Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Εργα και ημέρες"

Οι δύο μονομάχοι του δικομματισμού αποδέχτηκαν τη νέα ΚΑΠ, που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1992 με δραματικά αποτελέσματα για την ελληνική αγροτική οικονομία, αλλά και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που μπήκε σε πλήρη ισχύ από πέρυσι το καλοκαίρι και επιδεινώνει ακόμα προς το χειρότερο την κατάσταση. Από την άλλη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχείρησαν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις των δύο τελευταίων χρόνων, πράγμα που συνεχίζουν να κάνουν ακόμα, ενώ επιμένουν να κρύβουν υποκριτικά την αλήθεια από τους αγρότες. Εβερτ και Σημίτης έρχονται τώρα ενόψει της προεκλογικής περιόδου να "μοιράζουν" ανεκπλήρωτες και ξαναειπωμένες υποσχέσεις, για φτηνό πετρέλαιο, αύξηση των αγροτικών συντάξεων κλπ., ενώ ακόμα διατυμπανίζουν δημαγωγικά πως έχουν προγράμματα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, τη στιγμή που στα επιτελεία των Βρυξελλών έχουν συμφωνήσει για το μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Η υποκρισία τους όμως δεν έχει όρια, αφού για παράδειγμα η ΝΔ που ανέβασε στα ύψη το κόστος παραγωγής, απελευθερώνοντας τις τιμές καυσίμων και λιπασμάτων, υπόσχεται τώρα μείωση της τιμής, ενώ και τα δύο κόμματα κράτησαν παγωμένες τις αγροτικές συντάξεις και τώρα υπόσχονται νέες αυξήσεις για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς.

"Κοινή" πολιτική

Οι αγρότες έχουν αρνητική εμπειρία από την καταστροφική αγροτική πολιτική της ΝΔ, όταν ήταν κυβέρνηση την τριετία 1990-1993 και την οποία συνέχισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την αμέσως επόμενη τριετία 1993 - μέχρι σήμερα.

Μέσα στην εξαετία αυτή η μείωση των τιμών και οι περιορισμοί στις καλλιέργειες (ποσοστώσεις), που επέβαλαν τα επιτελεία των Βρυξελλών, οδήγησαν την αγροτική παραγωγή σε συρρίκνωση και τους Ελληνες αγρότες να πληρώνονται για τα προϊόντα τους με τιμές πολύ μικρότερες, σε πραγματική αξία, από ό,τι και πριν την ένταξη στην ΕΟΚ. Επίσης μέσα στο ίδιο διάστημα το έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο έφτασε σε ύψη - ρεκόρ και το 1994 ξεπέρασε τα 164 δισ. δραχμές, ενώ οι αγροτικές ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 30%.

Στα παραπάνω πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η ψήφιση της νέας ΚΑΠ το 1992 από τη ΝΔ και τις ολέθριες ρυθμίσεις έβαλε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Μητσοτάκη το 1993, για τα σιτηρά, καπνά και την κτηνοτροφία και το έργο αυτό ολοκλήρωσε στη συνέχεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο έγινε και με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, που η ΝΔ διαπραγματεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήρθε στη συνέχεια να την επικυρώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ