Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καμία πρόοδος

Ιδιαίτερα απογοητευμένος από τα αποτελέσματα της δεύτερης συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανάχιου εμφανίστηκε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Από την Ιαπωνία, όπου βρίσκεται, ο Αραφάτ απηύθυνε έκκληση σε όλες τις εγγυήτριες δυνάμεις της ειρηνευτικής διαδικασίας να παρέμβουν και να πιέσουν το Τελ Αβίβ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να άρει τον αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης.

"Απογοητεύει" ο Νετανάχιου

"Καμία διάθεση για πρόοδο και για ευόδωση της ειρηνευτικής διαδικασίας", δε δείχνει η νέα ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παλαιστινίου ηγέτη. Ο Γιάσερ Αραφάτ, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία με στόχο να αποκομίσει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια προς τα αυτόνομα εδάφη, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης Κλίντον - Νετανάχιου, τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον. Η παρατεινόμενη παρελκυστική πολιτική που επιμένει να ασκεί το Ισραήλ όσον αφορά τις συμφωνίες με τους Παλαιστινίους, επισήμανε ο Αραφάτ, απειλεί την ίδια την επιβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας καθώς ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης έχει οδηγήσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό στα όρια της εξαθλίωσης.

Απογοητευμένη από τη συνάντηση Κλίντον - Νετανάχιου εμφανίζεται και η αμερικανική ηγεσία. Εκτός από την ενδεικτικά λακωνική δήλωση του Αμερικανού Προέδρου μετά το τέλος της συνάντησης, σύμφωνα με την οποία "γίνεται κάποια πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία", εκτενής είναι και η σχετική ειδησεογραφία στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" ο Αμερικανός Πρόεδρος πίεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δεσμευτεί όσον αφορά την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα και την άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης. Η σθεναρή άρνηση του Νετανάχιου, όμως, οδήγησε στο αδιέξοδο με το οποίο και έληξε η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών.

Νέα καταδίκη

Ενοχος κρίθηκε από ισραηλινό δικαστήριο, χτες, ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του πρώην πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, για την ύπαρξη συνωμοσίας που είχε ως στόχο τη ζωή του Ράμπιν. Μαζί με τον Αμίρ καταδικάστηκε ο αδελφός του Χαγκάι αλλά και ο φίλος τους Ντρορ Αντανί. Η ποινή τους αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Ο Γιγκάλ Αμίρ εκτίει, ήδη, ποινή ισόβιας κάθειρξης καθώς έχει κριθεί ένοχος για τη δολοφονία του Ράμπιν, κατηγορία που είχε εκδικαστεί χωριστά από την κατηγορία της συνωμοσίας που βάρυνε και τους δύο άλλους υπόπτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ