Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
"Είστε πάντα καλοδεχούμενοι"

Στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της εργατούπολης περιόδευσε χτες η Βέρα Νικολα'ϊδου, υποψήφια στη Β' Περιφέρεια του Πειραιά

"Προβλέπεται δύσκολη χρονιά με ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα για την παιδεία, από την πολιτική των κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία", προειδοποίησε χτες η υποψήφια βουλευτής Β Πειραιά του ΚΚΕ Β. Νικολαϊδου,που επισκέφτηκε σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, της Νίκαιας. "Και είναι ευκαιρία, παρατήρησε, αυτές οι εκλογές, που συμπίπτουν με το νέο σχολικό έτος, για να εκτιμήσει κανείς τι έχει συμβεί σ' αυτό το χώρο και τι τον περιμένει, τι έρχεται, αύριο και να αποφασίσει πού θα κατευθύνει την ψήφο του"!

Προβληματισμένοι, ειδικότερα για τον τομέα τους, το μέλλον της παιδείας, όμως εκτός από την υποψήφια βουλευτή, τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά Π. Γιαννακόπουλο και τους εκπαιδευτικούς που τη συνόδευαν ήταν και οι ίδιοι οι καθηγητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Νίκαιας. Οι άνθρωποι που ζουν από πρώτο χέρι την κατάσταση, που αντιμετωπίζουν καθημερινά μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα στο σχολείο του ο καθένας. Και λίγο - πολύ όλοι αναρωτιούνταν πού θα πάει αυτή η κατάσταση... Χτες, όμως, είχαν κι έναν τουλάχιστον λόγο για να χαμογελούν. Η επίσκεψη της υποψήφιας του ΚΚΕ και του κλιμακίου του Κόμματος στα σχολεία τους, στο συγκρότημα πίσω απ' το Κηποθέατρο και σ' εκείνα στους πρόποδες του Σελεπίτσαρι, η είσοδος στα γραφεία των καθηγητών γινόταν παντού με επιφωνήματα χαράς και καλωσορίσματα. Κι αυτό γιατί δεν ήταν άγνωστοι. Ούτε περαστικοί οι επισκέπτες τους. Τους γνωρίζουν καλά τους κομμουνιστές και την Β. Νικολαϊδου. Ηταν άλλωστε μακρόχρονη, ειλικρινής και αποτελεσματική η συνεργασία τους για τα σχολικά προβλήματα της πόλης από την εποχή που η υποψήφια σήμερα βουλευτής του ΚΚΕ, ήταν Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δήμαρχος στη συνέχεια της Νίκαιας.

Μάλιστα αρκετά απ' τα σχολεία που επισκεφθήκαμε χτες κατασκευάστηκαν και άλλα βελτιώθηκαν με τους κοινούς μαζικούς αγώνες που γίνονταν τότε. Και συζητήθηκε αυτό. "Εσείς είστε πάντα καλοδεχούμενοι", παρατηρούσαν οι εκπαιδευτικοί για την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, "γιατί δε μας θυμάστε μόνο τις εκλογές". "Και όχι μόνο αυτό, σημείωνε η Β. Νικολαϊδου, ξέρετε πως όσα σας λέμε τώρα, θα τα λέμε και την επομένη των εκλογών. Δε θ' αρχίσουμε τότε... άλλα λόγια. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να μην κατεδαφιστεί η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για να έχουν μέλλον τα παιδιά μας. Οι προσπάθειες του ΚΚΕ, που θα πρέπει να ενδυναμωθούν με την ψήφο και των εκπαιδευτικών από τη Δευτέρα των εκλογών, φαίνονται και μόνο τα πρακτικά της Βουλής να κοιτάξει κανείς. Οι πρωτοβουλίες του, οι προτάσεις του, οι διεκδικήσεις του για την παιδεία. Χρειάζεται δύναμη, για να αντιταχθούμε στη συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας, την υποβάθμιση του σχολείου, τη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων ".

Αλλωστε και στη Νίκαια τα προμηνύματα είναι ήδη ευδιάκριτα και τα σημείωσαν οι καθηγητές. Κι όμως οι μαθητές αντιστέκονται. Πενήντα έξι επιτυχίες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από ένα μόνο σχολείο, το 1ο Λύκειο Νίκαιας, είναι πραγματικός θρίαμβος. Είναι η απάντηση των μαθητών και των καθηγητών τους ότι δεν τους φτάνει η "γνώση" με το κομμάτι που τους προσφέρει η κυβέρνηση (ΚΕΚ, ΙΕΚ). Είναι η αναζήτηση της πραγματικής γνώσης, και ας ξεπαγιάζουν το χειμώνα χωρίς θέρμανση, ας πηγαίνουν σε απογευματινά, γιατί ο ΟΣΚ σταμάτησε να φτιάχνει σχολεία στην πόλη και η νέα δημοτική αρχή δεν τα διεκδικεί... Γιατί ακόμη, για πρώτη φορά στη Νίκαια, δεν πήραν δραχμή για τα λειτουργικά έξοδα και οι συντηρήσεις σταμάτησαν, ή όποιες γίνονται ανοίγουν νέες πληγές.

Κι επειδή όλα κάθε χρόνο μειώνονται, από την κυβερνητική πολιτική, για την παιδεία, είναι ώρα να αυξηθεί η δύναμη του ΚΚΕ, για να δώσει από καλύτερες θέσεις τη μάχη της κατοχύρωσης και της βελτίωσής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ