Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
"Ουδέν νεώτερον" από τη συνάντηση Κλίντον - Νετανάχιου

Χωρίς εντυπωσιακές δηλώσεις και πολλά δημοσιογραφικά φώτα έγινε η δεύτερη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών έγιναν γνωστές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο στενός συνεργάτης του Νετανάχιου, Ντόρε Γκολντ, σε στενή συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, θα εκπονήσουν ένα "πακέτο" προτάσεων, που "θα διασφαλίζουν την επανέναρξη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών", που έχουν πέσει σε τέλμα μετά την εκλογή Νετανάχιου. Πάντως, ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη για να πάρει μέρος σε σύσκεψη επιχειρηματιών, επανέλαβε ότι δεν αποδέχεται την αρχή "της ειρήνης με ανταλλαγή εδαφών" και ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα διάλογο, έχοντας ως προϋπόθεση τις επιμέρους συμφωνίες, στις οποίες είχε καταλήξει η προηγούμενη κυβέρνηση του Σιμόν Πέρες με τους Σύρους διαπραγματευτές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε, επίσης, ότι πρόθεσή του είναι να βελτιωθούν οι διπλωματικές σχέσεις του Ισραήλ με όλες τις αραβικές χώρες, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και συμφωνίες συνεργασίας. Ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου διευκρίνισε ότι η προσπάθειά του αυτή θα συνεχιστεί, παρά τον κατηγορηματικό αποκλεισμό του ενδεχομένου ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Εντονη ήταν η αντίδραση της συριακής ηγεσίας στις δηλώσεις Νετανάχιου. Η κυβερνητική εφημερίδα "Αλ Μπάαθ" της Δαμασκού χαρακτηρίζει "καρφί στο φέρετρο της ειρηνευτικής διαδικασίας" τη στάση του Νετανάχιου και καθιστά σαφές ότι η Συρία δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό αυτούς τους όρους.

Παραμένει ο αποκλεισμός παρά το μεθοριακό φυλάκιο

Οι φήμες που ήθελαν τον Αμερικανό Πρόεδρο να ασκεί σοβαρές πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να προχωρήσει στην άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στην παλαιστινιακή αρχή, όπως ορίζονται από τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, προφανώς διαψεύστηκαν. Ο αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης παραμένει. Μόνο που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ανοιχτεί ένα νέο πέρασμα στην περιοχή Τσούφα, που θα διευκολύνει τη μετάβαση των λιγοστών Παλαιστινίων εργατών, που συνεχίζουν να εργάζονται στο ισραηλινό έδαφος, και οι οποίοι, μέχρι σήμερα, ήταν υποχρεωμένοι να φεύγουν από τα σπίτια τους στις 3 το πρωί για να φθάσουν στις εργασίες τους.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία άρχισε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Στόχος της περιοδείας του Αραφάτ είναι η εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας από την ιαπωνική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ