Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Ο Εβρος ποταμός, γέφυρα φιλίας

Πολύ μεγάλη η επιτυχία της προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ

"Γιατί ο καυγάς μεταξύ μας όταν μοιάζουμε σαν αδέλφια και μπορούμε να ζήσουμε σαν αδέρφια; ". Αυτό το μήνυμα έστειλε η μουσουλμανική μειονότητα από την Κομοτηνή με τη μαζική συμμετοχή της στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έγινε σε μια από τις υποβαθμισμένες συνοικίες όπου ζει και βιώνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, λίγα μόνο μέτρα μακριά από το φωταγωγημένο κέντρο της πόλης. Εκατοντάδες νέοι αλλά και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, πήραν μέρος στην εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που ήταν προγραμματισμένη να γίνει πριν ακόμη προκηρυχθούν οι εκλογές και έστειλαν ισχυρό το μήνυμα ότι οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να γίνουν γέφυρες φιλίας.

Τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί

Το βράδυ της Δευτέρας χριστιανοί και μουσουλμάνοι, τραγούδησαν την ειρήνη και χόρεψαν μαζί στους ρυθμούς της ανατολίτικης μουσικής. Καταδίκασαν τις προσπάθειες των ισχυρών να τροφοδοτούν το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Οταν ο επικεφαλής του ψηφοδέλτιου του ΚΚΕ στο Νομό Ροδόπης Φαϊκ Φαϊκ είπε ότι "μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το τεχνητό μίσος που καλλιεργούν και συντηρούν για να μας εκμεταλλεύονται" και κάλεσε τον κόσμο της μειονότητας να στηρίξει σ' αυτές τις εκλογές το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, τα χειροκροτήματα έπεσαν βροχή. Οπως όταν οι Κνίτες και οι Κνίτισσες φώναζαν με πάθος και πείσμα το σύνθημα "ο Εβρος ποταμός γέφυρα φιλίας Ελλάδας και Τουρκίας", τα μάτια δάκρυσαν και το χειροκρότημα έγινε ελπίδα.

Η επιτυχία της εκδήλωσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ηταν η μοναδική τέτοια πρωτοβουλία που πήρε πολιτικός φορέας στο νομό. Για άλλη μια φορά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απέδειξαν ότι βρίσκονται δίπλα στη μειονότητα με κάθε αφορμή και με κάθε τρόπο. Τα μέλη της ΚΝΕ μίλησαν με τους νέους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την ανάγκη πάλης ενάντια στις πολιτικές που τα γεννούνκαι την ομορφιά του οργανωμένου αγώνα.

Να κατοχυρωθεί η ισότιμη συμμετοχή της μειονότητας

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός ο οποίος σημείωσε ότι η νεολαία της μειονότητας έχει τα ίδια δικαιώματα και με τους υπόλοιπους νέους, αντιμετωπίζει τα ίδια και ίσως ακόμη πιο σοβαρά και οξυμένα προβλήματα.

Αναφερόμενος στους υποκινούμενους και επικίνδυνους ανταγωνισμούς των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας που πρόσφατα μας έφεραν στα πρόθυρα πολέμου, υπογράμμισε: "Καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των Ελλήνων, των Τούρκων, των λαών όλης της Βαλκανικής, αυτή η όξυνση του εθνικισμού και του μίσους ανάμεσα στους δύο λαούς. Πρέπει να καταδικαστούν όλες οι απαράδεκτες και απροκάλυπτες ενέργειες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στο χώρο της ελληνικής μειονότητας με τα υποτιθέμενα συλλαλητήρια του εθνικιστικού μίσους και με την προσπάθεια να έρθουν οι φασίστες και στις γειτονιές σας".

Στη συνέχεια επισήμανε ότι για να γίνουν οι μειονότητες γέφυρα φιλίας και συνεννόησης ανάμεσα στους λαούς, πρέπει επιτέλους να κατοχυρωθούν ουσιαστικά και τυπικά τα δικαιώματά τους: "Να κατοχυρωθεί η ισότιμη συμμετοχή της μειονότητας στη δουλιά, την κοινωνία, χωρίς διακρίσεις. Αυτό σημαίνει όχι αποκλεισμούς από χώρους δουλιάς, ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση με διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας σε όλα τα σχολεία και στα δημοτικά και στα γυμνάσια, αυτοδιοίκηση στα Βακούφια, αναγνώριση στο δικαίωμα ο καθένας να λέει ελεύθερα την εθνική πολιτιστική του ταυτότητα σαν Ελληνας πολίτης που είναι".

Σε ό,τι αφορά τη στάση των άλλων κομμάτων και τις ευθύνες που έχουν για τη σημερινή δραματική κατάσταση που βιώνει η μειονότητα, ο Ν. Σοφιανός είπε: "Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν αυτό τον τόπο και ευθύνονται για την αμορφωσιά, για τις διακρίσεις, για την εγκατάλειψη της υπαίθρου, για τα οικιστικά προβλήματα. Η ΠΟΛ.ΑΝ. προχώρησε στην επικίνδυνη και τυχοδιωκτική ενέργεια να πει αποκλείω τους μουσουλμάνους Ελληνες πολίτες από τα ψηφοδέλτιά μου και κανένας δε βγήκε να την καταγγείλει ανοιχτά. Αλλά και ο ΣΥΝ που στις τελευταίες εκλογές πήρε 8.000 ψήφους από τη μειονότητα, τι έκανε για σας, για τα προβλήματά σας; Ηταν απόντες και θα συνεχίσουν να είναι και μετά τις εκλογές γιατί θέλουν να κυβερνήσουν μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά τα κόμματα εξάλλου, φανερά ή κρυφά, καλλιεργούν τον εθνικισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς".

Τέλος ο Γραμματέας της ΚΝΕ και υποψήφιος του Κόμματος ξεκαθάρισε πως η ψήφος στο ΚΚΕ θα σημάνει κέρδη για τη μειονότητα, γιατί το ΚΚΕ θα παλέψει από καλύτερες θέσεις για τα δικαιώματα όλου του λαού χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό στην καταγωγή, στη γλώσσα, στη θρησκεία του κάθε εργαζόμενου.

Κράτα σφιχτά το χέρι του αδελφού

Ηταν πραγματικά ζεστή η ατμόσφαιρα εκεί, μέσα στη μουσουλμάνικη συνοικία. Εκεί όπου το μόνο φως που έβλεπες ήταν αυτό από τα βλέμματα των εκατοντάδων ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων της εγκατάλειψης. Η ζεστασιά που εξέπεμπαν οι καρδιές ανταμώθηκε με την ελπίδα που ξεπρόβαλε μέσα από ποιήματα μουσουλμάνων ποιητών που υμνούσαν την ειρήνη και την αδελφοσύνη. Οπως το ποίημα του Ισμαϊλ Γιουσούφ που διάβασε στα τούρκικα ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Μουσταφά Εσάτ και μετέφρασε στα ελληνικά η Γ. Φακιρίδου: "Ελα Γιάννη, Ελένη,/

Το χέρι αυτό είναι του Μεχμέτ, της Αϊσέ, του Αχμέτ,/

του αδελφού σου χέρι/

κράτα σφιχτά/

μην αφήνεις το χέρι μου/

από την αρχή είμαστε αδέλφια/

όλοι μας μάνα και πατέρα ξέρουμε την Εύα και τον Αδάμ/

Μην πιστεύεις σ' αυτούς,/

ψευδή επίθετα/

είσαι Ρωμιός/

είσαι Τούρκος/

είσαι λευκός/

είσαι μαύρος/

Μην σ' απατούν τα ψέματα/

άκου/

η φωνή αυτή είναι της ειρήνης, της αγάπης/

έλα στο κάλεσμα της ενότητας"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ