Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επικίνδυνα βήματα έντασης

Η Αγκυρα κατηγορεί "την ελληνική πλευρά" ως υπεύθυνη της επίθεσης στο τουρκοκυπριακό φυλάκιο. Για τουρκικές κινήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα με στόχο την περιγραφή "σαφούς απειλής" κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία

Η ένταση στην Κύπρο παγιώνεται επικίνδυνα, καθώς η Αγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την "ύποπτη" επίθεση κατά τουρκοκυπριακού φυλακίου την περασμένη Κυριακή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έναν Τουρκοκύπριο στρατιώτη.Αν και η Λευκωσία, όπως και η Αθήνα, έχουν κατηγορηματικά αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο επεισόδιο, η Αγκυρα χτες, με τον αναπληρωτή υφυπουργό εξωτερικών Ινάλ Μπατού, ο οποίος ενημέρωσε τους πρεσβευτές των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Τουρκία, υποστήριξε "ότι το επεισόδιο στο τουρκοκυπριακό φυλάκιο αποτελεί επίθεση ειδικά εκπαιδευμένων Ελληνοκυπρίων". Ο Ινάλ Μπατού πρόσθεσε ότι "τέτοιου είδους επεισόδια προέρχονται από την έλλειψη διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων". Ο Τούρκος υφυπουργός τόνισε επίσης ότι "πρέπει όλοι να καταβάλουν προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων" και επισήμανε στους πρεσβευτές "ως προκλητική συμπεριφορά τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, καθώς και τις συνεχείς αναφορές στο ενιαίο αμυντικό δόγμα".

Ταυτόχρονα με την ενημέρωση προς τους πρεσβευτές των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αγκυρα δημοσιοποίησε τα συμπεράσματα των αρχών ασφαλείας για το επεισόδιο, σύμφωνα με τα οποία "οι δράστες της επίθεσης προέρχονται από την ελληνική πλευρά". Μέσα σε αυτό το πνεύμα, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία θα παραβρεθεί στην κηδεία του Τουρκοκύπριου στρατιώτη στα Κατεχόμενα, ζήτησε "την άμεση σύλληψη και τιμωρία των δραστών".

Στην Αθήνα και τη Λευκωσία, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως τόσο τα γεγονότα τον περασμένο μήνα στη Δερύνεια, όσο και αυτό της περασμένης Κυριακής, βοηθούν στην παγίωση της έντασης η οποία ήδη αξιοποιείται από την Αγκυρα.

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει στην ελληνική κυβέρνηση τη μεγάλη της ανησυχία, πρώτον για τη μεγάλη κινητοποίηση των κατοχικών δυνάμεων σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. Δεύτερον, για τη συνεχή παρουσία δύο τουρκικών πολεμικών πλοίων πολύ κοντά στα κυπριακά χωρικά ύδατα και τρίτον για την αυξημένη ετοιμότητα της τουρκικής αεροπορίας σε βάσεις απέναντι από την Κύπρο.

Το σκηνικό αυτό στην Κύπρο, όπως παρατηρούσε χτες Ελληνας διπλωμάτης, μοιάζει όλο και περισσότερο με τη σαφή περιγραφή μιας απειλής η οποία, αν διατυπωθεί εμπράκτως θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών - το κλίμα στην Κύπρο δεν αναμένεται να αποφορτιστεί, γεγονός που βοηθά στην καλλιέργεια του εδάφους για την εξύφανση της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, την οποία ήδη έχει προαναγγήλει η Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ