Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΤΗ ΜΕΓΚΕΝΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει

Με τη νέα ΚΑΠ, η ΝΔ έβαλε τα θεμέλια για τη συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας (μπήκε πλαφόν 126.000 τόνοι από 170.000 τόνους) και το ΠΑΣΟΚ συνέχισε την πολιτική αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες μικρομεσαίοι καπνοπαραγωγοί να ξεκληριστούν.

Στα σιτηρά επίσης επιβλήθηκε τότε μείωση της τιμής κατά 40% και η επιβολή στρεμματικών ενισχύσεων, που οδήγησε στη συρρίκνωση και την καλλιέργεια αυτή, αλλά και στην ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής (π. χ. στο καλαμπόκι από 2.000.000 τόνους που ήταν η παραγωγή το 1992 έπεσε στους 1.200.000 τόνους το 1995 και η χώρα από πλεονασματική έγινε ελλειμματική). Τώρα, τα επιτελεία των Βρυξελλών προτείνουν νέα μείωση των ενισχύσεων και των καλλιεργούμενων εκτάσεων στα σιτηρά, προκείμενου να βρεθούν χρήματα για τις αποζημιώσεις των τρελών αγελάδων και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει απορρίψει τις νέες καταστροφικές αυτές προτάσεις.

Στη νέα ΚΑΠ οφείλονται και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων με την επιβολή πλαφόν στα επιλέξιμα και στο αγελαδινό γάλα, ενώ η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ ήρθε να συμπληρώσει τις αρνητικές επιπτώσεις, αφού επέτρεψε τις αθρόες εισαγωγές λευκών τυριών, με αποτέλεσμα οι τιμές στο γάλα να πέσουν τη χρονιά που πέρασε μέχρι και 150 δραχμές το κιλό.

Για το βαμβάκι

Στο βαμβάκι, επίσης, η ΝΔ δέχτηκε το 1992 τη μείωση του πλαφόν από 752.000 τόνους σε 701.000 τόνους, τη στιγμή που η παραγωγή ξεπερνούσε τους 1.200.000 τόνους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Το κακό ήρθε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι το 1995, όταν συμφώνησε με τα νέα καταστροφικά μέτρα της ΕΕ για το βαμβάκι, με αποτέλεσμα η τιμή στο προϊόν για τη φετινή παραγωγή να πέσει μέσα σε μια χρονιά κατά 50 δραχμές και υπολογίζεται να πέσει άλλο τόσο για τη χρονιά που έρχεται, με αποτέλεσμα και η δυναμική αυτή καλλιέργεια να απειλείται με εγκατάλειψη. Η ΝΔ, που συμφώνησε και συγκρότησε τη νέα ΚΑΠ για το βαμβάκι, συμμετείχε με τα στελέχη της στην αποπροσανατολιστική προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εξωραϊσει την κατάσταση και τώρα που τα αποτελέσματα είναι αμείλικτα, προσπαθεί δημαγωγώντας να διαχωρίσει τη θέση της, δηλώνοντας ότι τάχα την εξαπάτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Για τα οπωροκηπευτικά

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "τελείωσε" και τα οπωροκηπευτικά, ψηφίζοντας πρόσφατα τις καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν, που προβλέπουν δραστική μείωση των τιμών, κατάργηση του θεσμού της παρέμβασης και το ξερίζωμα δυναμικών καλλιεργειών, όπως π. χ. τα ροδάκινα. Επίσης, οι αποφάσεις των Βρυξελλών για τα οπωροκηπευτικά υπονομεύουν το ρόλο των συνεταιρισμών με τον τρόπο που επιβάλλουν τις ομάδες παραγωγών, οι οποίες θα λειτουργούν σαν ξεχωριστές οντότητες με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν για τα οπωροκηπευτικά και οι επιπτώσεις της ΓΚΑΤΤ με τη μείωση των εξαγωγικών ενισχύσεων και του επιδοτούμενου όγκου εξαγωγών που επιβάλλει. Εδώ η ΝΔ αποδέχτηκε στην ουσία τις καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ και αρκέστηκε να ασκήσει χλιαρή κριτική σε επιμέρους ζητήματα.

Διπλή κοροϊδία

Τα παραπάνω ζητήματα τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ τα προσπερνούν και αρκούνται στην εκτόξευση κατηγοριών για το ποιος θα μπορούσε να κάνει καλύτερα "παζάρια" στις καταστροφικές επιταγές της ΕΕ. Ακολούθως και τα δύο κόμματα μέσα στα προηγούμενα χρόνια αθέτησαν τις πάμπολλες υποσχέσεις που έδιναν και από τη θέση της κυβέρνησης έλαβαν πάμπολλα αντιαγροτικά μέτρα.

Η ΝΔ, που δείχνει να κόπτεται αυτό το διάστημα για τους αγρότες, είναι αυτή που στο διάστημα 1990-93: Απελευθέρωσε τις τιμές σε όλα τα γεωργικά εφόδια (ζωοτροφές, σπόροι, λιπάσματα κ. ά.), με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος παραγωγής (μέχρι και 400%). Αύξησε το συντελεστή του ΦΠΑ στο 18% σε ορισμένα γεωργικά μηχανήματα και στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Απελευθέρωσε τα πετρελοειδή και αύξησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, με αποτέλεσμα μέσα στη θητεία της να τριπλασιαστούν οι τιμές των καυσίμων για τους αγρότες και να έχουμε τις υψηλότερες τιμές γεωργικών καυσίμων σε όλη την ΕΕ. Η ΝΔ, επίσης, στο διάστημα αυτό δεν αντιμετώπισε ολοκληρωμένα και αναπτυξιακά το πρόβλημα των χρεών των ΑΣΟ, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν και να περιθωριοποιηθούν, ενώ τις βασικότερες οργανώσεις, όπως την ΚΥΔΕΠ, τις έκλεισε με τη μέθοδο της εκκαθάρισης. Ακόμα διέλυσε βασικές αναπτυξιακές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας όπως την ΥΕΒ (Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων) και ξεπούλησε σε ιδιώτες εταιρίες μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη σειρά της συνέχισε στην ουσία την πολιτική της ΝΔ, αφού ούτε και αυτή αντιμετώπισε τα χρέη των ΑΣΟ και σε πολλές περιπτώσεις φόρτωσε τις αγροτικές οργανώσεις με νέα χρέη. Δε σταμάτησε την εκκαθάριση της ΚΥΔΕΠ, όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί, αν και δεν είχε εκποιηθεί κανένα περιουσιακό της στοιχείο όταν έγινε κυβέρνηση και δεν έδωσε τα περιουσιακά στοιχεία της ΚΥΔΕΠ στις ΑΣΟ, όπως επίσης προεκλογικά είχε υποσχεθεί. Επίσης διατήρησε τους υψηλούς συντελεστές του ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα γεωργικά καύσιμα και οι υποσχέσεις για μείωσή τους κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων του περσινού Μάρτη, εξελίχτηκαν σε κοροϊδία των αγροτών. Το ίδιο ισχύει και για το περιβόητο Μητρώο Αγροτών, τις αγροτικές συντάξεις, το έργο εκτροπής του Αχελώου κτλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικό μπλόκο στη μείωση των τιμών (2008-10-04 00:00:00.0)
Μέλλον φτώχειας και ξεκληρίσματος (2007-09-16 00:00:00.0)
Ανησυχούν για το «πετσόκομμα» (2005-10-07 00:00:00.0)
Τα προβλήματα παραμένουν (2005-01-12 00:00:00.0)
Κυβέρνηση και ΕΕ τους «κόψαν» την τιμή (2004-12-01 00:00:00.0)
Αναμένεται "καταιγίδα" (1996-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ