Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Σούρπη των αγώνων
  • Χ. Φλωράκης: Ζητάμε την ψήφο σας και ας διαφωνείτε
  • Γ. Θεωνάς: Στην εγκατάλειψη οδηγούνται τα μεσογειακά προϊόντα

Στη Σούρπη, την οποία επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ο Χ. Φλωράκης αντίκρισε παλιούς συμπολεμιστές του και εξέφρασε τη συγκίνησή του, που πήγε στο χωριό που έχει δώσει πολλά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και στον εμφύλιο. Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Χ. Φλωράκης είπε χαρακτηριστικά: "Απευθύνομαι σε ανθρώπους σαν το συντοπίτη σας που μου είπε καλησπέρα κύριε Φλωράκη. Κατάλαβα ότι δεν είναι κομμουνιστής. Ας διαφωνούν με το πρόγραμμα και την ιδεολογία του κομμουνιστικού κόμματος. Πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ, γιατί είναι η μόνη δύναμη που με συνέπεια μπορεί να αντιταχθεί σε αυτή την πολιτική".

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, αναφέρθηκε αναλυτικά στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης: "Υστερα από την υπογραφή της νέας συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ το 1993 η ΚΑΠ που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολιτική που ξεπουλάει κυριολεκτικά τα μεσογειακά προϊόντα. Ανάμεσά τους τα πιο σημαντικά ελληνικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, ο καπνός, οι ελιές, τα σιτηρά, τα οπωροκηπευτικά. Προϊόντα που σε μια πορεία θα εγκαταλειφθούν από τη μικρομεσαία αγροτιά και θα περάσουν στα χέρια μόνο μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, οδηγώντας σε ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς".

Ο Γ. Θεωνάς χαρακτήρισε επίσης προκλητικό το γεγονός ότι, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι μόνες χώρες που παράγουν βαμβάκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση- από την οποία λείπει αυτό το προϊόν - η Κοινότητα επιβάλλει περιορισμούς, ποσοστώσεις στην παραγωγή. Ετσι, "ενώ η δυναμικότητα παραγωγής της χώρας μας θα μπορούσε να φτάσει το 1,5 εκ. τόνους, επιβάλλει ποσοστώσεις για 782.000 τόνους. Από εκεί και πάνω επιβάλλει φόρους συνυπευθυνότητας που περιορίζουν και μειώνουν το εισόδημα των αγροτών και θα το συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ