Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Υποσχέσεις για "ίδιες και χειρότερες μέρες"

Η προεκλογική περιοδεία των ανοιχτών προκλήσεων κατά της νοημοσύνης των εργαζόμενων εκ μέρους του Κ. Σημίτη ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, με την καθιερωμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού στα πλαίσια της ΔΕΘ, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έταξε ότι θα "συγκλίνουν" με την ΕΕ και τα 2.000.000 των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του απεσταλμένου μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ).-

Με μια συνέντευξη - επιστέγασμα του τριήμερου ψεύδους στο οποίο επιδόθηκε για προεκλογικούς λόγους, ολοκληρώθηκε χτες η παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα, με αφορμή την 61η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Κ. Σημίτης, αφού δε δίστασε να επαναλάβει ότι η κυβέρνησή του αποτελεί στήριγμα για τους εργαζόμενους, στους οποίους έχει παράσχει πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις (!) και αφού έφτασε στο σημείο να μιλήσει για σύσταση 150.000 νέων θέσεων εργασίας (!) επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε: "Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική",εφόσον το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές της 22 Σεπτέμβρη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι ενδεχόμενη νίκη του κόμματός του, θα αξιοποιηθεί για την όλο και μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο άρμα της εξάρτησης, καθώς όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν παραδοθεί "πακέτο" στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ και των Βρυξελλών.

"Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική"

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "θετικά" αποτελέσματα στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Χωρίς ενδοιασμό δήλωσε ότι "θα συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε μέχρι σήμερα",ενώ σε μια προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα και να προχωρήσει στην επιβολή νέων φόρων μετά τις εκλογές. Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση για το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα "σύγκλισης", σύμφωνα με το οποίο το 1997 απαιτούνται επιπλέον έσοδα της τάξης των 900 δισ. δραχμών, ο Κ. Σημίτης δεν υπήρξε καθόλου πειστικός όσον αφορά τις υποσχέσεις του για μη φορολογική επιδρομή. Περιορίστηκε να πει ότι ο προϋπολογισμός του 1997 θα συνταχθεί "χωρίς προβλήματα", όπως και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί, ενώ προσπάθησε να διαψεύσει ότι βρίσκονται στα σκαριά σχέδια για αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων. Ο πρωθυπουργός δε δίστασε να επαναλάβει ότι στο στόχαστρο του κόμματός του βρίσκονται μια σειρά φοροαπαλλαγές, ενώ δήλωσε ανήξερος για σχετικές προετοιμασίες με στόχο το ξεπούλημα του 17% των μετοχών του ΟΤΕ σε Αμερικανούς κεφαλαιούχους. Επίσης δεν εξήγησε ποιος θα κληθεί να καταβάλει τα βάρη αρκετών τρισ. δραχμών, με πρόσχημα την αμυντική θωράκιση της χώρας, και περιορίστηκε να πει ότι ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνει αφού ληφθεί υπόψη η ανάγκη της άμυνας της χώρας και, δευτερευόντως, η αντοχή της οικονομίας.

Προκλήσεις και ψέματα

Ομως ο Κ. Σημίτης δεν έπαψε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να προκαλεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δημιούργησε 150.000 νέες θέσεις εργασίας και εμφάνισε ως "φιλολαϊκό - εκσυγχρονιστικό" μέτρο το νομοσχέδιο Γιαννόπουλου, το οποίο στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας... επιδοτεί τους βιομηχάνους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε την ανάγκη, όχι να ανασκευάσει, αλλά να διασκεδάσει - έστω - τις εντυπώσεις από τις επανειλημμένες δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες το 80% των Ελλήνων "ευημερεί" και "καταναλώνει με χυδαίο και προκλητικό τρόπο"! Σε σχετική ερώτηση του "Ρ", ο πρωθυπουργός απέδωσε τις απειλές κατά του ελληνικού λαού στο "λιτό" (!) τρόπο ζωής του υπουργού Οικονομικών, ενώ παραποιώντας την πραγματικότητα ισχυρίστηκε ότι οι παραπάνω αναφορές στόχευαν στη στηλίτευση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Λες και το 80% του ελληνικού λαού είναι αυτό που φοροδιαφεύγει και παραοικονομεί και όχι αυτό που υποφέρει...Πάντως δεν παρέλειψε να δεσμευτεί ότι με την ΕΕ θα "συγκλίνουν" και τα 2.000.000 των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (!) ενώ στις αναφορές για επιλεκτική σχέση του με τα μεγάλα συμφέροντα, κάλεσε τους επικριτές του να εμφανίσουν στοιχεία, χαρακτηρίζοντάς τους "συκοφάντες".

Στον αστερισμό τωνΗΠΑ και της ΕΕ

Οσον αφορά τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο Κ. Σημίτης έστειλε μήνυμα προς τους "συμμάχους" ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει την πειθήνια εκτέλεση των υποδείξεών τους, ενώ παράλληλα προσδιόρισε ότι η πολιτική του κόμματός του δεν πρόκειται να πάψει να θέτει τα λεγόμενα εθνικά θέματα στην προκρούστεια κλίνη των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ισχυρίστηκε ότι η "εκστρατεία ενημέρωσης" της κυβέρνησης προς ΗΠΑ και ΕΕ έχει δημιουργήσει... δυσπιστία των "συμμάχων" απέναντι στην Τουρκία, έχει... "ενισχύσει" την ελληνική θέση ενώ, στο πλαίσιο της συνηθισμένης ζητιανιάς προς τις ΗΠΑ να επιλέξουν την Ελλάδα ως προκεχωρημένο φυλάκιο για τα σχέδιά τους, ζήτησε από τους Αμερικάνους "να εκτιμήσουν την κατάσταση με άλλο τρόπο".Συνεχίζοντας δήλωσε ότι η Τουρκία ασκεί αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και ανέφερε ότι "δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης της Αγκυρας από την ΕΕ". Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του κόμματός του, ξεκαθάρισε ότι "θα συνεχίσουμε εντατικά τη διπλωματική προσπάθεια σε ΕΕ, ΟΗΕ και όπου αλλού χρειαστεί" για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού. Επανέλαβε δε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για την Ελλάδα η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια και θα το ασκήσει όταν κρίνει σκόπιμο.

Παράλληλα σημείωσε ότι σε επιστολή του προς τον Μπ. Κλίντον - με αφορμή τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και πρόσχημα την προστασία των τουρκικών συνόρων - κάνει λόγο για παράβαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και είπε ότι τα συνοριακά ζητήματα της Τουρκίας έχουν λυθεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Οσον αφορά δε το θέμα των Σκοπίων είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος και αναμονή των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων. Ερωτώμενος αν τελεί εν γνώσει αμερικανικών πρωτοβουλιών για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι δε γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο, αλλά αναμένει μετά τις αμερικανικές εκλογές οι ΗΠΑ να αναπτύξουν δραστηριότητα "για διάφορα θέματα που τις αφορούν"...

Ας σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός σε μια, ατυχή μάλλον, αποστροφή, ανέφερε ότι "η συμβίωση με τους Τούρκους στην περιοχή, στο Αιγαίο και την Κύπρο έχει δυσκολίες και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε", ρίχνοντας έτσι νερό στο μύλο όλων όσοι υποστηρίζουν την οριστική διχοτόμηση της Μεγαλονήσου, με το επιχείρημα της μη δυνατότητας συμβίωσης των δυο κοινοτήτων.

Κεντροαριστερά σχέδια και επιθέσεις

Μιλώντας για τις εκλογές δήλωσε σίγουρος για τη νίκη και την αυτοδυναμία του κόμματός του, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για "θέατρο" και "εντυπωσιοθηρία". Αισθητή ήταν η ανοιχτή επίθεση κατά του ΔΗΚΚΙ και του Δ. Τσοβόλα,τον οποίο κατηγόρησε για εξ αντικειμένου τακτική διάσπασης της "δημοκρατικής παράταξης" σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διαρροή ψηφοφόρων προς τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ. Οπως είπε, ανεξάρτητα από τις υποκειμενικές προθέσεις, το ΔΗΚΚΙ "αντικειμενικά ενισχύει την άλλη παράταξη".Οσο για τα "κεντροαριστερά" σχέδια του πρωθυπουργού, άφησε να διαφανεί ότι ο ΣΥΝ και τα πρόσωπα του εν λόγω χώρου, θα κληθούν να παίξουν ρόλο δεκανικιού του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές.Δήλωσε, επίσης, ότι θα υπάρξει μια μόνο τηλεοπτική συνάντηση στην τηλεόραση με τον Μ. Εβερτ, σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες που υπάρχουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά τις προεκλογικές αναμετρήσεις. Οσο για το ενδεχόμενο να χάσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και τι πρόκειται ο ίδιος να πράξει, ο Κ. Σημίτης δήλωσε πως έχει εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τρία χρόνια και κατέληξε ότι δε θα πάψει να αναλαμβάνει το βάρος των ευθυνών του, όπως και στο παρελθόν.. Τέλος, είπε ότι δεν είναι δεξιός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ