Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ωρα για ψήφο στο ΚΚΕ

Μεγάλη συγκέντρωση χτες στην Αθήνα

Ξέχειλη οργή, σηκωμένες γροθιές, άγιο πάθος στην κραυγή τους. Στα 60, στα 65, στα 70 κι ακόμα παραπάνω, η γενιά των εργατών και εργατριών, στους αγώνες της οποίας οφείλουμε ένα μεγάλο μέρος των κατακτήσεων του κοινωνικο-ασφαλιστικού μας συστήματος, στέκεται ορθή. Στην πρώτη γραμμή κι αυτής της μάχης. Μιας κρίσιμης μάχης, για την έκβαση της οποίας οι απόμαχοι της δουλιάς έχουν χίλιους δυο λόγους παραπάνω από τους νεότερους να ενδιαφέρονται. Η κατάμεστη αίθουσα της "Πανηπειρωτικής", οι γεμάτες σκάλες του 7ώροφου κτιρίου κι όλοι αυτοί που δε χώρεσαν να μπουν κι έμειναν κάτω να γεμίζουν το χώρο πίσω από το παλιό δημαρχείο της Αθήνας, "μιλούσαν" για την απόφαση αυτής της γενιάς: Δεν παραδίδει τίποτα, δεν υποκύπτει στους αισχρούς εκβιασμούς των Σημίτη, Εβερτ, δεν ξεγελιέται από τις τσόντες του δικομματισμού και προπαντός ψηφίζει Κάπα - Κάπα - Εψιλον, έτσι όπως ακριβώς το φώναζαν χτες, έτσι ακριβώς όπως ορκίζουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους!

Χτες, ήταν μία ακόμα λαμπρή μέρα για το κίνημα των συνταξιούχων. Η Εκλογική Επιτροπή Συνταξιούχων για τη στήριξη του ΚΚΕ οργάνωσε μια σύσκεψη για να τιμήσει τη συμμετοχή δυο εκλεκτών ηγετικών στελεχών του συνταξιουχικού κινήματος στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ: Του προέδρου των συνταξιούχων ΙΚΑ Διαμαντή Μαυροδόγλου στο ψηφοδέλτιο της Β Αθήνας και του προέδρου συνταξιούχων ΤΕΒΕ Χρήστου Τριάντη στο ψηφοδέλτιο της Α Αθήνας. Επίσημη προσκαλεσμένη, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Η σύσκεψη από νωρίς το πρωί ήταν καθαρό πως μετατρεπόταν σε μία μεγαλειώδη συγκέντρωση που κατέπληξε τους πάντες. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τηλεοπτικά συνεργεία που έφτασαν στο χώρο στις 10.15 πμ (η συγκέντρωση άρχιζε στις 10.30) δεν μπόρεσαν να ανέβουν καν στο κτίριο, καθώς είχε δημιουργηθεί ήδη αδιαχώρητο!

Να κερδίσουμε κι αυτήν τη μάχη

"Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, είπε συγκινημένος μόλις ανέβηκε στο βήμα ο Δ. Μαυροδόγλου, η μετατροπή της σύσκεψής μας σε μία τέτοια συγκέντρωση, δείχνει την εκτίμησή σας προς το Κομμουνιστικό Κόμμα που παλεύει για την εργατική τάξη 80 χρόνια".

Με την αίθουσα να δονείται από το σύνθημα "Αντεπίθεση λαέ, τώρα ΚΚΕ", οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν την Γραμματέα του ΚΚΕ, ενώ στο βήμα ο Δ. Μαυροδόγλου ανέλυε ήδη, μία προς μία, τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσαν την τελευταία δεκαετία στους συνταξιούχους, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ. Ενα μυριόστομο "αίσχος" έπνιξε τα λόγια του, όταν αναφέρθηκε στον άγριο ξυλοδαρμό των συνταξιούχων από τα πράσινα ΜΑΤ, ενώ ένα μακρόσυρτο χειροκρότημα συνόδευσε την αναφορά του ομιλητή στο γεγονός ότι μόνο το ΚΚΕ στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια αποφασιστικά στο πλευρό των συνταξιούχων και συντέλεσε στο να έχει διάφορες επιτυχίες ο αγώνας τους. "Γι' αυτό, κατέληξε ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, όπως δώσαμε μέχρι τώρα τις μάχες μας και τις κερδίσαμε, έτσι να παλέψουμε για να κερδίσουμε κι αυτήν του εκλογικού αγώνα, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ". Ο ίδιος κάλεσε τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στην πικετοφορία, που οργανώνεται τις επόμενες μέρες με στόχο την καταδίκη των εταίρων του δικομματισμού για τη στάση τους απέναντι στους απόμαχους της δουλιάς.

Οχι στους θεομπαίχτες

"Αυτοί που 22 χρόνια έχουν το θράσος να σκορπούν ψεύδη ασύστολα για να υφαρπάξουν την ψήφο μας, εμφανίζονται σήμερα σαν μωρές παρθένες. Αυτοί που εκθεμελιώνουν, κατεδαφίζουν το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα", ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ανεβαίνοντας στο βήμα ο Χρήστος Τριάντης."Χτες, συνέχισε, ακούσαμε το απύθμενο θράσος του κυρίου Σημίτη. Οι δυσκολίες, είπε, οφείλονται στο ότι ζούμε πολλά χρόνια". Το "αίσχος", αυτή τη φορά, άργησε να καταλαγιάσει στην αίθουσα. "Εχουν το θράσος, τώρα να μας βγάζουν και στον πλειστηριασμό", συνέχισε ο ομιλητής, αναφερόμενος στις παροχές που υπόσχονται προεκλογικά, τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ. "Είναι η ώρα, τόνισε, της μεγάλης απόφασης. Θα δώσουμε ψήφο στους θεομπαίχτες που μας εξοντώνουν; Οχι! Να αλλάξουμε τώρα τους συσχετισμούς παντού. Είναι ώρα για ψήφο στο ΚΚΕ! Είμαστε εδώ, και στις 23 του Σεπτέμβρη θα είμαστε πάλι εδώ, με ισχυρό ΚΚΕ!". Τα συνθήματα "Αντεπίθεση λαέ, τώρα με το ΚΚΕ" και "Κάπα Κάπε Ε, το κόμμα σου λαέ" ήταν η απάντηση και ταυτόχρονα η υποδοχή της Αλ. Παπαρήγα στο βήμα.

Ενα έξοχο παράδειγμα

"Δε χρωστάτε πολλά μόνο εσείς στο ΚΚΕ. Είναι και το ΚΚΕ, που χρωστά πολλά στο κίνημα των συνταξιούχων. Παίζετε ένα σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Είστε ένας χώρος - παράδειγμα ακατάβλητης δύναμης του λαού, ένας χώρος - παράδειγμα για τους νέους, κόντρα στη μοιρολατρία που καλλιεργούν άλλοι", ήταν τα πρώτα λόγια της. Τα μέτρα, συνέχισε, που πήραν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δε θα πέρναγαν χωρίς τη μοιρολατρία. Αντιπαλέψαμε και όσους πήραν αυτά τα μέτρα, αλλά και όσους μοιρολατρούσαν. Δίνετε, επαναλαμβάνω, ένα έξοχο παράδειγμα στους νέους. Ενα αναντικατάστατο παράδειγμα ηρωισμού και αξιοπρέπειας".

Με το σύνθημα "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών" να απλώνεται στην αίθουσα, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς στο Ιράκ και την υποτελή στάση της ελληνικής κυβέρνησης. "Λένε, είπε, ότι θα λύσουν τα εθνικά προβλήματα στα πλαίσια της διπλωματίας. Μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τη διπλωματία τους; Εμείς, εμπιστευόμαστε μόνο τη διπλωματία των λαϊκών κινημάτων. Τη διπλωματία του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα". Και αναφερόμενη στη στάση των άλλων δυνάμεων, που αυτοαποκαλούνται "αριστερές", ρώτησε: "Μπορεί να είναι αριστερός όποιος σήμερα δεν πάει κόντρα στην αμερικανοκρατία;". Το σύνθημα "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός" έδωσε την απάντηση.

Ο χαιρετισμός της Αλ. Παπαρήγα προς τους συγκεντρωμένους συμπληρώθηκε με μία αναφορά στους στόχους της κυβέρνησης, αλλά και όσων ισχυρίζονται ότι μπορεί να χωρέσει κοινωνική πολιτική στο πρόγραμμα "σύγκλισης". "Λένε συνειδητά ψέματα, είπε. Βγάζουν λάδι τους μεγαλοβιομήχανους για τα χρέη τους και θέλουν να σπάσουν κάθε έννοια συλλογικού συστήματος. Θέλουν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις και το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό θέλουν και γι' αυτό είναι επικίνδυνοι!". Αμέσως μετά, έκανε μία εκτενή αναφορά στην ανάγκη συγκρότησης ενός πόλου αντίστασης, συγκρότηση στην οποία ένα ισχυρό ΚΚΕ θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ