Παρασκευή 30 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθυστέρηση και ταλαιπωρία για τα ΕΚΑΣ

Υπόμνημα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων

Μπορεί να δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 2434/20.8.1996 που προβλέπει τη χορήγηση των επιδομάτων αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (των διαβόητων ΕΚΑΣ) από την 1η Ιούλη 1996 - όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης - αλλά παρά την ισχύ του νόμου η χορήγηση και αυτών των επιδομάτων καθυστερεί.

Ταυτόχρονα, οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να κάνουν διπλές διαδρομές, με αποτέλεσμα να καταταλαιπωρούνται, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, σε προχτεσινό υπόμνημά της προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη, και ζητά μέτρα για τη διευκόλυνση των συνταξιούχων.

Ηδη, σημειώθηκε η πρώτη καθυστέρηση με την έναρξη χορήγησης των ΕΚΑΣ από τις 19.8.1996 στο ΙΚΑ. Χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ε. Γιαννόπουλος, και ο διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός, δήλωσαν ότι την πρώτη βδομάδα δόθηκαν επιδόματα σε 50.000 συνταξιούχους και ότι η χορήγηση των επιδομάτων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από το ΙΚΑ θα πάρουν τα ΕΚΑΣ ή τα επιδόματα εξομάλυνσης 260.000 συνταξιούχοι.

  • Στο ΤΕΒΕ έχουν κατατεθεί 90.000 αιτήσεις για τα επιδόματα και τώρα γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων, ενώ αναμένεται να δοθούν με τη σύνταξη του Οκτώβρη.
  • Το Ταμείο Εμπόρων ανακοίνωσε χτες ότι τα πρώτα επιδόματα θα δοθούν με τη σύνταξη του Οκτώβρη.
Το υπόμνημα της Ομοσπονδίας

Στο υπόμνημά της προς τον υφυπουργό, Ν. Φαρμάκη, η Ομοσπονδία των Συνταξιούχων του ΙΚΑ επισημαίνει ότι πολλοί συνταξιούχοι έχουν συντάξεις σε οριακό ύψος, π.χ. 106.000 δραχμές, και με την προσθήκη των κρατήσεων του 4% ξεπερνάει το όριο των 110.000 δραχμών και απορρίπτεται. "Αυτό αποτελεί άδικη αν όχι και σκόπιμη επιλογή, για να περικόψουν αριθμό συνταξιούχων", υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και συνεχίζει: "Με την ίδια λογική, στην εφαρμογή του υπολογισμού για το ποσόν που δικαιούται ο συνταξιούχος, γίνονται ανάλογες μειώσεις με βάση τις κλίμακες που υπάρχουν στον πίνακα της εγκυκλίου εφαρμογής του ΕΚΑΣ. Τις πρώτες μέρες έχουν κατατεθεί δικαιολογητικά με βάση τα καταβαλλόμενα και θα προκύψουν προβλήματα".

Σημαντική είναι η ταλαιπωρία των συνταξιούχων, τονίζει η Ομοσπονδία, με δεδομένη την κατάσταση της υγείας τους, καθώς είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν να επικυρώσουν φωτοτυπίες των δικαιολογητικών ή να κάνουν εξουσιοδοτήσεις όταν δεν παρίσταται προσωπικά ο δικαιούχος.

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει απαράδεκτη την "κατάσταση με το συνωστισμό που έχουμε στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ με τη γραφειοκρατική διαδικασία, τη μη δυνατότητα εξυπηρέτησης λόγω έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και ίσως και τη μη επαρκή ενημέρωσή τους σχετικά με το αντικείμενο αυτής της εργασίας".

Ο συνταξιούχος υποχρεώνεται σε διπλό πέρασμα από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην περιφέρεια - μία κατά την κατάθεση και μία για την είσπραξη του επιδόματος - με αποτέλεσμα την αφόρητη ταλαιπωρία των συνταξιούχων, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία ζητά από τον υφυπουργό να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο για των υπολογισμό των ΕΚΑΣ, με βάση τα καταβαλλόμενα στο σύνολο των συντάξεων, να γίνει απλοποίηση των διαδικασιών και να ενισχυθούν με προσωπικό τα συνεργεία του ΙΚΑ που ασχολούνται με τη χορήγηση των ΕΚΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ