Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απαράδεκτη παρέμβαση των μεγαλοκατασκευαστών

Πιέζουν για ανατροπή του αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού των ενσήμων στις οικοδομές. Οικοδόμοι: Δε διαπραγματευόμαστε την ασφάλισή μας

Για την ανατροπή του αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού των ενσήμων στις οικοδομές, που αποτελεί την ελάχιστη εξασφάλιση των ενσήμων των οικοδόμων, πιέζουν και πάλι οι μεγαλοκατασκευαστές!Με υπόμνημα που έστειλαν στον υπουργό Εργασίας, απαιτούν την κατάργησή του, γιατί "πλήττει - όπως ισχυρίζονται - τον κλάδο των κατασκευαστών τα τελευταία τρία χρόνια"! Απαράδεκτα,χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας τα αιτήματα των κατασκευαστών, τονίζοντας ότι στόχος τους είναι "η επαναφορά στο καθεστώς εισφοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής που ίσχυε πριν".

Οπως τονίζει το Συνδικάτο, "οι κατασκευαστές ακινήτων δεν πληρώνουν τίποτα παραπάνω απ' ό,τι οι άλλες επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους. Η εργατική δαπάνη ακόμα και με το σύστημα του αντικειμενικού συντελεστή, ανέρχεται μόλις στο 10 - 12% των τιμών αγοράς ακινήτων. Δηλαδή ημερομίσθιο - ασφάλιση στοιχίζει 35.000 δρχ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν οι τιμές των ακινήτων κυμαίνονται από 200.000 έως και 1 εκατ. δραχμές το τετραγωνικό"!

Επισημαίνει ότι ακόμα και με το νέο σύστημα δεν αποδίδεται η αντιστοιχία εισφορών σε σχέση με την πραγματική απασχόληση. "Οπως το ότι - υπογραμμίζει - δεν ασφαλίζονται οι υπερωρίες. Οπως το ότι εμφανίζουν οι κατασκευαστές μικρότερα ημερομίσθια απ' τα πραγματικά καταβαλλόμενα, για να πληρώνουν μικρότερα ένσημα. Επιπλέον οι κατασκευαστές κερδίζουν (δεν πληρώνουν ασφάλιστρα) και απ' την παράνομη απασχόληση τα Σαββατοκύριακα και απ' την απασχόληση αλλοδαπών υπό συνθήκες "μαύρης εργασίας". Ολα αυτά είναι γνωστά και ομολογούνται απ' όλους".

Το Συνδικάτο σημειώνει ότι "πριν την εφαρμογή του αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού των ενσήμων, η ανασφάλιστη απασχόληση ξεπερνούσε κάθε όριο. Και αυτό ήταν σε βάρος όχι μόνο των οικοδόμων, αλλά και σε βάρος του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ, της Εργατικής και του ΟΕΚ, που έχαναν τεράστια ποσά εισφορών".

Τέλος, επισημαίνοντας πως είναι σύμφωνο με την πρόσφατη ψηφισμένη τροπολογία στον ν. 2434/'96, δηλώνει ότι "η ασφάλιση είναι δικαίωμα και δεν το διαπραγματευόμαστε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ