Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδη και επενδύσεις

Ο ιδρώτας των εργαζομένων και οι σκληρές θυσίες, στις οποίες τους υπέβαλαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε καμιά περίπτωση δεν καταλήγουν σε παραγωγικές επενδύσεις, που αποτελούν βασική προϋπόθεση για ανάκαμψη της οικονομίας και έξοδο της χώρας από την κρίση.Αντίθετα, τα αυξημένα κέρδη της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που εξασφάλισε η άδικη διανομή και αναδιανομή των εισοδημάτων, με πρόσχημα τις επενδύσεις, τελικά κατέληξαν είτε να τοποθετούνται στις τράπεζες του εξωτερικού είτε για τον προσωπικό πλουτισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών και των οικογενειών τους.

Το καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, σύμφωνα με τα οποία - σε τρέχουσες τιμές - οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν και επί κυβέρνησης ΝΔ και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, από 23% το 1990 στο 20,7% το 1993, στο 19,9% το 1995 και ίσως σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα φέτος, καθώς είναι πολύ πιθανό να σφαγιαστούν οι επενδύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την "εξοικονόμηση" πόρων.

Η μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σφαγιάζουν τις δημόσιες επενδύσεις, για να καλύψουν τις "μαύρες τρύπες" των κρατικών ελλειμμάτων, εν γνώσει τους ότι έτσι υπονομεύουν και την ανάκαμψη. Σημαντικό μερίδιο της μείωση των συνολικών ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου οφείλεται και στην επενδυτική "απεργία" των ιδιωτών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι ακαθάριστες ιδιωτικές επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου, ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν από 18,7% το 1990 σε 15,9% το 1993 και στο 15,4% το 1995.

Η επίκληση του προγράμματος "σύγκλισης" δεν πείθει πια, καθώς η ελληνική οικονομία όχι μόνο δε συγκλίνει με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά αποκλίνει. Αντί για αύξηση των επενδύσεων, που θα δημιουργούσαν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και κατά συνέπεια μείωση της ανεργίας, είχαμε αύξηση του αριθμού των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας. Το γεγονός ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες δεν επενδύουν τα παχυλά τους κέρδη σε παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα:

  • Το ομολογούν πια δημόσια οι οικονομικοί υπουργοί, που παρακαλούν τους επιχειρηματίες να τοποθετήσουν τα κέρδη τους σε παραγωγικές επενδύσεις και όχι σε αφορολόγητους κρατικούς τίτλους ή σε καταθέσεις στο εξωτερικό. Φτάνει μόνο να αναφερθεί ότι οι καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού (κυρίως των μεγαλοεπιχειρηματιών που έχουν αυτή την πολυτέλειας) έχουν ήδη φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 14 δισ. δολαρίων!
  • Το επιβεβαιώνει η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής (βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 1980), των εξαγωγών και φυσικά η νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, με τα νέα λουκέτα και τη λαυριοποίηση της οικονομίας.

Με περίσσιο θράσος οι βιομήχανοι - που επιβεβαιώνουν τη λαϊκή παροιμία "τρώγοντας ανοίγει η όρεξη" - απαιτούν και νέα προνόμια για να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Θέλουν εδώ και τώρα ξεπούλημα των κερδοφόρων ΔΕΚΟ, μεγαλύτερη ασυδοσία στο να απολύουν όποιους και όσους εργαζόμενους θέλουν. Στις αξιώσεις αυτές, που πρόσφατα επανέλαβαν στη συνάντησή τους με τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων οι βιομήχανοι Βόρειας Ελλάδας, τόσο ο προέδρους του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ είπαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

Αφού λοιπόν για τα δύο μεγάλα κόμματα η οικονομία "αντέχει" μόνο για παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο, όχι όμως και για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, οι ψηφοφόροι - θύματα της πολιτικής λιτότητας - δικαιούνται, αλλά - τελικά - και υποχρεούνται να ρίξουν μαύρο στους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ