Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζητώντας πριν και μετά...

Λίγο πριν τη συγκέντρωση στη Φλώρινα, ο Δημήτρης Μούλης μας λέει για τον προεκλογικό αγώνα του Κόμματος στο νομό: "Υπάρχει προγραμματισμός οι υποψήφιοι βουλευτές μας να επισκεφθούν πέρα από τους διάφορους χώρους στην ίδια την πόλη της Φλώρινας και τις 88 κοινότητες του νομού. Εξορμήσεις γίνονται σε εργασιακούς χώρους, κυρίως στα 2 λιγνιτωρυχεία της περιοχής, στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό, στις τράπεζες και στο νοσοκομείο. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ανοδική πορεία του Κόμματός μας, αυτό όμως δεν πρέπει να μας οδηγήσει στον εφησυχασμό. Ο κόσμος μάς δέχεται, κάθεται και μας ακούει".

Οι δύο από τους τρεις υποψήφιους στη Φλώρινα με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είναι γυναίκες. Η Δάφνη Οικονομίδου,δασκάλα και η Φωτεινή Μαυροπούλου,υπάλληλος. Ο τρίτος υποψήφιος, ο Γιώργος Μούλης μας δήλωσε: "Συχνά στις περιοδείες συναντάμε νέους ψηφοφόρους που λένε ότι θα μας ψηφίσουν. Εχουμε μια ανοδική τάση και στη νεολαία. Για πρώτη φορά ίσως, μετά το '93 συσπειρώνεται γύρω μας ένας τόσο μεγάλος αριθμός νέων. Αυτό φαίνεται τόσο στην πρακτική δράση όσο και με τη συμμετοχή τους στις διάφορες εξορμήσεις μας. Σίγουρα εκείνο που θα μετρήσει τελικά είναι η δουλιά "άνθρωπο τον άνθρωπο", "σπίτι το σπίτι" και η, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου στην πραχτική δράση".

Ζημιές...

Συζητώντας πριν και μετά τη συγκέντρωση με τους υποψήφιους του Κόμματος, τα κομματικά μέλη και τους οπαδούς που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Φλώρινας για να ακούσουν τον Κώστα Βουλγαρόπουλο, μαθαίνουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία που εξηγούν γιατί ένα μέρος του πληθυσμού "τείνει ευήκοον ους" στις θέσεις του Κόμματος.

Αυξάνεται δραματικά η ανεργία - ξεπερνά το 40%. Η άρση του εμπάργκο δεν επηρέασε σημαντικά την αγορά, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα είχε δημιουργηθεί μία αρνητική κατάσταση. Παρελθόν αποτελεί, πλέον, και ο ερχομός 10.000 επισκεπτών από την ΠΓΔΜ, κάθε σαββατοκύριακο. Κάτι που αποτελούσε μία τονωτική ένεση για την αγορά. Υπολογίζεται ότι η ζημία από το εμπάργκο (εναντίον της ΠΓΔΜ και της Σερβίας) στο νομό Φλώρινας ήταν 15 δισ. δραχμές. Από την άλλη, μειώνεται συνεχώς το εισόδημα των αγροτών και των εργαζομένων και αυτό έχει τον άμεσο αντίχτυπό του στην αγορά της Φλώρινας. Τα χρήματα, που λέει ο Γ. Λιάνης ότι διατέθηκαν στο νομό, όπως μας διαβεβαιώνουν πολλοί συνομιλητές μας, πήγαν στις τσέπες των μεγαλοκατασκευαστών, για έργα, πολλές φορές, αμφιβόλου αξίας και χρησιμότητας. Για παράδειγμα, το κλειστό γυμναστήριο έγινε σε περιοχή που δεν έχει κόσμο! Εργα, πάντως, αγροτικής υποδομής και βιομηχανικής ανάπτυξης δεν έγιναν. Επίσης εξαγγέλλονται έργα εδώ και δύο δεκαετίες χωρίς να πραγματοποιηθούν ποτέ, όπως για παράδειγμα το αρδευτικό έργο της Παπαδιάς που εξαγγέλλεται από τότε που η ΕΡΕ ήταν κυβέρνηση!

Με κόκκινη σημαία

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, κρατώντας μία κόκκινη σημαία, βλέπουμε τον Κώστα, που δούλευε στα λιγνιτωρυχεία και τον απέλυσαν από αυτά γιατί τόλμησε να πάρει την πρωτοβουλία να ιδρύσει σωματείο! Οταν η υπόθεση έφθασε στα δικαστήρια, ο πρόεδρος αποδέχτηκε τη δικαιολογία του εργοδότη πως έκανε την απόλυση γιατί αυτοί που πήραν την πρωτοβουλία για την ίδρυση σωματείου δεν είχαν ενημερώσει και τον ίδιο! Ο Κώστας συνεχίζει να αγωνίζεται για τη δικαίωσή του, "κυνηγάει" το μεροκάματο και παλεύει με τους συντρόφους του στη Φλώρινα με τη σημαία του Κόμματος για να έρθει μία καλύτερη ζωή.

Μετεμφυλιακό κλίμα

Αλλά στη Φλώρινα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιμένουν να συντηρούν το μετεμφυλιακό κλίμα! Αλλιώς δεν εξηγείται η απαράδεκτη συμπεριφορά που δείχνουν στα θύματα της μισαλλοδοξίας και του (παρα)κράτους εκείνων των χρόνων. Οπως μας λέει ο Λάζαρος Σπυρόπουλος,πρόεδρος των Αντιστασιακών και των Πολιτικών Προσφύγων του νομού, λίγο έξω από τη Φλώρινα υπάρχει ο ομαδικός τάφος των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας το Φλεβάρη του 1949. Επίσης εκεί έθαψαν οι "υπερπατριώτες" τα θύματα της λευκής τρομοκρατίας που ακολούθησε μετά τη μάχη. Παρ' όλες τις ενέργειες των αντιστασιακών της Φλώρινας καθώς και του ΚΚΕ, κανένα ενδιαφέρον δεν επέδειξαν οι αρμόδιοι της πολιτείας για τη δημιουργία μνημείου. Η υπόθεση αυτή αποτελεί στίγμα για τα δύο Κόμματα του δικομματισμού που μας κυβέρνησαν και δείγμα της μικροψυχίας τους. Αυτή η σκόπιμη τακτική πρέπει, επίσης, να καταδικαστεί από τους φιλήσυχους και δημοκρατικούς πολίτες της Φλώρινας με την υπερψήφιση του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές.

Απόστολος ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ