Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΖΙ
Στις γειτονιές των μουσουλμάνων βασιλεύει ο τρόμος

Περιοδεία των υποψηφίων Α' Αθήνας Λεων. Αυδή και Λ. Αντιόχου

Στις γειτονιές των μουσουλμάνων στο Γκάζι, όπου περιόδευσαν το βράδυ του Σαββάτου οι υποψήφιοι βουλευτές Α Αθήνας Λεων. Αυδής και Λ. Αντιόχου, οι κομμουνιστές δεν είναι άγνωστοι. Φωνάζουν με το όνομά τους τους κατοίκους και αυτοί χειροκροτούν, όταν τους επισκέπτονται βουλευτές του ΚΚΕ στα καφενεία.

Το καλοκαίρι, που πέρασε, κάθε μέρα ήταν "σαν να γινόταν γάμος", όπως είπε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος. Μετά τα γεγονότα στην Κύπρο, το σκηνικό άλλαξε. Οι ιδιοκτήτες των καφενείων μάζεψαν τα τραπέζια από το δρόμο και λιγοστοί είναι εκείνοι που κυκλοφορούν. Τώρα, δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι βασιλεύει ο τρόμος στις γειτονιές των Μουσουλμάνων στο Γκάζι, ύστερα από τις επιθέσεις εθνικιστών ενάντια στους κατοίκους.

Στους ανθρώπους αυτούς, που προσπαθούν να τους αλέσουν σαν μυλόπετρες δύο εθνικισμοί, ο Λ. Αυδής είπε: "Αυτό που έχει σημασία είναι αν θέλεις να ζήσεις από τη δουλιά σου, αν ξέρεις ότι χρωστάς στην κοινωνία και στον εαυτό σου και σου χρωστούν κι αυτοί". "Εμείς σεβόμαστε, αυτοί δε μας σέβονται. Τώρα, στις εκλογές μας σέβονται", έρχεται η απάντηση.

Στα σκουπίδια και οι δυο εθνικισμοί

"Ο ελληνικός και ο τούρκικος εθνικισμός πρέπει να πάνε στα σκουπίδια. Τον φτιάχνουν αυτοί που θέλουν να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους. Εμείς χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες τους ανθρώπους: Στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους. Εσείς είστε θύματα εκμετάλλευσης. Δουλεύετε με μεροκάματο μικρότερο από τους υπόλοιπους Ελληνες, γιατί δεν πάτε σχολείο να μάθετε ελληνικά. Ξέρουμε ότι είστε θύματα εσείς οι συντοπίτες μουσουλμάνοι ". "Προχώρα, ωραία τα λες", προέτρεψε κάποιος. "Είμαστε μικρό κόμμα. Αυτό που σας καλούμε να κάνετε είναι να αντισταθείτε. Η πολιτική δεν είναι "κισμέτ". Αν έρθουν οι "εργολάβοι" των εκλογών και σας δώσουν λεφτά και σας ζητήσουν ψήφους να τους κοροϊδέψετε, όπως σας κοροϊδεύουν κι αυτοί. Και πρέπει να ξέρετε ότι κι εμείς που σας λέμε τώρα να αντισταθείτε κάποτε δεν είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε".

Γάζωσαν τα σπίτια μας με σφαίρες

Το ίδιο βράδυ που δολοφονήθηκε στην Κύπρο ο Τ. Ισαάκ "άγνωστοι" πέρασαν από τις γειτονιές των μουσουλμάνων και "γάζωσαν" τα σπίτια με σφαίρες. "Δεκαεννιά κάλυκες μαζέψαμε από το δρόμο", είπε κάποιος κάτοικος. "Ο Θεός βοήθησε και δε σκοτώθηκε κανένας", είπε μια ηλικιωμένη, που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο σπίτι και οι σφαίρες πέρασαν πάνω από το κεφάλι της.

Το προηγούμενο βράδυ "άγνωστοι" ξυλοκόπησαν κάποιον άλλον κάτοικο της περιοχής. Καθόταν σε ένα καφενείο, με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού στο πρόσωπο, όμως φοβόταν να μιλήσει.

Κάποιοι που με πολύ κόπο πήραν ένα δάνειο για να αγοράσουν σπίτι, αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και να μένουν με ενοίκιο σε άλλη περιοχή. Οι δημιουργοί αυτής της κατάστασης είναι γνωστοί, αφού στους τοίχους των σπιτιών φιγουράρει φαρδιά πλατιά η υπογραφή "Χρυσή Αυγή" κάτω από τα συνθήματα όπως "Τούρκοι, Μογγόλοι θα πεθάνετε" και "Εκδίκηση", που είναι δύο από τα πιο "ευπρεπή".

"Τη στιγμή εκείνη, που σκοτώσαν τα παιδιά στην Κύπρο, δεν ήρθε κανείς να μας ρωτήσει εμείς πώς νιώθουμε", παραπονέθηκε κάποιος. "Ξέρουμε ότι πριν λίγο καιρό πυροβολούσαν στα παράθυρά σας. Τον ίδιο ακριβώς καιρό, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, πήγε στην Τουρκία, γιατί εμείς πιστεύουμε στη φιλία των λαών. Οταν γίνονται επεισόδια με την Τουρκία είναι κατευθυνόμενα", λέει ο Λεων. Αυδής και τα κεφάλια κουνιούνται καταφατικά. "Εμείς σας καλούμε να πείτε "όχι" στους εκμεταλλευτές και την απανθρωπιά και να ψηφίσετε για την ειρήνη των λαών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ