Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν το λαό ραγιά

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η Αλ. Παπαρήγα, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

Σε ερώτηση για το αν ισχύει το "πέντε κόμματα, δύο πολιτικές":

Ανεξάρτητα από τον αριθμό των κομμάτων, ισχύει ακόμα ότι κριτήριο για την "κατάταξη", τοποθέτηση των κομμάτων, είναι η στάση που κρατούν απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.Και σήμερα, συνέχισε, είναι καθαρό πως υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης: Ο ένας είναι με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και ο άλλος με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων. Ολοι οι άλλοι, συμπλήρωσε, οξύνουν την κριτική τους για την ανεργία. Και ρωτάμε: Πώς είναι δυνατόν με το ένα χέρι να λένε ναι στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων και με το άλλο να ζητούν να μπει τέρμα στην ανεργία; Αυτά τα δύο αλληλοαποκλείονται!

Ολοι οι άλλοι, συνέχισε, αναγνωρίζουν ως πιλότο για την Ελλάδα την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ παλεύει για να πάψει η Ελλάδα να πετά με έναν τέτοιο πιλότο.

Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν το ΚΚΕ να καταγγέλλει το δικομματισμό, αφού ταυτόχρονα εκτιμά ότι τα άλλα κόμματα έχουν μία ενιαία πολιτική, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε: Πρώτον, ο δικομματισμός δοκιμάστηκε παντού, σαν δύο κόμματα που ξεκίνησαν με διαφορετικές ρίζες και κατέληξαν να είναι το ίδιο. Οι εφεδρείες τους είναι μία νέα εμπειρία. Τώρα δοκιμάζονται και με αυτό το σχήμα, με την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά. Εμείς κρίνουμε το αποτέλεσμα: Τα κέρδη της πλουτοκρατίας αυξάνουν και με τη μία και με την άλλη μορφή. Ο δικομματισμός είναι μία μορφή του πολιτικού συστήματος και οι εφεδρείες του μία άλλη μορφή. Εμείς βλέπουμε τις συμμαχίες από άλλη οπτική. Λέμε ναι σε ό,τι προωθεί τα λαϊκά συμφέροντα και λέμε όχι στην τσόντα του δικομματισμού.

Πολιτική του "Προπό"

Απαντώντας σε ερώτηση για τα γκάλοπ σημείωσε: Δεν τα κρίνουμε, γιατί τελικά σηματοδοτούν έναν τζόγο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Να σχολιάσουμε τα προβλήματα και τις θέσεις των άλλων και ο λαός να σταθμίσει τις ευθύνες του. Είπαν όχι στις αφίσες, όχι στις συγκεντρώσεις, όχι στα μεγάφωνα, αλλά καλούν το λαό να δει την πολιτική σαν "Προπό". Την ίδια στιγμή, βέβαια, αυτοί που κάνουν τα γκάλοπ δηλώνουν ότι δεν έχουν και τόση σημασία.

Σχετικά με την πιθανότητα να συνεργαστεί μετεκλογικά το ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε:

Ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τη ΝΔ μπορεί να υπάρξει συνεργασία με δεδομένα τα προβλήματα: Τις ποσοστώσεις και την κατάργηση των επιδοτήσεων. Τις εντολές να κλείνουν επιχειρήσεις. Τις στρατιωτικές συμμαχίες. Είναι η στάση τους που απαγορεύει τη συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να έχει πραγματική αυτοδυναμία αν είχε φιλολαϊκή πολιτική. Δεν την έχει. Το ΠΑΣΟΚ πράττει δεξιά και ζητά να συμπληρώσουμε από αριστερά. Δε γίνεται. Είμαστε στο 1996!

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει την επιδιωκόμενη πόλωση από τα δύο μεγάλα κόμματα, σχολίασε: Τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο ο λαός μας δέχεται μία ύπουλη, βρώμικη επίθεση. Με εκβιασμούς και απολύσεις. Με την καλλιέργεια μιας μοιρολατρίας ακόμα και στα σχολεία! Οργιάζει το ρουσφέτι, τάζουν μία θέση εργασίας σε 200! Ας μην πει κανείς ότι έχουμε ελεύθερες εκλογές. Θέλουν ένα λαό ραγιά! Εμείς καλούμε όποιον πήρε μέρος σε αγώνες να κάνει το καθήκον του, ξέροντας πλέον τι σημαίνει Μάαστριχτ. Να κάνει το καθήκον του, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ. Αλλιώς θα λιανίσουν τον ελληνικό λαό.

Ρυθμιστής θετικών εξελίξεων μόνο το ΚΚΕ

Σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει πιθανότητα να παίξει το ΔΗΚΚΙ ρόλο ρυθμιστή στις μετεκλογικές εξελίξεις, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

Ρυθμιστής θετικών εξελίξεων για το λαό μπορεί να είναι μόνο το ΚΚΕ.Γιατί η υπερψήφισή του έχει δυναμική. Θα βοηθήσει στην αποδέσμευση δυνάμεων και όχι στη μετατροπή σε τσόντα του δικομματισμού. Από χέρι, όποιο μικρό κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνηση θα χάσει όλες τις αντιστάσεις του. Το μεγάλο ψάρι θα φάει το μικρό. Για μας πραγματικός ρυθμιστής μπορεί να είναι το λαϊκό κίνημα. Οποιος άλλος ζητάει να γίνει ρυθμιστής, θέλει απλά να συμμετέχει στη διαχείριση χωρίς αντίσταση. Και ο ΣΥΝ και ο Τσοβόλας λένε πως θέτουν όρους. Ποιους όρους; Γιατί δεν τους λένε; Ποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις ζητάνε; Πότε θα το πουν; Οταν θα έχουν πάρει την ψήφο και δε θα έχουν ανάγκη τους ψηφοφόρους; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το ΔΗΚΚΙ η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι το κόμμα αυτό συμφωνεί με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ του '93 και δηλώνει ότι διαφωνεί μόνο με τον Σημίτη. Ομως, τόνισε, το πρόβλημα δεν είναι τα κόμματα αλλά το ποια συμφέροντα υπηρετούν οι ηγεσίες τους.

Σχολιάζοντας, επίσης, τη δημοσιοποίηση της επιστολής Σημίτη προς Κλίντον για το Ιράκ, τόνισε ότι έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο σ' αυτό η πίεση που άσκησε το ΚΚΕ, αλλά ταυτόχρονα, είπε, η θέση που διατυπώνει είναι μεσοβέζικη. Ζητάει απλά να μην ενθαρρυνθεί η Τουρκία για εισβολή στο Ιράκ. Δε λέει τίποτα για την εντολή του πλανητάρχη.

Σε μία ακόμα ερώτηση για τη διαφαινόμενη αδιαφορία μεγάλης μερίδας πολιτών για τους πολιτικούς, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: Ορισμένοι κολακεύουν τους πολίτες που λένε ότι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική. Εμείς απορρίπτουμε αυτή τη στάση. Συγκρουόμαστε με αυτήν την αντίληψη. Αυτό θέλει το κατεστημένο για να κάνει ό,τι θέλει. Η δράση, η συμμετοχή είναι που οδηγεί σε σωστή θέση.

Σχολιάζοντας τέλος τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το ύψος των μεροκάματων στη χώρα μας, είπε: Η ίδια η ΕΕ λέει ότι για να ανέβει η ανταγωνιστικότητα πρέπει να πέσουν τα μεροκάματα. Σ' αυτή την πολιτική λέει ΝΑΙ και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται μείωση των ωρών εργασίας και αύξηση των μισθών. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού είναι ένα κήρυγμα για νέα λιτότητα. Το ξέρουν και τα άλλα κόμματα, αλλά δε μιλάνε.

Εμείς λέμε ότι αυτό το σκηνικό της συναίνεσης θα αλλάξει όταν ο λαός θα περάσει στο προσκήνιο και σ' αυτή την προοπτική επενεργεί η ψήφος στο ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ