Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Γιάσερ Αραφάτ

"Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλα ραπίσματα στο πρόσωπο. Θέλουμε την ειρήνη, αλλά στις διακηρύξεις πολέμου θα απαντήσουμε ανάλογα". Με αυτές τις λέξεις ο Παλαιστίνιος ηγέτης και Πρόεδρος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Γιάσερ Αραφάτ, ανακοίνωσε στο Παλαιστινιακό Συμβούλιο την προκήρυξη γενικής απεργίας στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη, στη Δυτική Οχθη και στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ.

Σε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στην ταλανισμένη Μέση Ανατολή, η μαζική και καθολική συμμετοχή των Παλαιστινίων στη γενική απεργία της περασμένης Πέμπτης, ανέδειξε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τη δυσαρέσκεια και την εξάντληση της ανοχής του παλαιστινιακού λαού. Η δεξιά κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανάχιου, με τη σκληρή και αδιάλλακτη στάση που επέλεξε να τηρήσει μέχρι σήμερα απέναντι τόσο στους Παλαιστινίους, όσο και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, έχει μετατρέψει τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη σε καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί με απροσδιόριστες και ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Την οργή, την απόγνωση και την καχυποψία του παλαιστινιακού λαού εισέπραξε και ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ, που είδε τη δημοτικότητα και το κύρος του να κλυδωνίζεται επικίνδυνα στα μέσα του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μετά τους θανάτους κρατουμένων από βασανιστήρια στις παλαιστινιακές φυλακές. Τελικά, όμως, ο Αραφάτ, που κατηγορείται από τους πολιτικούς του αντιπάλους για υπερβολική υποχωρητικότητα έναντι του Τελ Αβίβ, έβγαλε άλλον έναν άσο από το μανίκι του: τη γενική απεργία που διακήρυξε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Με την κίνησή του έστειλε ένα μήνυμα στο Ισραήλ αλλά και πυροδότησε σειρά διπλωματικών διεθνών αντιδράσεων και, κυρίως, φάνηκε να συσπειρώνει και πάλι τους Παλαιστίνιους.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ