Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Δεν κρύβεται η αβεβαιότητα για το αύριο

Στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας περιόδευσε κλιμάκιο υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Μήτσο Κωστόπουλο

Απογοητευμένοι από την αδιαφορία της κυβέρνησης στην επίλυση των προβλημάτων τους είναι οι τραπεζοϋπάλληλοι και δεν κρύβουν την αβεβαιότητά τους για το "αύριο".

Αυτά τα δύο στοιχεία προέκυψαν κατά τη χτεσινή περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μ. Κωστόπουλο,υποψήφιο βουλευτή στη Β Περιφέρεια της Αθήνας, στην Εθνική Τράπεζα, στην πλατεία Μητροπόλεως. Οι εργαζόμενοι της τράπεζας άκουσαν με ενδιαφέρον τις θέσεις του ΚΚΕ και διατύπωσαν ερωτήσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και το εκλογικό σύστημα και σε ποια περίπτωση δε θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.Ο Μ. Κωστόπουλος απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν, ενώ για το θέμα της αυτοδυναμίας, ξεκαθάρισε ότι έτσι που έχουν φτιάξει τον εκλογικό νόμο, είναι σχεδόν αδύνατον πρακτικά να χάσει το πρώτο κόμμα την αυτοδυναμία. Για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τόνισε ότι προσπαθούν να αποσείσουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία και υπογράμμισε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δε διαφωνούν στις μεγάλες θεμελιακές επιλογές. "Ανεξάρτητα από τα λόγια και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται ή προτείνονται - επισήμανε ο Μ. Κωστόπουλος - το γεγονός είναι ένα: Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι αεριτζήδες πολλαπλασιάζονται και οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και περισσότεροι. Οταν μειώνονται οι μισθοί, όταν αυξάνεται η τιμή όλων των ειδών πρώτης ανάγκης, όταν αυξάνεται η τιμή των καυσίμων, όταν συνεχίζονται τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, όταν αυξάνονται άμεσοι και έμμεσοι φόροι, είναι προφανές ότι κάποιοι κερδίζουν".

Οι μονομάχοι του δικομματισμού, συνέχισε, τσακώνονται για το ποιος έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για το τεράστιο δημόσιο χρέος των 35 τρισ. δραχμών."Προκαλούν τη νοημοσύνη μας; Αυτοί κυβέρνησαν. Αυτοί δανείστηκαν. Αυτοί τα κατασπατάλησαν. Αυτοί τα μοίρασαν στους "δικούς" τους. Τώρα καλούν το λαό να πληρώσει".

Σταθμίστε τη θέση σας

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο Μ. Κωστόπουλος τόνισε πως από τη μέρα που ψηφίστηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, μπήκε στην τροχιά που αποφάσισαν οι Γερμανοί τραπεζίτες, οι πολυεθνικές. Προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξουν ριζικά τα πολιτικά δεδομένα, το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα οδηγηθεί στην ενσωμάτωση, στη μετατροπή του σε υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ή σωστότερα σε υποκατάστημα της γερμανικής "Μπούντεσμπαγκ". Κάλεσε τους εργαζόμενους "να σταθμίσουν τη θέση τους στις εκλογές και μετά απ' αυτές να αγωνιστούν για να μπορέσει το πιστωτικό σύστημα της χώρας να παίξει το ρόλο του στην ανάπτυξή της ".

Ο Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ η βιομηχανική παραγωγή συνεχώς πέφτει. Σήμερα βρίσκεται κατά 30% κάτω από τα επίπεδα του 1980 και αυτό φαίνεται στον τομέα της απασχόλησης. Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν από 52,2% του μέσου όρου της Κοινότητας το 1980, έπεσε στο 45%, περίπου. Το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου, προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι, τα τελευταία δέκα χρόνια, διπλάσιο από τις καθαρές εισροές. Αυτό το στοιχείο δείχνει και το μέγεθος της ζημιάς, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ενώ ήταν αυτάρκης με πλεόνασμα στο ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων, σήμερα έχει έλλειμμα από εισαγωγές αγροτικών προϊόντων εκατοντάδες δισ. δραχμές.

Ο Μ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε και στις δημαγωγικές εξαγγελίες του εταίρων του δικομματισμού, επισημαίνοντας ότι τάζουν μερικά ψίχουλα για να κοροϊδέψουν τον κόσμο, αλλά δε λένε λέξη για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που κλέβουν ανοιχτά από το Δημόσιο οι "πετρελαιάδες", για τις υπερβάσεις - απάτες στον προϋπολογισμό των μεγάλων έργων, για τα υπέρογκα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των ανωνύμων εταιριών κ.ά.

"Για όλη αυτή την κατάσταση ευθύνονται όχι μόνο αυτοί που κυβέρνησαν, αλλά και εκείνοι που υποκλίνονται στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών - κατέληξε ο Μ. Κωστόπουλος. Ψήφος στο ΚΚΕ, σημαίνει δύο πράγματα: Απαντάει στον εμπαιγμό και την εξαπάτηση. Συνιστά έκφραση αντίστασης και αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος για όσα του ετοιμάζουν για μετά. Και σαν παρατήρηση λέμε: Οταν κάποιος είναι κατά συρροή θύμα... ληστείας θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί τουλάχιστον αφελής... ".

Η περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ στην Εθνική Τράπεζα, στο οποίο, εκτός του Μ. Κωστόπουλου,μετείχαν και οι Ζ. Σταματοπούλου και Αλεξ. Μπαλού,που είναι στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος στη Β Αθηνών, άρχισε στις 10 το πρωί και τελείωσε στις 12 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ