Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Φρούδες ελπίδες

Σ' όλες τις προεκλογικές εμφανίσεις του ο κ. Τσοβόλας, επιχειρεί να εμφανιστεί σαν ο συνεπής αντίπαλος της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής. Προβάλλεται σαν η πραγματική ελπίδα αντίστασης στη συντηρητική πολιτική και στην επίθεση αντιλαϊκών μέτρων, που αναμένονται μετεκλογικά. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις, το ΔΗΚΚΙ συμφωνεί με βασικές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΚΚΙ συμπλέουν απόλυτα στην προσπάθεια εδραίωσης της ταξικής συνεργασίας στη χώρα μας. Η κυβερνητική πολιτική συγκρότησης της περιβόητης ΟΚΕ, βρίσκει τον πιο πιστό συνήγορό της στο πρόσωπο του Δ. Τσοβόλα, που στην 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΚΙ, δήλωνε εισηγητικά: "Οι κοινωνικοί εταίροι, με τη συνδρομή της πολιτείας καλούνται σε εθνικούς ρόλους. Το ΔΗΚΚΙ θα εξαντλήσει το θεσμοθετημένο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να επιτευχθεί στέρεη εθνική συμφωνία για κοινή πορεία μέσα απ' τις Συμπληγάδες".

Αλλά και στις πολιτικές θέσεις της Α Συνδιάσκεψης γράφεται με σαφήνεια ότι: "Η ανάπτυξη προϋποθέτει και την κοινωνική συναίνεση, ώστε το εσωτερικό μέτωπο να παραμένει αρραγές και να μη σπαταλούνται εθνικές δυνάμεις, σε εσωτερικές αντιθέσεις". Το ΔΗΚΚΙ μας καλεί λοιπόν σ' ένα κοινό μέτωπο εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων, για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα προβλήματα της χώρας! Λες και τα προβλήματα δεν έχουν ταξικά αίτια γέννησης και αντίθετους, διαφορετικούς ταξικούς τρόπους λύσης.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΚΚΙ συμφωνούν επίσης στο πλαίσιο στόχων της πολιτικής του Μάαστριχτ. Σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο" (28.8.96), ο Δημ. Τσοβόλας, αναφέρει χωρίς περιστροφές: "Το ΔΗΚΚΙ προτείνει μια πολιτική που θα στοχεύει στη μείωση των ελλειμμάτων, του δημόσιου χρέους και του πληθωρισμού, όχι με παρατεταμένη λιτότητα, αλλά μέσα από ανάπτυξη και κοινωνική προστασία, που δε μειώνει το βιοτικό επίπεδο του Ελληνα πολίτη".

Το ΔΗΚΚΙ αποδέχεται λοιπόν το δεσμευτικό πλαίσιο κατευθύνσεων οικονομικής πολιτικής των Βρυξελλών, όμως παραθέτει απ' την άλλη την ουτοπική και αποπροσανατολιστική θέση, για ένα λιγότερο αντιλαϊκό δρόμο, για την επίτευξη αυτών των κατευθύνσεων.

Η θέση αυτή είναι ουτοπική, γιατί οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής σαν ενιαίο δεσμευτικό σύνολο και η αποδοχή της κοινοτικής θέσης για "οικονομία της αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό", καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τους τρόπους για την υλοποίησή της. Για παράδειγμα, μια διαφορετική αστική πολιτική που θα στηριζόταν στην ουσιαστική αύξηση της κατανάλωσης, μέσω της ριζικής μείωσης των ανέργων και της παροχής πραγματικών αυξήσεων, αισθητά πάνω από τον πληθωρισμό, απαγορεύεται εμμέσως πλην σαφώς, για όποιον αποδέχεται τα κριτήρια "σύγκλισης" του Μάαστριχτ.

Αυτό στην πραγματικότητα το γνωρίζει και ο ίδιος ο κ. Τσοβόλας, γι' αυτό και εναντιώνεται μόνο στην "περαιτέρω μείωση" του βιοτικού επίπεδου του πολίτη και στη μεγάλη διάρκεια της λιτότητας.

Στην ουσία δηλαδή, αυτό που ζητά το ΔΗΚΚΙ είναι η συνέχεια της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά με βραδύτερους και ηπιότερους ρυθμούς. Στις πολιτικές Θέσεις της Α Συνδιάσκεψης, αναφέρεται κυριολεκτικά ότι "Ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος, αλλά η αναπτυξιακή μας πρόταση πρέπει να προβλέπει ρυθμούς που να τους αντέχει η οικονομία, η κοινωνία μας και η δημοκρατία".

Η θέση αυτή είναι λοιπόν αποπροσανατολιστική γιατί εμφανίζει σαν αντίθετη οικονομική πολιτική απ' αυτή της κυβέρνησης την ουσιαστική συνέχεια της ίδιας πολιτικής, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση. Προβάλλει την αυταπάτη μιας "συντηρητικής πολιτικής μ' ανθρώπινο πρόσωπο". Ετσι το ΔΗΚΚΙ δε θα δυσκολευτεί σίγουρα, να συνεννοηθεί με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά.

Η ουσιαστική ευθυγράμμιση του ΔΗΚΚΙ με την πολιτική του Μάαστριχτ αποτυπώνεται και στις αιχμές του Ελληνικού Προγράμματος Ανάπτυξης του κόμματος αυτού. Συγκεκριμένα προτάσσονται σαν αιχμές "το εμπόριο, η βιοτεχνία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η γεωργία και η προσφορά υπηρεσιών διεθνούς επιπέδου". Υπάρχει λοιπόν πλήρης αποδοχή του εξαρτημένου, συμπληρωματικού, υποβαθμισμένου ρόλου της χώρας, στα πλαίσια του κοινοτικού καταμερισμού εργασίας. Υπάρχει πλήρης αποδοχή στην περαιτέρω οργανική ένταξη της χώρας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό των Βρυξελλών. Δεν τίθεται ούτε καν το θέμα του εκσυγχρονισμού και αναπροσανατολισμού της παραγωγικής βάσης της χώρας, προς προϊόντα μέσης και υψηλής τεχνολογίας. Δεν προβάλλονται ούτε καν σαν στόχοι, εκείνες οι επιλογές που θα επέτρεπαν μια ριζικά διαφορετική αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Απ' αυτό λοιπόν το νέο κόμμα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να ελπίζει πραγματικά. Ανήκει και αυτό στο πολιτικό μπλοκ των δυνάμεων, που την επομένη των εκλογών θα στηρίξει ουσιαστικά την ίδια γερασμένη, συντηρητική πολιτική του δικομματισμού.

Μάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο κενό η επιχείρηση διάλυσης του ΔΗΚΚΙ (2004-07-16 00:00:00.0)
Ξεκινάει το συνέδριό του (2000-12-01 00:00:00.0)
Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΚΙ (2000-07-04 00:00:00.0)
Προλειαίνει το έδαφος για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (2000-01-11 00:00:00.0)
Ηταν άδικη η κριτική; (1998-06-03 00:00:00.0)
Ασυνείδητα, όμως;.. (1996-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ