Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Βήμα εντυπωσιασμού και απειλών η ΔΕΘ

Ο ανοιχτός εκβιασμός των ψηφοφόρων και η αντίληψη του δήθεν μονόδρομου της υποταγής στις Βρυξέλλες, κεντρική ιδέα της πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ

Η φτηνή επιχειρηματολογία για τη δήθεν καλή πορεία της οικονομίας, η υποτακτική προσήλωση στους σχεδιασμούς των Βρυξελλών για την "προσαρμογή" της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τις ανοιχτές - ουσιαστικά - απειλές για τη "δύσκολη πορεία" που πρέπει να διανύσει η χώρα και τη θεωρία των "λεπτών ισορροπιών" στις οποίες κινείται η οικονομία, μπορεί να θεωρηθεί πως ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χτεσινές ομιλίας του Κ. Σημίτη στη ΔΕΘ. Σύμφωνα, τουλάχιστον, με το πρώτο σχέδιο της πρωθυπουργικής ομιλίας, όπως αυτή περιήλθε από έγκυρες πηγές στο "Ρ", ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε επιμελώς να αποκρύψει τους ακριβείς μετεκλογικούς σχεδιασμούς του κόμματός του, σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων που προτίθεται να προωθήσει, ωστόσο η προσεκτική ανάγνωση του σχετικού κειμένου αποκαλύπτει τις αντιλαϊκές προθέσεις τους.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας Σημίτη αφιερώθηκε στη μονότονη επανάληψη των γνωστών και αποδεδειγμένα ψεύτικων κυβερνητικών επιχειρημάτων για την πορεία διαφόρων οικονομικών δεικτών, με τον τρόπο που η κυβέρνηση διαβάζει τους δείκτες αυτούς. Διαστρέφοντας πλήρως την πραγματική εικόνα, ανάμεσα στ' άλλα λόγος έγινε για "επενδυτική έκρηξη", για "αντιστροφή της αποβιομηχάνισης", για "αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό", για "αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης" και άλλα παρόμοια, που στα αυτιά των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων ακούγονται τουλάχιστον σαν πρόκληση.

Στα πλαίσια της αγωνιώδους προσπάθειας που το ΠΑΣΟΚ καταβάλλει τις τελευταίες μέρες να κατασκευάσει διαφορές με τη ΝΔ, ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να διατυπώσει διλήμματα, σε θέματα που αφορούν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής των δύο κομμάτων και του... κοινωνικού δήθεν χαρακτήρα που έχει η δική του πολιτική. Διλήμματα όχι μόνο τεχνητά, αλλά και κακοκατασκευασμένα, αφού όλα τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός βλέπει να χειροτερεύει όλο και περισσότερο το βιοτικό του επίπεδο... χάρη στην "κοινωνική" πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική - νωπές είναι ακόμα οι μνήμες - τις πρώτες πτυχές της οποίας γευτήκαμε από το 1991 με την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την οποία με δογματική συνέπεια συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι "η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια δύσκολη πορεία", και επειδή η κυβέρνηση "θέλει να πετύχει τους στόχους που έχουν θέσει οι 15 χώρες της ΕΕ", "δεν είναι διατεθειμένη να παίξει" με το δίλημμα "να πετύχουμε ή όχι στην προσαρμογή που απαιτείται"... Ετσι αυτόματα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση "δε θα κάνει παροχές εξωπραγματικές και ανέφικτες", γιατί "η διανομή αφειδών υποσχέσεων αποτελεί επιταγές χωρίς αντίκρισμα".

Αναφερόμενος στις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει, ο πρωθυπουργός και πάλι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις παρεμβάσεις μονεταριστικού και νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού, με παραπέρα αύξηση των φορολογικών βαρών προς τους εργαζόμενους, την περαιτέρω μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα του προϋπολογισμού, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ