Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Βίαια επεισόδια παραμονές των εκλογών

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Επεισόδια ξέσπασαν χτες στο Μόσταρ, λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη γι' αυτό το Σάββατο διεξαγωγή των πρώτων μεταπολεμικών εκλογών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ρόιτερ", εξαγριωμένοι Κροάτες, υποστηριζόμενοι από την τοπική Αστυνομία, επιτέθηκαν σε ομάδα μουσουλμάνων που εισήλθαν στη δυτική πλευρά του Μόσταρ προκειμένου να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους. Στη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκε και συλλήφθηκε άγνωστος αριθμός ατόμων και από τις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, η "Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες" απείλησε τους Σερβοβόσνιους με διακοπή βοήθειας εάν, όπως ανακοίνωσε, δε σταματήσουν να εμποδίζουν την επιστροφή των προσφύγων στις - πριν τον πόλεμο - εστίες τους.

Νωρίτερα, ερευνητές της διεθνούς κοινότητας για τα εγκλήματα πολέμου προχώρησαν στην εκταφή πτωμάτων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κοντά στο Πίλιτσε της ανατολικής Βοσνίας. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τον εντοπισμό οστών χιλιάδων ατόμων, εκ των οποίων φημολογείται ότι αρκετά από τα θύματα ήταν κάτοικοι της Σρεμπένιτσα.

  • Η διεθνής οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" προειδοποίησε χτες ότι οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στη Βοσνία είναι συχνές, επισημαίνοντας ότι "θα ήταν αδύνατον" να χαρακτηριστούν ελεύθερες και αδιάβλητες οι εκλογές της 14ης Σεπτέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ