Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Του Γιώργου ΦΩΚΑ*

Στις εκλογές αυτές, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι εθνική ανάγκη κάθε δημοκράτης, αριστερός, προοδευτικός, εργαζόμενος, επαγγελματίας, διανοούμενος, καλλιτέχνης, να ψηφίσει ΚΚΕ για να απαλλαχτεί η όμορφη Ελλάδα μας από τα τόσα δεινά που έχουν συσσωρεύσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οσο πιο μεγάλο και δυνατό αναδειχτεί στη Βουλή το ΚΚΕ, τόσο πιο θαρραλέα και πιο γόνιμη θα είναι η εποικοδομητική κριτική μας απέναντι σε όποιο από τα δύο κόμματα κυβερνήσει, για την πολιτική του όσον αφορά τα πολλά εθνικά, κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα.

Ιδιαίτερα για τα θέματα πολιτισμού, που σκόπιμα τα έχουν τελματώσει χρόνια τώρα, όλες οι κυβερνήσεις, επιβάλλεται να ικανοποιηθούν - όπως είναι οι συντάξεις των εικαστικών, πρόβλημα για το οποίο πρέπει να δοθεί γενική, καθολική λύση, πέρα από τις τιμητικές. Να λειτουργήσουν οι Επιτροπές Κρίσεων Εικαστικών Τεχνών, στα πλαίσια του Νόμου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που αδικαιολόγητα καθυστερούν. Να προσεχτούν και να αξιοποιηθούν οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας για τη "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης '97". Να δημιουργηθούν Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών στην Πάτρα και την Κρήτη. Να γίνονται αγορές εικαστικών έργων από τις δημόσιες υπηρεσίες, Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, οργανισμούς και τράπεζες. Να διοριστούν σε όλα τα γυμνάσια της χώρας καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων, πτυχιούχοι Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών. Να διευρυνθεί και ενισχυθεί ο θεσμός της Λαϊκής Επιμόρφωσης με μαθήματα αισθητικής αγωγής και τέχνης από εικαστικούς καλλιτέχνες.

Ακόμα, πέρα από αυτά τα θέματα, να διατεθούν περισσότερα χρήματα για τον κλασικό αθλητισμό μας. Και τέλος, να αναβαθμιστεί γενικά η παιδεία μας, με βάση ένα μελετημένο, σύγχρονο, προοδευτικό πρόγραμμα, απεγκλωβισμένο από τους μηχανισμούς του αντιδραστικού κατεστημένου.

Γι' αυτό, συνάδελφε καλλιτέχνη, όποιας ειδικότητας και αν είσαι και όποια μούσα και αν σε εμπνέει, ψήφισε ΚΚΕ. Ψήφισε για την πρόοδο, ψήφισε για τον πολιτισμό, ψήφισε για την τέχνη σου, ψήφισε για την αγάπη, ψήφισε για τον έρωτα, ψήφισε για την ειρήνη, ψήφισε για τη ζωή, ψήφισε ΚΚΕ.

* Ο Γιώργος Φωκάς είναι ζωγράφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ