Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οχι" στη δικομματική στρούγκα

ΛΕΣΒΟΣ (Του απεσταλμένου μας, Θανάση ΛΕΚΑΤΗ).-

Καθώς τα όνειρα και οι ελπίδες στενάζουν κάτω από την ιλουστρασιόν μπότα των δύο συνεταίρων του δικομματισμού. Καθώς τα μικρά συνεταιράκια του ξεγυμνώνονται όλο και περισσότερο στην προσπάθειά τους να αρπάξουν την ψήφο του λαού, για να την πάνε πεσκέσι στα αφεντικά τους. Οι Μυτιληνιοί το 'χουν πάρει απόφαση: Κόκκινη, κατακόκκινη, θα 'ναι στις 22 του Σεπτέμβρη η ψήφος τους. Το 'δειξαν και με κείνη τη ζέστα που τους διακρίνει στην υποδοχή που επιφύλαξαν το Σάββατο στη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που περιόδευσε για μια ακόμα φορά στο νησί.

Τα χωριά

Στο νησί του Κώστα Βασάλου,όπου οι κτηνοτρόφοι και οι οικοδόμοι της Αγρας και του Μεσότοπου,της Ερεσσού και της Βατούσσας,οι ψαράδες της Καλλονής και του Πολιχνίτου έχουν ανακοινώσει ήδη την απόφασή τους:Οχι μόνο θα στείλουν ξανά κομμουνιστή βουλευτή στη Βουλή, αλλά και θα συμβάλουν στην εκλογή κι άλλων, δίνοντας ακόμα περισσότερους ψήφους στο ΚΚΕ,να προστεθούν στο πανελλαδικό ποσοστό του αχρηστεύοντας στην πράξη το αποκύημα των νοσηρών εγκεφάλων που έφτιαξαν τον ληστρικό εκλογικό νόμο.

Φτάνει πια!

Στη Μυτιλήνη,από την πάνω Σκάλα μέχρι κάτω στο λιμάνι,όπου οι έμποροι και οι μικροβιοτέχνες στέλνουν επίσης το δικό τους μήνυμα: Φτάνει πια! Ας πάνε στα σπίτια τους οι διάφοροι Σηφουνάκηδες και Βουνάτσοι.Τα ταξίματα της παραμονής των εκλογών, που γίνονται "αντικειμενικά κριτήρια" την επομένη και βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά, δεν πιάνουν πια. Οπως δεν πιάνουν και τα ταξίματα των άλλων, που υπόσχονται να καταργήσουν τα πράσινα "αντικειμενικά κριτήρια", για να τα αντικαταστήσουν με τα περίφημα γαλάζια "τεκμήρια διαβίωσης", που επίσης βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη των μικρομεσαίων. Οι υποσχέσεις των μικρών (Τσοβόλα και ΣΥΝ) ότι αν πάρουν ψήφους θα πείσουν τους μεγάλους να αλλάξουν πολιτική, γίνονται ανέκδοτα στο λιμάνι. Και οι "τουρκοφάγοι" του Σαμαρά αντιμετωπίζονται έτσι όπως ακριβώς τους πρέπει: Σαν άκρως επικίνδυνοι για ένα λαό που ξέρει και θέλει να συνεχίσει να ζει ειρηνικά με τους απέναντι.

Ο "Ερμής"

Το πρώτο καφενείο, μπαίνοντας στην αγορά από την πάνω Σκάλα, το λένε "Ερμή" και κατεβαίνοντας προς το λιμάνι ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει, κοιτάζοντας τα κτίρια πως από δω πέρασαν πολλοί λαοί κι όλοι κάτι άφησαν απ' τον πολιτισμό τους. Κι έτσι θέλει ο κόσμος να συνεχίσει να' ναι η ζωή εδώ.Μόνο που αυτό προϋποθέτει ειρήνη, προϋποθέτει συνεργασία, φιλία, ένα ανοιχτό "πάρε - δώσε".Είναι μια προϋπόθεση που δείχνουν να ξεχνούν όσοι αποδέχονται με τις πράξεις τους το αμερικανο - γερμανικό σχέδιο για διχοτόμηση του Αιγαίου υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Είναι μια προϋπόθεση που - όσο τα μαύρα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή - μόνο οι κομμουνιστές φροντίζουν να θυμίζουν στο λαό του νησιού κι ίσως αυτό να είναι ένας ακόμα από τους λόγους που η θετική εκτίμηση για το ΚΚΕ είναι έκδηλη παντού.

"Κάντε κάτι"

Η περιοδεία στην αγορά κράτησε μιάμιση ώρα. Η χαμηλή τιμή του λαδιού, το εισόδημα του εργάτη και του υπάλληλου, που δε φτάνει για τα στοιχειώδη ψώνια, τα μαγαζιά που κλείνουν, οι βουλευτές που ψηφίζουν αντιλαϊκούς νόμους, η απογοήτευση γι' αυτούς που θυμούνται το λαό μόνο στις εκλογές, η ανεργία που τσακίζει τη νεολαία, ήταν ορισμένα από αυτά που συζητήθηκαν τόσο στην αγορά, όσο και αργότερα στη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Από παντού έβγαινε μια απαίτηση προς τους κομμουνιστές: Κάντε κάτι!

"Παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε", απαντούσε η Αλ. Παπαρήγα. "Γι' αυτό, συνέχιζε, ερχόμαστε με ψηλά το κεφάλι, με καθαρή ματιά και σας λέμε: Δε φτάνουμε. Είμαστε μόνο εννιά κομμουνιστές βουλευτές στη Βουλή. Αυξήστε τη δύναμη του ΚΚΕ. Ερχονται χειρότερες μέρες. Σκεφτείτε, και με το χέρι στην καρδιά, κάντε ό,τι πρέπει. Δυναμώστε το ΚΚΕ, για να υπάρχει ένα ισχυρό αντίβαρο που θα βοηθά ακόμα πιο αποφασιστικά τη λαϊκή πάλη. Σ' αυτές τις εκλογές όπου αλλού κι αν ρίξετε την ψήφο σας θα στραφεί στις 23 του Σεπτέμβρη εναντίον σας. Πετάξτε στο καλάθι το ψευτοδίλημμα του Σημίτη "υποταγή ή απομόνωση", δώστε ένα μάθημα και σ' αυτούς που από σήμερα δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μετεκλογικά είτε με το ΠΑΣΟΚ, είτε με τη ΝΔ για την εφαρμογή, όμως, της ίδιας πολιτικής, που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ.Μην τους αφήνετε να σας τρομοκρατούν ότι δε θα υπάρχει κυβέρνηση. Θα υπάρχει η ίδια αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Αποφασίστε για το αν θα υπάρχει και δυναμική αντιπολίτευση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Υπερψηφίστε το ΚΚΕ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, δύναμη και ελπίδα για τον τόπο (2023-06-17 00:00:00.0)
Λιάνα Κανέλλη (2009-10-01 00:00:00.0)
Στο φόρτε τους οι μηχανισμοί (2008-04-04 00:00:00.0)
Προσοχή! Ερχονται οι ...«φίλοι» της Αριστεράς! (2000-04-03 00:00:00.0)
Συμπαράταξη για την Αθήνα (1998-10-04 00:00:00.0)
"Λαέ μου ευκολόπιστε και πάντα προδομένε" (1996-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ