Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Φυτοζωεί και συρρικνώνεται

Πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας κάνουν αύριο, στις 11 π.μ., οι καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων

Πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη, μια μέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία, οι καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων, για να εκφράσουν την πλήρη αντίθεση και αγανάκτησή τους για τον παραγκωνισμό τους και την εντεινόμενη υποβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας. Την απόφαση αυτή πήρε η γενική συνέλευση της Ενωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από το Πνευματικό Κέντρο Αθήνας και θα καταλήξει στο υπουργείο Παιδείας. "Οι εικαστικοί καλλιτέχνες, παλεύοντας για την ουσιαστική θεμελίωση και στερέωση της εκπαίδευσης τέχνης στο σχολείο, αποδοκιμάζουν το σχέδιο οριστικού εξοστρακισμού των καλλιτεχνικών από το λύκειο, που προβλέπει το λεγόμενο Εθνικό Απολυτήριο, καθώς και την απαράδεκτη κατάργηση των εκπαιδευτικών αδειών των καλλιτεχνών, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά φέτος. Διεκδικούν για την καλλιτεχνική παιδεία την πραγματική θέση, που της αρμόζει στην εκπαίδευση, σε αντίθεση με την πολιτική των ιθυνόντων, που την προορίζουν να φυτοζωεί και συνεχώς να συρρικνώνεται", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση.

Οι καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων διεκδικούν αποκατάσταση της διδασκαλίας των καλλιτεχνικών σε όλες τις τάξεις του λυκείου, κατοχύρωση και εδραίωση της διδασκαλίας της τέχνης στο γυμνάσιο, διεύρυνση και αντιστοίχιση προς τη σημασία και το ρόλο της τέχνης, του χρόνου διδασκαλίας των καλλιτεχνικών, βελτίωση των υλικών συνθηκών και όρων άρνησης της τέχνης στο σχολείο, ακύρωση της απόφασης κατάργησης των εκπαιδευτικών αδειών των καλλιτεχνών και άμεση ρύθμιση του σχετικού προβλήματος.

Συγκεκριμένα, για το πρόβλημα της κατάργησης των εκπαιδευτικών αδειών αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: "Η έναρξη της σχολικής χρονιάς σημαδεύεται από τη λαθεμένη και επιζήμια για την εκπαίδευση τέχνης, απόφαση κατάργησης των εκπαιδευτικών αδειών για μεταπτυχιακές σπουδές στους καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς. Η απόφαση αυτή πάρθηκε με αστήριχτα τυπολατρικά επιχειρήματα, που ανακαλύφθηκαν και εφαρμόζονται ετεροχρονισμένα, ανατρέποντας χωρίς βάσιμο λόγο μια διαδικασία, που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η χορήγηση των αδειών αυτών έπαιρνε υπόψη ως τώρα την ιδιομορφία του αντικειμένου των καλλιτεχνικών εργαστηριακών σπουδών και γινόταν στην πραγματικότητα με εγκυρότητα, όχι σαν παρέκκλιση από τις σχετικές διατάξεις, αλλά στη βάση μιας σωστής ερμηνείας τους και σε αρμονία με αυτές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ