Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Εισάγουμε και Αγγλους!

Η κατανομή των ξένων που πλημμύρισαν το ελληνικό πρωτάθλημα

Σε 75 ανέρχονται οι ξένοι παίκτες που θα αγωνίζονται στο 5ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα. Από αυτούς οι 28 ανήκουν στην κατηγορία των "ξένων", οι 27 προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ενώ οι ελληνοποιημένοι αυξήθηκαν σε 20. Τη μερίδα του λέοντος έχουν οι Αμερικανοί με 26 παρουσίες και σε όλες τις ομάδες. Ακολουθούν 13 Γιουγκοσλάβοι, στο σύνολό τους ελληνοποιημένοι. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν ανεπάντεχα οι Ιταλοί. Και λέμε αναπάντεχα, διότι είναι η πρώτη φορά που Ιταλοί παίκτες αγωνίζονται στη χώρα μας. Επιπλέον, ας μη διαφεύγει της προσοχής ότι το μπάσκετ στη γειτονική χώρα περνάει μια μακρόχρονη κρίση, που δε δικαιολογεί τις επιλογές των ελληνικών ομάδων. Κι αν οι Ιταλοί δεν είναι τυχαίοι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, τι να πει κανείς για τους Εγγλέζους που με 5 παίκτες καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση στο σχετικό πίνακα.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κατέχουν τη μερίδα του λέοντος σε ξένους παίκτες. Εκτός των δύο ξένων, ο Ολυμπιακός είναι... πρωταθλητής στους ελληνοποιημένους. Στους Τάρλατς, Νάκιτς, Τόμιτς, Ζουρπένκο, πρόσθεσε φέτος τον Ρώσο σέντερ Ζεβρασένκο, φτιάχνοντας αισίως μια αυθεντική πεντάδα. Επιπλέον αποκτήθηκε ο Γερμανός σέντερ Βελπ, κορυφαίος παίκτης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 93.

Ο Παναθηναϊκός άφησε ελεύθερους τους Σοκ, Κούουσμα, Πετσάρσκι, αλλά απέκτησε τους Κοινοτικούς Σκονοκίνι, Μαρτίνεθ, Νικολά, Αμαέτσι, Κοχ και τον ελληνοποιημένο Μάρκοβιτς από τη Γιουγκοσλαβία. Αισθητή θα είναι η απουσία του Βράνκοβιτς, ενώ για τη θέση του πλέι μέικερ αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο ο δεύτερος πολυτιμότερος παίκτης του περσινού πρωταθλήματος Μπ. Ντίνκινς.

"Πρωταθλητής" ο Αρης

Πρωταθλητής των μεταγραφών αναδείχτηκε ο Αρης. Ο εκ Βουλγαρίας ομογενής επιχειρηματίας Ζαφείρης Σαμολαδάς ανανέωσε το δυναμικό της ομάδας κατά τα 9/16. Από την ελληνική αγορά απέκτησε τέσσερις περιφερειακούς, τους Σταυρακόπουλο, Παπαδάτο, Φλώρο, Χωλόπουλο, από την Ευρωπαϊκή Ενωση το κακό παιδί του ιταλικού μπάσκετ Μ. Μπόνι (είχε τιμωρηθεί για χρήση αναβολικών), τον Ολλανδό Ναχάρ που πέρυσι αγωνίζονταν στην Μπενφίκα και τον Ιρλανδό σέντερ Τόμιντι. Τη θέση των ξένων καλύπτουν ο Πορτορικανός Ορτίθ και ο Αμερικανός Σάκλεφορντ.

Η ΑΕΚ ακολούθησε τα βήματα του Αρη, με τον Γιάννη Ιωαννίδη να ζητάει ενισχύσεις στην Ιταλία και τις ΗΠΑ. Από τη γειτονική χώρα αποκτήθηκαν οι περιφερειακοί Κολντεμπέλα, Ατρούια και ο σέντερ Κιάτζιτς. Ο Δανός Λάρσεν με σπουδές στις ΗΠΑ αναμένεται να βοηθήσει στη θέση "3", ενώ η δύναμη της φετινής ΑΕΚ θα είναι οι Αμερικανοί της, Εντουαρντς και Αλεξάντερ.

Ο άγνωστος Χι του πρωταθλήματος είναι ο ΠΑΟΚ. Η μετά Πρέλεβιτς εποχή προβληματίζει τους Θεσσαλονικείς που αναζητούν τον ηγέτη τους στο πρόσωπο του Αμερικανού Σκάιλς. Ο Γερμανός Μπεκ αποκτήθηκε για να δώσει λύσεις από την περιφέρεια, ενώ ο Αμερικανός Μπόνερ θα καλύψει μαζί με τον Ρεντζιά τις θέσεις των ψηλών.

Το Περιστέρι ενισχύθηκε στην περιφέρεια με τους Ιταλούς Μορέτι και Αλμπέρτι, μάταια όμως στο πρόσωπο του Λέκνερ αναζητεί το διάδοχο του Λοτερντέιλ.

Σπόρτιγκ, Απόλλωνας, Πειραϊκός και ΒΑΟ, για οικονομικούς λόγους δεν μπήκαν στον πειρασμό να αποκτήσουν παίκτες από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ενώ ο Παπάγου αναζητεί το κάτι παραπάνω στο πρόσωπο του Βέλγου Ρόμπινσον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΜΠΑΣΚΕΤ (2016-07-16 00:00:00.0)
Κλείνει Καλάθη ο ΠΑΟ (2015-07-16 00:00:00.0)
Ηρθε η ώρα του Παναθηναϊκού; (2000-04-16 00:00:00.0)
"Πράσινη" ηρεμία, "ασπρόμαυρο" μπουρίνι (1999-08-03 00:00:00.0)
Ο Μιχα'ϊλοφ στον Αρη (1998-08-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ