Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χειραγώγηση με "σύγχρονες" μεθόδους

Σήμερα μπορούν να τρομοκρατούν με όπλο την ανεργία, την ανασφάλεια, δε χρειάζονται τα παλιά μέσα, σήμερα μπορούν να χειραγωγούν καλύτερα και από απόσταση τον εργαζόμενο.

Σήμερα μπορούν να τρομοκρατούν καλύτερα με τα γνωστά επιχειρήματά τους ότι "έτσι γίνεται σε όλο το κόσμο", άρα και εδώ στην Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή ο λαός παρά να διαλέγει ανάμεσα σε δύο αφεντικά, να σκύβει το κεφάλι και να λέει ευχαριστώ για τα φιλοδωρήματα.

Ας κρατήσει όμως ο λαός ένα βασικό δίδαγμα, ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιεί μόνο σύγχρονα όπλα, καταφεύγει και στα παλιά, τις χρειάζονται και τα ξεπερασμένα, τον αυταρχισμό και τα ΜΑΤ όπως έγινε στην περίπτωση των συνταξιούχων, των απεργών εργατών και των αγροτών. Χρησιμοποιεί τη συκοφαντία και τα κρυμμένα χαρτιά για να σπιλώνει πρόσωπα και κόμματα.

Ο κ. Τσοβόλας αντέδρασε δυναμικά στη δική του περίπτωση, δικαίωμά του. Και εμείς ως κόμμα ουδέποτε ανεχθήκαμε τέτοιες μεθόδους σε βάρος και των αντιπάλων μας. Ομως καλό είναι να σκεφτεί ο κ. Τσοβόλας ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι νέα, ούτε σημιτική αποκλειστικά. Ο ίδιος ήταν βασικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης όταν η ίδια εφημερίδα που ασχολήθηκε μαζί του έγραφε για τα δήθεν κότερα και τις βίλες του Χαρίλαου Φλωράκη.

Και τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιοι μέθοδοι δηλητηριάζουν ολόκληρη την κοινωνική ζωή, και κανείς δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια του όταν στρέφονται αποκλειστικά κατά των κομμουνιστών και των αριστερών.

ΚΚΕ: Αποτελεσματική ψήφος κατά του δικομματισμού

Ο λαός θα γελάσει τελευταίος και όχι ο δικομματισμός και η συναίνεση.Απευθυνόμαστε από αυτό το βήμα σε όλους εκείνους που θέλουν να χτυπήσουν το δικομματισμό και τις κοινοβουλευτικές αυτοδυναμίες.

Ποιο κόμμα μπορεί να κόψει τη φόρα του δικομματισμού, εκτός από το ΚΚΕ, που η πολιτική του από τη φύση και το χαρακτήρα της δεν έχει κανένα κοινό σημείο με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν έχει σημεία επαφής με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αφού δεν έβαλε την υπογραφή του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αφού δεν υποκλίνεται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Γι' αυτό και ο ρόλος του ΚΚΕ στο χτύπημα του δικομματισμού είναι διαφορετικός από το ρόλο που μπορεί να παίξουν μετεκλογικά τα άλλα κόμματα. Τα άλλα κόμματα, όσο και αν προεκλογικά σήκωσαν τους τόνους, δεν έχουν αποκλείσει να δώσουν στήριξη σε μια κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Τότε όμως αχρηστεύεται η ψήφος. Οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης, δεν αντιστάθηκαν στις επιλογές των Βρυξελλών, αντίθετα βρήκαν και νέους τρόπους και μεθόδους να επιπέσουν ακάθεκτες στα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Το θέμα είναι στις 22 Σεπτέμβρη ο δικομματισμός να υποστεί πλήγμα, άλλα και να μην πάρει φιλί ζωής την άλλη μέρα από κανένα μικρότερο κόμμα, γιατί τότε θα ανακοπεί η πορεία προς τα εμπρός.

Η ήττα του δικομματισμού πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος την άλλη μέρα από τις εκλογές. Τον δικομματισμό μπορεί να τον νικήσει ο λαός βγαίνοντας στο προσκήνιο αποφασιστικά, επιβάλλοντας με τον αγώνα του ανακατατάξεις και διεργασίες.

Νέα γενιά: μοιρολατρία ή απειθαρχία;

Απευθυνόμαστε στη νέα γενιά, στους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Ας σκεφτούν τι τους ταιριάζει, τα κηρύγματα της μοιρολατρίας και ηττοπάθειας ή της αντίστασης, της απειθαρχίας, της αντεπίθεσης;

Ας σκεφτεί η νέα γενιά πόσο μπορεί να την εκφράζει το όραμα της νέας τάξης πραγμάτων, που στρατολογεί νέους άνεργους σαν μισθοφόρους για να φυλάσσουν υποτίθεται την ειρήνη, στην πραγματικότητα για να προκαλούν και να πυροδοτούν τον πόλεμο.

Ας σκεφθεί η νέα γενιά αν την εκφράζει το παραμύθι ότι η ζωή ομορφαίνει όταν ο νέος κάθεται μοναχικά σε ένα τραπέζι, μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή για να μάθει πληροφορίες που του είναι τελικά άχρηστες, αφού η κυρίαρχη πολιτική του αρνείται το δικαίωμα στη δουλιά και τη σύγχρονη μόρφωση.

Ας προβληματιστούν οι γυναίκες που ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα, εργαζόμενες και μην. Για την υποκρισία που περίσσεψε, τα μεγάλα λόγια για τη χειραφέτηση, την ισοτιμία και το σεβασμό της προσωπικότητάς τους. Πόσους εργοδότες έστειλε στο δικαστήριο το υπουργείο Εργασίας και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, αυτούς τους μεγάλους εργοδότες που καταστρατηγούν τη νομοθεσία και απολύουν έγκυες γυναίκες, τρομοκρατούν, δε δίνουν άδειες μητρότητες, προσβάλλουν την προσωπικότητά τους.

Γενικό προσκλητήριο για τους αριστερούς αγωνιστές

Απευθυνόμαστε στους αριστερούς αγωνιστές, σε όλους εκείνους που χέρι - χέρι πήραμε μέρος σε κοινούς αγώνες τη δεκαετία του '70, άλλα και στα κατοπινά χρόνια, και τους ρωτάμε:

Είναι δυνατόν οι αριστερές ιδέες, αξίες και ιδανικά να χωράνε στο σύγχρονο κοσμοπολιτισμό που καλλιεργούν οι πολυεθνικές και τα κόμματα που έχουν χάσει ακόμα και την τυπική αυτονομία τους από τα ξένα κέντρα. Αυτήν την παγκοσμιοποίηση και διεθνοποίηση ονειρεύτηκαν με τους λαούς ομήρους και αιχμαλώτους στην ίδια τους τη χώρα;

Βεβαίως έγιναν μεγάλες αλλαγές και ανατροπές. Βεβαίως η 10ετία του '90 έχει μεγάλες διαφορές από την 10ετία του '80. Βεβαίως ήρθανε τα "πάνω - κάτω". Βεβαίως έγιναν πράγματα που δεν τα προβλέψαμε, που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Τώρα οι λαοί μπορούν να συνειδητοποιήσουν βαθύτερα τι έχασαν με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, με την καπιταλιστική παλινόρθωση σε αρκετές σοσιαλιστικές χώρες.

Το μέλλον της Αριστεράς δεν είναι η προσαρμογή

Είναι λόγος αυτός όμως για να ενσωματωθούμε και να αφομοιωθούμε πλήρως από τη σημερινή άγρια τάξη πραγμάτων, είναι λόγος να εγκαταλείψουμε αρχές που έχουν και σήμερα πλήρη αξία;

Είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει διέξοδος και ελπίδα, ότι η Αριστερά αν μείνει σταθερή στην πάλη κατά των πολυεθνικών, κατά του κεφαλαίου, δεν μπορεί να παίξει ενεργητικό ρόλο στις εξελίξεις;

Είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι το μέλλον της Αριστεράς είναι η προσαρμογή;

Ναι αναπροσαρμογές χρειάζονται, αλλαγές και τροποποιήσεις χρειάζονται, άλλα για ένα και μοναδικό σκοπό, να γίνουμε πιο μαχητικοί, πιο ικανοί, πιο αποτελεσματικοί.

Είναι δυνατό να πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ άλλαξε ρόλο, έπαψε να είναι επικίνδυνο, ότι οι διεθνείς οργανισμοί δουλεύουν για το καλό των λαών και όχι για τα συμφέροντα μιας χούφτας χωρών που μοιράζουν και ξαναμοιράζουν τον κόσμο;

ΚΚΕ: Ψήφος αγώνα, αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας

Ποιο κόμμα σήμερα εκφράζει με τις θέσεις και τη στάση του τα αναλλοίωτα οράματα και τις αξίες της Αριστεράς; Το ΚΚΕ απαντάμε, με τα σημερινά δεδομένα είναι το μοναδικό κόμμα που αντιστέκεται, αντιμάχεται, που πιστεύει πάντα στην ακατάβλητη δύναμη του λαού.

Η ψήφος στις εκλογές δε σημαίνει καθόλου έγκριση συνολική της ιδεολογίας και της πολιτικής του ΚΚΕ. Είναι πράξη ρεαλισμού.

Οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και πολιτικοί πρόσφυγες, με την ψήφο τους να σταθούν στο πλευρό του ΚΚΕ. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι στον καιρό που φουντώνει η νέα τάξη πραγμάτων και εξαπλώνεται ο εθνικισμός και ο σοβινισμό, χρειάζεται ένα ισχυρό ΚΚΕ για να εμπνεύσει ένα σύγχρονο αγώνα για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία.

Το θέμα είναι ποια θα είναι η δύναμη του λαού και οι εφεδρείες του την άλλη μέρα, στις 23 του Σεπτέμβρη.

Μόνο άμα πέσουν χαμηλά τα δύο κόμματα, και ενισχυθεί το ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα και δυνατότητα να κοπεί η άγρια φόρα, η ωμή επιθετικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, να υπάρξει φρένο και αντίσταση στα νέα μέτρα που θα φορτώσουν στο λαό. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αγώνα, αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Αυτό το μήνυμα το έχει ανάγκη ο λαός σήμερα, που βομβαρδίζεται από τις σειρήνες της ηττοπάθειας και μοιρολατρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ