Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ

Ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία...

Αποκαλυπτική η χτεσινή συνέντευξη, στο Ζάππειο, του Ν. Κωνσταντόπουλου που μπροστά στον κίνδυνο "επιβίωσης" που αντιμετωπίζει το κόμμα του, εφόσον δεν καταφέρει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, υποχρεωτικά ανέβασε τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, με στόχο να συγκρατήσει τη ροή ψηφοφόρων του προς τη Χαριλάου Τρικούπη

Την ανάγκη φιλοτιμία υποχρεώνεται να κάνει ο Συνασπισμός στις λίγες μέρες που απομένουν ως τις εκλογές. Μπροστά στον κίνδυνο "επιβίωσης" που αντιμετωπίζει, εφόσον δεν καταφέρει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή, υποχρεωτικά πλέον ανεβάζει τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, με στόχο να συγκρατήσει τη ροή ψηφοφόρων του προς τη Χαριλάου Τρικούπη, αν και αυτό είναι αρκετά δύσκολο έργο για τους εκπροσώπους του, αφού είναι πλέον αναγκασμένοι να βρουν επιχειρήματα που θα δημιουργούν την εντύπωση ότι το κόμμα τους είναι διακριτή πολιτική δύναμη σε σχέση με το κόμμα του Κ. Σημίτη. Αποκαλυπτική αυτής της πραγματικότητας ήταν η χτεσινή συνέντευξη, στο Ζάππειο, του Ν. Κωνσταντόπουλου. Στη συνέντευξή του αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε τον πρωθυπουργό, γιατί δεν οργάνωσε εκλογές με βάση τις προτάσεις του Συνασπισμού, αλλά προχώρησε στον εκλογικό αιφνιδιασμό με στόχο να παρατείνει τη ζωή του δικομματισμού. Ακόμη παραδέχτηκε ότι το κυβερνητικό κόμμα βρίσκει ακροατήριο στο χώρο του Συνασπισμού και παρεμβαίνει στους ψηφοφόρους του με διλήμματα. Χαρακτήρισε αυτή τη στρατηγική παρωχημένη και σημείωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ δε νομιμοποιείται στη συνείδηση του ελληνικού λαού να εγκλωβίσει για άλλη μια φορά τις εξελίξεις σε εκβιαστικά διλήμματα".

Ερχόμενος όμως στο διά ταύτα ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ενώ απέκλεισε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο μετεκλογική συνεργασία του κόμματός του με τη ΝΔ, γιατί "η προγραμματική πρόταση του Συνασπισμού για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική της ΝΔ", απέφυγε να πάρει την ίδια κατηγορηματική θέση στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Οι απαντήσεις του ήταν απαντήσεις για όλα τα γούστα: Από το "με τη σημερινή κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ συνεργασία δε γίνεται" έως και το "ο Συνασπισμός δεν αδιαφορεί για το ποιος κυβερνά ή ποιος θα κυβερνήσει". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ήταν σαφέστατος για το πώς εκτιμάει το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Για τη μεν ΝΔ είπε ότι "πηγαίνει τη χώρα πίσω", ενώ για το ΠΑΣΟΚ ότι "κρατάει τη χώρα στάσιμη". Ως φάρμακο διά πάσαν νόσο εμφάνισε το πρόγραμμα του κόμματός του για τον "προοδευτικό εκσυγχρονισμό" και στη βάση αυτού του προγράμματος άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιωχτεί μετεκλογικά - αν το επιτρέπουν οι εξελίξεις - η συνεργασία με το κυβερνητικό κόμμα.

Κατά τ' άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα του αποτελεί το αριστερό άλλοθι της υποταγής, απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν θεωρεί - ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ - κίνδυνο για την ειρήνη στην περιοχή την παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα παρέπεμψε στο πρόγραμμα του κόμματός του, που ας σημειωθεί εκφράζεται η γενικόλογη ευχή να διαλυθεί το ΝΑΤΟ. Επίσης σημείωσε ότι ο ΣΥΝ "ελέγχει την πολιτική του ΝΑΤΟ έτσι όπως εφαρμόζεται" κι ότι γενικά είναι "υπέρ της αποδυνάμωσης όλων των στρατιωτικών οργανισμών". Σε άλλη ερώτηση για το αν είναι δυνατή μια αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ σε προοδευτική κατεύθυνση με ταυτόχρονη κυριαρχία της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς και του χρηματιστικού κεφαλαίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επαναβεβαίωσε τη θέση του κόμματός του υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σημείωσε ότι ο Συνασπισμός παλεύει και αγωνίζεται στα πλαίσιά της για ένα "ευτυχέστερο και προοδευτικό μέλλον"!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ