Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Στη μέγκενη του δικομματισμού

Μια αναδρομή στις καταστροφικές αντιαγροτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στη στάση απέναντι σε αυτές των κομμάτων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Πολιτική Ανοιξη, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ αποδεικνύει το μέγεθος της υποκρισίας τους απέναντι στους αγρότες

Το 1980, η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων ήταν 3,3 δισ. δραχμές μεγαλύτερη από την αξία των εισαγωγών. Μόλις τον πρώτο χρόνο της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ η κατάσταση αντιστράφηκε. Το ισοζύγιο εξαγωγών - εισαγωγών έγινε αρνητικό 4,6 δισ. δραχμές, για να φτάσει το 1994 στα 165 δισ. μείον. Το 1980 οι αγρότες ήταν 1.108.000, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 1991 είναι 668.766. Η συμμετοχή του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ ήταν 14,5% το 1981, ενώ το 1994 ήταν 12,42%, όταν το ίδιο το ΑΕΠ αυξήθηκε την περίοδο αυτή κατά 22,06%.

Θα μπορούσε κανείς να παραθέσει πολλά παρόμοια στοιχεία για να καταλήξει στο αβίαστο συμπέρασμα ότι συντελείται σιγά σιγά μια συρρίκνωση και αποδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας. Και ασφαλώς αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι το αποτέλεσμα της κεντρικής πολιτικής που εφαρμόζει με συνέπεια η ΕΟΚ που τώρα έγινε Ευρωπαϊκή Ενωση. Προέχει ο περιορισμός των χρημάτων που δίνονται για τη γεωργία, δεν ενδιαφέρει η αύξηση της παραγωγής ούτε η προστασία του αγροτικού εισοδήματος, αλλά ούτε και η συγκράτηση τιμών για τον καταναλωτή. Επίσης, έχουν αποφασίσει ότι μέχρι το 2000 ο αγροτικός πληθυσμός πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 35% και πρέπει να μπουν σε αγρανάπαυση συνολικά 140 εκατομμύρια στρέμματα σε όλη την ΕΕ. Ταυτόχρονα, το Διευθυντήριο επιβάλλει μια μεγάλη ανισότητα στην κατανομή πόρων υπέρ των βορείων χωρών που παίρνουν το 80% έναντι των νοτίων που παίρνουν το υπόλοιπο 20%. Σε αυτή τη ρότα κινούνται τόσο η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Νέα ΚΑΠ), που αντικατέστησε την ΚΑΠ από την περίοδο 1992-1993, αλλά και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας ΓΚΑΤΤ (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου και νυν Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου).

Βασικά εργαλεία για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι ο καθορισμός ποσοστώσεων στην παραγωγή, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων και οι επιδοτήσεις τιμών προϊόντων που γίνονται μέσω πολύπλοκων μηχανισμών στην παραγωγή και την εμπορία. Γίνεται μέσω μέτρων που, όταν επιβάλλονται, δεν παραπέμπουν απ' ευθείας στα αποτελέσματα που επιδιώκουν. Για παράδειγμα, που είναι και το πιο πρόσφατο, Μμχρι σήμερα η γενική κατεύθυνση επιδότησης στην ελαιοπαραγωγή γίνεται με ενίσχυση της τιμής του προϊόντος. Η πρόταση της Κομισιόν, που αναμένεται να γίνει και απόφαση του Συμβουλίου υπουργών, προβλέπει ότι η επιδότηση θα γίνεται πλέον ανά ελαιόδεντρο και μάλιστα ανάλογα με τον αριθμό των κλωναριών που καταλήγει ο κορμός, πράγμα που ευνοεί την Ιταλία και την Ισπανία. Από πρώτη άποψη, η αλλαγή αυτή μπορεί να θεωρηθεί θετική. Ομως, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε μείωση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας της παραγωγής. Αλλο παράδειγμα είναι οι χωματερές, που όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι υπέρμαχοι της ΕΟΚ θριαμβολογούσαν για την "καλή μαμά ΕΟΚ" που πληρώνει για προϊόντα που πετάμε. Σταδιακά όμως το μέτρο της απόσυρσης καταργείται, για να επιβεβαιωθεί - δυστυχώς - το ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει ότι η πολιτική των χωματερών θα αποτελέσει μακροχρόνια το "νεκροθάφτη" των καλλιεργειών...

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, κινείται η ελληνική αγροτική πολιτική. Αρα, οι ελληνικές κυβερνήσεις απαλλάσσονται των ευθυνών τους, θα μπορούσε να πει κανείς. Αλλωστε, πολλές φορές οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, όταν τους θέτουν ζητήματα οι αγρότες, οχυρώνονται πίσω από την ψεύτικη δικαιολογία "έτσι επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση"! Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερο ψέμα. Γιατί, πριν την κάθε απόφαση, υπάρχει η συμφωνία της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί οι κυβερνώντες τη χώρα μας, είτε πράσινοι είτε μπλε, έχουν από πριν αποφασίσει "με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν". Γι' αυτό αποδέχονται δουλικά τις κατευθύνσεις του Διευθυντηρίου και με συνέπεια καλού υπαλλήλου προσπαθούν να τις υλοποιήσουν.

Μια απλή αναδρομή στις καταστροφικές για την ελληνική γεωργία αποφάσεις είναι αρκετή για να αποδείξει το μέγεθος των εγκληματικών ευθυνών όλων των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) από το 1981 μέχρι σήμερα. Αλλά και των άλλων κομμάτων (Πολιτική Ανοιξη, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ), που εκστασιάζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαρώνουν τη μικρομεσαία αγροτιά (2005-07-03 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αμπελουργών (2004-11-25 00:00:00.0)
Προσχεδιασμένη πορεία «εγκατάλειψης» (2002-02-10 00:00:00.0)
Ποιες αναδιαρθρώσεις; (2001-11-22 00:00:00.0)
Καταστροφικό το δίκιο του ισχυρότερου (1997-07-06 00:00:00.0)
Αποδιάρθρωση με λειψές επενδύσεις (1996-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ