Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πάρκινγκ ανέργων

Πρόσφατη έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ καταδεικνύει την ανεργία σαν το βασικό πρόβλημα που ταλανίζει το σημερινό εργαζόμενο. Ωστόσο, η αύξηση της ανεργίας διαψεύδει όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι με την κατάρτιση είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί. Τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, έχουν δαπανηθεί για την επαγγελματική κατάρτιση τόσα χρήματα, όσα δεν είχαν χορηγηθεί δεκαετίες ολόκληρες. Χρήματα που δίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αλλά και από το κράτος μέσω της εθνικής συμμετοχής, για να καταλήξουν να τροφοδοτούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων, δίχως να εξασφαλίζουν στο ελάχιστο οποιαδήποτε ελπίδα δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Σχετικά με τα περίφημα κονδύλια, που ξοδεύονται αφειδώς για την κατάρτιση, επανειλημμένα ο "Ριζοσπάστης" έχει αποκαλύψει τους στόχους που υπηρετούν και έχει καταγγείλει το κύκλωμα της παραοικονομίας που έχει αναπτυχθεί. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, κυβερνητικοί παράγοντες και αρμόδιοι υπουργοί κάθε τόσο εξαγγέλλουν μέτρα και ρυθμίσεις... Φτάνουν μάλιστα στο σημείο υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης να αναφέρονται στο έργο των προκατόχων τους, αφήνοντας σοβαρές αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων και την ποιότητα πιστοποίησης των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ). Εντούτοις, καμιά αξιολόγηση όλων αυτών των προγραμμάτων δεν έχει γίνει. Γιατί έτσι τους βολεύει.

Οχι μόνο γιατί έτσι υπηρετούν τους σκοπούς που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατάρτιση. Αλλά γιατί, ταυτόχρονα, μέσω των "προγραμμάτων", καλλιεργούν, με το αζημίωτο φυσικά, την εκλογική τους πελατεία. Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό η "διαπλοκή" πολιτικών παραγόντων και των τρωκτικών των κοινοτικών κονδυλίων. Τα διάφορα ΚΕΚ και οι "σύμβουλοι κατάρτισης" (προγραμματατζήδες), αν δεν έχουν "βύσμα" στην κυβέρνηση δεν παίρνουν συνήθως πρόγραμμα, όπως ξετσίπωτα ομολογούν. Ετσι έχουν στήσει σ' όλη τη χώρα τα "πάρκινγκ ανέργων", πιστεύοντας ότι με το χαρτζιλίκι που χορηγείται στους ανέργους, μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων και την ελπίδα που καλλιεργούν για μελλοντικές προσλήψεις, θα τους εξασφαλίσουν ψήφους.

Μέχρι στιγμής, η μόνη απασχόληση που έχουν εξασφαλίσει σε εκπαιδευόμενους ανέργους είναι η στελέχωση των εκλογικών τους κέντρων! Ομως αυτή η"εκσυγχρονισμένη" μορφή εξαγοράς συνειδήσεων δε συναντά μόνο την αντίσταση των εργαζόμενων. Συναντά την αντίδραση όλου του λαού που γονατίζει κάτω από το βάρος αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται. Η έρευνα της ΓΣΕΕ, που στην αρχή αναφέραμε, σημειώνει και τα παρακάτω: Το 87,8% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με την κυβερνητική πολιτική για την ανεργία. Το 44% πιστεύει στην πίεση των εργαζομένων και στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Το ποσοστό υπέρ των κινητοποιήσεων είναι υψηλότερο στους νέους 18 έως 30 χρονών. Το μήνυμα του ΚΚΕ, ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ, βρίσκει πολλούς αποδέκτες.

Γιώργος ΠΟΝΤΙΚΟΣ

Μέλος ΔΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ