Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
5Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Μειονότητα οι Ελληνες

Πάνω από 6 δισ. ξόδεψαν τα αφεντικά του μπάσκετ για να πλημμυρίσουν το πρωτάθλημα με αμφιβόλου αξίας κοινοτικούς παίκτες

Θα 'χετε δει από την ΕΤ-1, τα "Παιχνίδια χωρίς σύνορα". Από το ερχόμενο Σάββατο και για εννιά μήνες, θα μπορείτε να παρακολουθείται από τον ΑΝΤ-1 την εκπομπή "Μπάσκετ χωρίς πατρίδα". Το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας, στο οποίο θα αγωνίζονται πλέον... όλες οι φυλές της Γης.

Παίκτες δεκάδων εθνικοτήτων ξεμπάρκαραν το καλοκαίρι στη χώρα μας. "Αγελαδάρηδες" και "χρυσοθήρες", στον... άγριο κόσμο του ελληνικού μπάσκετ. Για μια θέση στον ήλιο και πολλές χούφτες δολάρια. Πού θα 'βρισκαν άλλωστε καλύτερα; Μήπως στην Ιταλία, όπου η οικονομική κρίση δεν έκανε διάκριση ούτε στον αθλητισμό; Στη Γερμανία, που το μπάσκετ καταναλώνει μόνο όσα παράγει; 'Η μήπως στη Σουηδία, όπου δεν καταλαβαίνουν από επαγγελματισμό και κινήσεις κάτω από το τραπέζι;

Η φτωχή "Ελλαδίτσα" με το εξωτερικό χρέος των 32 δισ. δολαρίων, εξελίσσεται σε γη της ευφορίας για τους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες. Παράδεισος, που σε στιγμές έντασης και αγωνίας θυμίζει κόλαση. Αγιοι και διάβολοι μαζί, σ' ένα παιχνίδι θεάματος και παραλόγου. Ολα ανακατεμένα και ό,τι ήθελε προκύψει.

Ανεργοι δεκάδες Ελληνες

Το άνοιγμα των αφεντικών του ελληνικού μπάσκετ στην ευρωπαϊκή αγορά, ήταν αναμενόμενο μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Μποσμάν. Μας είχαν συνηθίσει χρόνια τώρα σε ανάλογες κινήσεις. Μόνο που οι 29 Κοινοτικοί, δίπλα στους 28 ξένους και τις δεκάδες των ελληνοποιημένων, είναι μια σοβαρή απειλή για τον Μ. Δενδρινό και γενικότερα για τα εθνικά συγκροτήματα. Σε πολλές ομάδες οι Ελληνες αποτελούν πλέον μειονότητα, ενώ δεκάδες συνάδελφοί τους έμειναν άνεργοι. Θα αναρωτηθεί κάποιος, πού είναι το πρόβλημα. Οταν όμως υποδέχεσαι με τιμές ηρώων τους Ολυμπιονίκες, είναι λογικό να αντιστρέψεις την... ατάκα της Βούλας Πατουλίδου και να ρωτήσεις τους παράγοντες του ελληνικού μπάσκετ: "Για ποιαν Ελλάδα ρε γαμώτο αγωνίζεστε;".

Χρωστούν αλλά αγοράζουν

Σε καμιά λογική χώρα δε θα αγνοούνταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα των εφήβων. Οι έξυπνοι χρηματιστές θα επένδυαν σ' αυτά τα παιδιά και θα περίμεναν την απόδοση. Εδώ όμως είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε γέλασε. Σε ποια άλλη γωνιά της Γης μπορείς να κάνεις εννέα μεταγραφές, όπως για παράδειγμα ο Αρης και ταυτόχρονα να χρωστάς εκατοντάδες εκατομμύρια στο δημόσιο. Ποιος υπουργός θα τολμούσε να δηλώσει δημόσια, "δε θα βάλουμε τους προέδρους στη φυλακή" για μη απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Ομάδα που κερδίζει διαλύεται...

Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο στελεχώθηκαν ορισμένες ομάδες χρήζει παρέμβασης ψυχιάτρου (ή μήπως κάποιου άλλου;). Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε πέρυσι ελληνικό κύπελλο και πρωτάθλημα Ευρώπης. Η ήττα όμως από τον Ολυμπιακό στον τελικό του πρωταθλήματος, ήταν αρκετή για να διαλυθεί εκ βάθρων η ομάδα και να ξαναχτιστεί εκ θεμελίων με υλικά αμφίβολης αξίας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Από τους παίκτες που αγωνίστηκαν στο φάιναλ φορ του Παρισιού, διασώθηκαν οι Αλβέρτης, Οικονόμου και εν μέρει οι Βουρτζούμης, Κόρφας που θα βρεθούν σε πολλά παιχνίδια εκτός δεκάδας. Απ' την ευρωπαϊκή αγορά ήρθαν οι Σκονοκίνι, Μαρτίνεθ, Νικολά, Αμαέτσι, Κοχ, ενώ αναζητείται ακόμη ο αντικαταστάτης του Ουίλκινς, για τον οποίο δαπανήθηκαν πέρυσι πάνω από δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Στο περιθώριο τα ταλέντα

Τι να πει όμως κανείς και για τον Πανιώνιο. Χρόνια τώρα ζούσε και ανέπνεε για τη Νέα Σμύρνη. Με νέα παιδιά στη δύναμή του και χωρίς τον Φ. Χριστοδούλου, υποχρέωσε πέρυσι όλη την Ελλάδα να μιλάει γι' αυτόν με τα καλύτερα λόγια. Η πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έφερε στη Ν. Σμύρνη τους παντελώς άγνωστους Καρβάλιο και Μάνα από τη Βραζιλία, τον Πιέρι από την Ιταλία και τον Χάμινγκ από την Ολλανδία. Την ίδια ώρα ο Δρελιώζης έφευγε για την Ιταλία, οι νεαροί και πολλά υποσχόμενοι Καμαριώτης, Τσόπης παραχωρήθηκαν σε μικρότερη κατηγορία, ενώ θα είναι έγκλημα αν ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική εφήβων Καλαϊτζής βρεθεί στη σκιά του Ιταλού Πιέρι, παίκτη με ελάχιστες περγαμηνές. Το ρίσκο του Ευθ. Κιουμουρτζόγλου, που διαδέχτηκε τον Ντ. Ιβκοβιτς που μετακόμισε στον Ολυμπιακό, μεγάλο και τα πειράματά του επικίνδυνα.

Στο δρόμο του Μποσμάν

Το δρόμο του Μποσμάν ακολούθησαν η Λάρισα, η ΑΕΚ και ο Ηρακλής. Η ομάδα της Θεσσαλίας αναζήτησε τα ταλέντα της όχι στα γειτονικά χωριά, αλλά στην Ισλανδία και την Ιταλία. Η ΑΕΚ πέρυσι απέκτησε πολλούς και αξιόλογους νέους παίκτες. Φέτος πρόσθεσε στη δύναμή τους άλλους εννέα κι ελπίζει ότι θα ξαναγίνει υπολογίσιμη. Ο Ηρακλής από την περσινή ομάδα κράτησε μόνο τον Κακιούση, τον Γιαννουζάκο και τον Ζντοβτς. Απέκτησε τον Αγγλο Μπάκναλ, τον Σουηδό Σάλστρομ, τον Ιταλό Μολτέντο και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Συνολικά στο μεταγραφικό παζάρι ξοδεύτηκαν 6 δισεκατομμύρια δραχμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έχει ανάλογη αξία και το προσφερόμενο θέαμα.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σερβίς σε θολό τοπίο (1997-10-05 00:00:00.0)
Πρωτάθλημα αλά Μάαστριχτ (1997-09-21 00:00:00.0)
Να μην υπήρχαν και οι κοινοτικοί... (1997-01-05 00:00:00.0)
Η έκπληξη ολοκληρώθηκε (1996-05-14 00:00:00.0)
Νομιμοποιούνται οι "ελληνοποιημένοι" (1996-03-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1995-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ