Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Ψηφίστηκε η απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, σχέδιο απόφασης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών σε ολόκληρο τον κόσμο. Βέβαια, για να επικυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να υπογραφεί τόσο από τα 3 κράτη - μέλη που διαφώνησαν όσο και από τα 5 κράτη - μέλη της Γενικής Συνέλευσης που απείχαν από την ψηφοφορία.

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και ικανοποίηση οι περισσότερες χώρες - μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υποδέχτηκαν το σχέδιο πρότασης της Αυστραλίας για πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών. Με 158 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 5 αποχές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το σχέδιο και αποφάσισε την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Σκοτεινό σημείο της χτεσινής ευφορίας, η άρνηση της Ινδίας, που κατατάσσεται ανάμεσα στα κράτη εκείνα που έχουν τη δυνατότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων, της Λιβύης και του Μπουτάν να υπερψηφίσουν το σχέδιο απόφασης. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Ιντέρ Κουμάρ Γκουιράλ, απαντώντας στις διεθνείς επικρίσεις, τόνισε ότι η χώρα του είναι υπέρ της ολικής και οριστικής παύσης των πυρηνικών δοκιμών, όμως αντιτίθεται στη συγκεκριμένη συμφωνία επειδή θεωρεί ότι δεν έχει καμία απολύτως λειτουργικότητα καθώς "οι πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις, δηλαδή η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, συμφωνούν μόνο στα λόγια και δεν πρόκειται να την τηρήσουν σε πρακτικό επίπεδο".

Από την άλλη πλευρά, με ενθουσιασμό έγινε αποδεκτή η είδηση της έγκρισης του σχεδίου απόφασης στην Αυστραλία, η οποία και κατέθεσε την πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ