Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΙΑΝ ΣΚΑΪ
Βήμα προς τη δικαίωση των ναυτικών

Τη συντηρητική κατάσχεση του πλοίου διέταξε το Πρωτοδικείο Πάτρας. Αποφασισμένοι να πάρουν τα λεφτά τους, οι ναυτεργάτες παραμένουν στο πλοίο, αντιμετωπίζοντας πλήθος πιέσεων και προκλήσεων

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Πρώτο βήμα για τη δικαίωση του αγώνα των ναυτεργατών του "Μεντιτεράνιαν Σκάι",οι οποίοι εδώ και βδομάδες πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, αποτελεί η χτεσινή απόφαση του Πρωτοδικείου Πατρών για συντηρητική κατάσχεση του πλοίου, ύψους 60 εκατομμυρίων δραχμών.

Η απόφαση απαγορεύει επίσης τον απόπλου ή τη μεταφορά του πλοίου σε άλλο λιμάνι χωρίς την έγκριση του δικαστηρίου και τη συναίνεση του πληρώματος. Αγανάκτηση όμως έχουν προκαλέσει "διαρροές" στον τοπικό Τύπο "πληροφοριών" ότι ανεξάρτητα της απόφασης, το Λιμεναρχείο Πατρών θα διακόψει τη ναυτολόγηση του πληρώματος και θα ζητήσει να εγκαταλειφθεί το πλοίο, ορίζοντας ένα ολιγομελές πλήρωμα ασφαλείας!

Ηδη, σύμφωνα με τους ναυτικούς, αυτό το ολιγομελές πλήρωμα (που έχει φτιαχτεί από έμπιστους στον καπετάνιο και την εταιρία Καραγιώργη ναυτικούς, που απολύθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν) υπάρχει φόβος να μεταφέρει παράνομα το πλοίο - όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν - σε "ασφαλές μέρος", να γίνει αλλαγή σημαίας και να χαθούν τα πάντα. Γι' αυτό οι ναυτικοί είναι αποφασισμένοι να μη δεχτούν απόλυση και να παραμείνουν στο πλοίο μέχρι την πλήρη αποπληρωμή τους. Ενωμένο το πλήρωμα είναι αποφασισμένο να προβεί σε ατομικές αγωγές αποζημίωσης, καθώς και σε μηνήσεις για "έκθεσή του σε λιμένα". Μάλιστα εξουσιοδότησαν τον δικηγόρο τους Γ. Αμπατζή να απαιτήσει την επιστροφή των φυλλαδίων και των ταυτοτήτων τους, που με τερτίπια απέσπασε ο πλοίαρχος και τα παρέδωσε στο Λιμεναρχείο. Οι ναυτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις του Λιμεναρχείου, της εταιρίας, αλλά και τον πόλεμο νεύρων που ασκούν ο πλοίαρχος και "τα τσιράκια" του, οι οποίοι προκλητικά καταναλώνουν τσιπούρες, τη στιγμή που το πλήρωμα τρέφεται με ό,τι εξοικονομεί από το μεταξύ του έρανο και τη βοήθεια των κατοίκων της Πάτρας.

Χτες έφτασε στο πλοίο νέα αγωγή, αυτή τη φορά από τους τροφοδότες του πλοίου. Είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα αυτών που έχουν "φεσωθεί" από την "υπόθεση "Μεντιτεράνιαν Σκάι"". Ο εφοπλιστής Καραγιώργης χρωστά στους ναυτικούς, στο ΝΑΤ, στους τροφοδότες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Μ. Καραγιώργης παραμένει στο Λονδίνο, καθώς εκτός από τους παραπάνω, χρωστά και στον εφοπλιστή Νομικό και όπως δείχνουν τα πράγματα, η παρουσία του στην Ελλάδα έχει καταστεί δυσάρεστη...

Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ