικές, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν και δε γίνεται να μην απαντούν αγωνιστικά".

Στο τέλος της ομιλίας του ο Βασίλης Ρέβας κάλεσε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και αντίστασης και να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 5 Σεπτέμβρη και στο πανθεσσαλονίκειο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε ο πρόεδρος του σωματείου της GOOD YEAR Σωτήρης Αινατσής.Στο ψήφισμα εκφράζεται η πλήρης συμπαράσταση των εργαζομένων και των συνταξιούχων της πόλης στους απολυμένους της πολυεθνικής και καλείται η κυβέρνηση να παρέμβει δραστικά για την επαναλειτουργία του εργοστασίου και να πάρει μέτρα αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων, της αποβιομηχάνισης της Θεσσαλονίκης και της ανεργίας.Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε στο ΥΜΑΘ, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε το ψήφισμα στο γενικό διευθυντή. Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Θεόδωρος Κυριακίδης,η απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ήταν ενδεικτική.

"Πέρα από τη γνωστή... κατανόηση, όχι μόνο δεν πήραμε απαντήσεις, αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου προσπάθησε να επιβάλλει και τον τρόπο που θα πρέπει οι εργαζόμενοι να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Μας υπέδειξε να σταματήσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, γιατί φυσικά αυτό δε συμφέρει στην κυβέρνηση και να ξεκινήσουμε ένα νέο κύκλο χαρτοπόλεμου με υπομνήματα και αιτήσεις. Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους γιατί μόνο αγωνιστικά μπορούν να ανατρέψουν την πολιτική της λιτότητας και της ανεργίας".

Στο μεταξύ οι ηγεσίες των ομοσπονδιών των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων ακόμα το σκέφτονται αν θα κλείσουν τα καταστήματά τους για δύο ώρες κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Στη χτεσινή σύσκεψη εξέφρασαν επιφυλάξεις και όπως φαίνεται δε θέλουν να ταράξουν το προεκλογικό κλίμα και να καταδικάσουν στην πράξη την αντιαναπτυξιακή πολιτική της άγριας φορολόγησης και των εξώσεων.

"Πρέπει να συνειδητοποιήσουν, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Η. Κοντόπουλος,πως με τη συμμετοχή τους θα αναδειχτούν σε όλο τους το μέγεθος τα προβλήματα της πόλης που είναι κοινά για όλους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ