Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "ισοτιμία" της εξαπάτησης

Ο πρώτος λόγος που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ήταν "η ανάγκη να συμμετάσχει η χώρα ισότιμα και δυναμικά στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χώρα μας πρέπει εγκαίρως και αποφασιστικά να λάβει όλα τα μέτρα και όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να μην αποκοπεί από τις εξελίξεις και να μην περιθωριοποιηθεί στη διαδικασία οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Δε θα ασχοληθούμε εδώ στο κατά πόσο τα παραπάνω συνιστούν πραγματικό λόγο για την επίσπευση των εκλογών, ή αποτελούν ένα καθαρό πρόσχημα.

Ομως η ανάγκη "ισότιμης" συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ αποτελεί τον κοινό παρονομαστή στις θέσεις όλων των κομμάτων που υποστήριξαν και υποστηρίζουν τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, γνωστότερη σαν Συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Πολιτικής Ανοιξης, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Οι δυο μονομάχοι εννοούν ότι θα πρέπει πάση θυσία να υλοποιηθεί το πρόγραμμα "σύγκλισης". Υποστηρίζουν ότι έτσι μόνο η Ελλάδα θα έχει δικαίωμα να περάσει στο επόμενο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) και θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Οι μικροί συνοδοιπόροι αυταπατώνται ότι μπορούν να διεκδικούν και να κατακτούν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόκειται για συνειδητά ψέματα με στόχο την παραπλάνηση του ελληνικού λαού για να δεχτεί τις σκληρές συνέπειες από την εφαρμογή της πιο αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα μιας μελλοντικής συμμετοχής στη "λέσχη των ισχυρών". Κρύβουν συστηματικά από τους Ελληνες εργαζόμενους το γεγονός ότι η διαδικασίες διαίρεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε "σκληρό πυρήνα" και σε "περιθώριο" έχουν ξεκινήσει, και ότι αυτές τις διαδικασίες η Ελλάδα τις παρακολουθεί όχι απλώς από το περιθώριο, αλλά από τον "εξώστη" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, τον περσινό Δεκέμβρη, και η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ), τον περασμένο Μάρτη, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών, έχουν μάλιστα και την υπογραφή των εκπροσώπων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Την 1η Γενάρη του 1999 η Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίζεται στα δυο και η Ελλάδα θα βρίσκεται οριστικά και αμετάκλητα στο "περιθώριο".

Από την ημέρα εκείνη και μετά δικαίωμα να αποφασίζουν για την Κοινή Οικονομική Πολιτική θα έχουν μόνο οι πέντε - έξι χώρες του "σκληρού πυρήνα", οι υπόλοιπες θα έχουν μόνο την υποχρέωση να εφαρμόζουν τις αποφάσεις, υπό την απειλή μάλιστα επιβολής "ποινών" για πιθανές παρεκκλίσεις. Για αυτό και θέλουν να επιβάλουν πιο σκληρή πολιτική λιτότητας χωρίς προοπτική. Ομως και πριν την ολοκλήρωση της ΟΝΕ η ελληνική κυβέρνηση είχε πολλές ευκαιρίες να διαπιστώσει πόσο "ισότιμες" είναι οι σχέσεις στην ΕΕ. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απαγόρευσε τις κρατικές επιχορηγήσεις για τα ελληνικά ναυπηγεία, οδηγώντας έτσι ένα δυναμικό κλάδο στην καταστροφή, ανέχεται την κρατική χρηματοδότηση τους εργοστασίου της "Φολκσβάγκεν" στη Σαξωνία της Γερμανίας. Δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Οι θιασώτες του Μάαστριχτ υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα "σύγκλισης" είχαν σαν στόχο να οδηγήσουν τις χώρες - μέλη σε μια κοινή αφετηρία στο τελευταίο στάδιο και να αποκτήσουν έτσι το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντί απάντησης παραθέτουμε την εκδοχή του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Δ. Χαλκιά, ένθερμου υποστηρικτή κατά τα άλλα της ευρωπαϊκής ενοποίησης: "Τα κριτήρια σύγκλισης, κυρίως τα δημοσιονομικά, καθορίστηκαν σκοπίμως αυστηρά, για να αποκλειστούν ορισμένες χώρες, των οποίων η συμμετοχή στην ΟΝΕ κρίνεται ανεπιθύμητη, επειδή έχει διαπιστωθεί στις χώρες αυτές τάση δημιουργίας υψηλών δημοσίων ελλειμμάτων και υψηλού πληθωρισμού επί μια μακρά χρονική περίοδο".

Αν και διαπιστώνεται η αδυναμία της ισότιμης συμμετοχής, εμμένουν στην προπαγάνδισή της και θα εφαρμόζουν την ίδια αντιδραστική πολιτική, είτε με αυτοδύναμες κυβερνήσεις είτε με κυβερνήσεις συνεργασίας.

Μόνο η λαϊκή αντεπίθεση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πολιτική. Η μόνη διέξοδος μπροστά στις εκλογές είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ