Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ημέτεροι" διευθυντές στα σχολεία

Εντονες διαμαρτυρίες δασκάλων και καθηγητών για τις διαδικασίες και τα κριτήρια με τα οποία διορίζονται "προσωρινοί" διευθυντές

Οργιο ρουσφετολογίας καταγγέλλουν σύλλογοι δασκάλων και καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τους διορισμούς "αναπληρωτών διευθυντών" σχολικών μονάδων, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχει ξεσηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών. Οπως καταγγέλλουν, αντί το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε επιλογές διευθυντών με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια σύμφωνα με το πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, κάλεσε τα περιφερειακά συμβούλια να διορίσουν προσωρινούς διευθυντές.

Το γεγονός ότι η ευθύνη για το διορισμό των διευθυντών έχει αφαιρεθεί από τις αρμοδιότητες του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου και οι διορισμοί γίνονται με διαφορετικά κριτήρια σε κάθε νομό, οδηγεί σε όργιο ρουσφετιού. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι το υπουργείο δε φρόντισε έγκαιρα για το διορισμό νέων διευθυντών ενόψει της λήξης της θητείας των παλιών στις 31 Αυγούστου.Η ΔΕΕ Καβάλας με ανακοίνωση της καταγγέλλει ότι "άτυπα και αντιδεοντολογικά η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ προέβη στην αλλαγή πολλών διευθυντών γυμνασίων και λυκείων προωθώντας τους φιλοκυβερνητικούς "ημετέρους"".

Εκπαιδευτικοί του Νομού Χανίων σε κείμενο που συνυπογράφουν καταγγέλλουν ότι "μια χρονιά ξεκινά με τη ρουσφετοκρατία να οργιάζει μέσω των μηχανισμών των κυβερνήσεων, του υπουργείου Παιδείας, των διορισμένων, μα συχνά και των αιρετών υποτίθεται εκπροσώπων μας στα ΠΥΣΠΕ. Ρουσφετοκρατία που στα Χανιά όμως συμβαδίζει με την άρνηση από την πλευρά προϊσταμένων και ΠΥΣΠΕ να πληρώνονται, όπως π.χ. στο Ηράκλειο, οι νεοδιόριστοι από την ημέρα ορκωμοσίας τους και όχι από την ημέρα αναφοράς ανάληψης υπηρεσίας σε σχολείο. Μια χρονιά που ξεκίνησε με προεκλογικούς ορισμούς "προσωρινών διευθυντών" αντικείμενους στην εκλογική νομοθεσία (Ν. 2190/94) και με διαφορετικά για κάθε ΠΥΣΠΕ και κάθε μέλος κριτήρια". Ανάλογη αναταραχή έχει προκαλέσει ο διορισμός "ημετέρων" σε θέσεις διευθυντών σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αρκαδία και την Πρέβεζα.

Ανάλογες καταγγελίες έγιναν και από τοπικές Ενώσεις καθηγητών. Συγκεκριμένα, η Δ ΕΛΜΕ Αττικής καταγγέλλει ότι "κατά τη διαδικασία επιλογής δεν τηρήθηκαν σταθεροί κανόνες και κριτήρια αλλά απεναντίας υπήρξαν πολλά "μέτρα και σταθμά" κι έτσι αποκτά βάση ο ισχυρισμός ότι οι επιλογές είχαν κομματικό και πελατειακό χαρακτήρα". Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταγγέλλει ότι "η στελέχωση της εκπαίδευσης αντιμετωπίστηκε κι αυτή όχι μόνο με προχειρότητα αλλά και κομματική σκοπιμότητα". Ανωμαλίες κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς εξαιτίας του διορισμού αναπληρωτών διευθυντών καταγγέλλουν και οι ΕΛΜΕ Καρδίτσας και Καβάλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ