Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Χριστιανοί και μουσουλμάνοι έχουμε τις ίδιες αγωνίες

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, όπου ισότιμα συμμετέχουν αγωνιστές, ανεξάρτητα θρησκείας, γλώσσας και καταγωγής, κάλεσε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, να ψηφίσει ο λαός του Νομού Ροδόπης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην προεκλογική συγκέντρωση της Κομοτηνής.

Στο χαιρετισμό ανέφερε: "Χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ εκ μέρους της ΚΕ το Νομό Ροδόπης, μια ευαίσθητη ακριτική περιοχή με πολλά προβλήματα", για να τονίσει: "Θα ήθελα να περιοριστώ σε δύο-τρία ζητήματα που τα θεωρώ και σοβαρά και επίκαιρα".

Το πρώτο είναι στο ποια πολιτική κυριάρχησε τούτα τα χρόνια στον τόπο μας. Νομίζω πως δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη, πως όλα αυτά τα χρόνια είτε στην κυβερνητική εξουσία ήταν η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, κυριάρχησε η πολιτική που ήταν στο πλαίσιο των αποφάσεων των ισχυρών των Βρυξελλών. Η πολιτική που συμμορφώνονταν με τις επιθυμίες των ΗΠΑ και τις εντολές του ΝΑΤΟ. Που αδιαφορούσε για τις συνέπειες, που έχει η πολιτική αυτή σε βάρος του εργαζόμενου λαού και της χώρας".

Να απαλλαγούμε από τα δεσμά

"Την πολιτική αυτή εφάρμοζαν πιστά, χωρίς ουσιαστικές διαφορές, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ", ανέφερε σε άλλο σημείο. "Μάλιστα, διακηρύσσουν ότι θα τη συνεχίσουν. Την πολιτική αυτή την αντιπάλεψε με όλη τη δύναμή του το ΚΚΕ και πρόβαλε την ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα μας από τα αμερικάνικα, ευρωπαϊκά και άλλα ιμπεριαλιστικά δεσμά και να ακολουθήσει μια πολιτική υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, προς όφελος των εργαζομένων και του τόπου".

Υπογραμμίζοντας το ρόλο του ΣΥΝ είπε: "Τα χρόνια αυτά διακηρύχτηκε και διακηρύσσεται από ορισμένα άλλα κόμματα όπως ο ΣΥΝ, μια δήθεν άλλη πολιτική. Η πολιτική αυτή λέει ΝΑΙ στη Συμφωνία του Μάαστριχτ, ΝΑΙ στη "Λευκή Βίβλο", ΝΑΙ στο πρόγραμμα "σύγκλισης" και εξάρτησης, όπως επίσης λέει ΝΑΙ στην ανεξαρτησία και πρόοδο! Δηλαδή, πράγματα ασυμβίβαστα μεταξύ τους. Τέτοια πολιτική, στην πραγματικότητα, υπηρετεί την υπάρχουσα σήμερα πολιτική". Για να αναφερθεί στο δεύτερο ζήτημα με μορφή ερώτησης: "Θα αλλάξει η κατάσταση με τις εκλογές και προς ποια κατεύθυνση;". Για να σημειώσει: "Η σημερινή κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, λέει πως θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που τη θεωρεί σωστή και δεν πρόκειται να την αλλάξει. Ετσι, μην περιμένετε τίποτα καλό, αλλά να ετοιμάζεστε για το χειρότερο, αν πάρει και την ψήφο του λαού. Η ΝΔ υπόσχεται και δημοκοπεί, αλλά ουσιαστική διαφορά δεν έχει η πολιτική της απ' αυτήν της κυβέρνησης.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού δήλωσε χαρακτηριστικά: "Μόνο αν απ' αυτές τις εκλογές καταψηφιστεί ο δικομματισμός, δηλαδή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, έτσι που να μην αποκτήσει κανένα απ' αυτά τα κόμματα κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, μόνο αν ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, θα ανάψει φως ελπίδας για θετικές εξελίξεις, για εξελίξεις σε όφελος των εργαζομένων".

Αναφερόμενος στα ζητήματα της περιοχής ο Χαρ. Φλωράκης σημείωσε: "Το τρίτο στο οποίο θα 'θελα να αναφερθώ είναι η Θράκη. Η Θράκη και η Κομοτηνή ειδικά, πέρα από τα κοινά με όλη την Ελλάδα προβλήματα έχει και τα δικά της χαρακτηριστικά προβλήματα. Είναι ακριτική περιοχή, έχει κρίσιμο πρόβλημα ανάπτυξης και έχει ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό μειονότητας. Σε κάθε προεκλογική περίοδο τα κόμματα που κυβερνούν τότε σας θυμούνται και μάλιστα μιλούν με πάθος για την προτεραιότητα ανάπτυξης της Θράκης". Για να τονίσει με έμφαση: "Εσείς και όλοι μας την είδαμε αυτή την ανάπτυξη. Σήμερα η Θράκη από άποψη ανάπτυξης κατέχει την τελευταία θέση σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας. Σεις γνωρίζετε την ανεργία που φτάνει το 20%. Τι να πει κανείς για το γεγονός ότι πάνω από το 25% του πληθυσμού είναι αναλφάβητοι. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης ιδιαίτερα της μειονότητας, οι ελάχιστες βιομηχανικές μονάδες που λειτουργούν, τα προβλήματα άρδευσης και τόσα άλλα μαρτυράνε τι σόι ανάπτυξη γίνεται.Και τώρα πάλι υπόσχονται άλλα, αντί να δημιουργήσουν βιομηχανικές μονάδες κατευθύνουν τις επενδύσεις στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες".

Να αγωνιστούμε μαζί

Πιο ειδικά για τη μειονότητα ανέφερε: "Οπως είναι γνωστό, το ΚΚΕ είναι όχι μόνο υπέρ της ισοτιμίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων της μειονότητας, αλλά παλεύει κιόλας ενάντια σε κάθε παραβίαση και διάκριση σε βάρος τους.Το ΚΚΕ θεωρεί και αγωνίζεται οι μειονότητες να είναι γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς. Αλλοι καλλιεργούν τον εθνικισμό και το θρησκευτικό φανατισμό, οργανώνουν συλλαλητήρια μισαλλοδοξίας, με συμμετοχή ακόμα ακροδεξιών και επικίνδυνων στοιχείων, τόσο εδώ όσο και στη γειτονική χώρα".

Για να τονίσει σε άλλο σημείο: "Εμείς είμαστε υπέρ των κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων χριστιανών και μουσουλμάνων. Εμείς βλέπουμε ότι τα ίδια προβλήματα βασανίζουν όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα θρησκείας, γλώσσας και καταγωγής. Η ανεργία, η ακρίβεια, τα χαμηλά εισοδήματα των εργατών, των αγροτών, των συνταξιούχων κλπ. δεν κάνουν διάκριση. Βλέπουμε ότι η ίδια η αγωνία μάς τρώει για την παιδεία και ειδικά το θέμα της μόρφωσης της μειονότητας είναι πιο οξυμένο. Η ίδια αγωνία για το μέλλον των παιδιών. Την ίδια αγωνία έχουν, αν θα καταφέρουν να συνεχίσουν τη δουλιά ή θα αναγκαστούν να τη σταματήσουν. Ιδια προβλήματα για χριστιανούς και μειονότητα, ίδια πρέπει να είναι και η στάση τους απέναντι σε αυτά. Ενωμένοι πρέπει να είναι και να τα αντιμετωπίζουμε. Ενωμένοι πρέπει να αγωνιζόμαστε ενάντια στους υπεύθυνους και τους εκμεταλλευτές όποιοι κι αν είναι, όποια εθνικότητα κι αν έχουν. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι μαζί, να αντιταχθούμε στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ και σ' όποιους απεργάζονται σχέδια έντασης, αντιπαράθεσης ακόμα και σύγκρουσης", για να σημειώσει πιο κάτω: "Βέβαια η αγωνιστική ενότητα προϋποθέτει την κατάργηση κάθε μορφής διάκρισης και την κατάκτηση πραγματικής ισοτιμίας, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της μειονότητας. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για την υπεράσπισή τους".

Κάλεσε, τέλος, να ενισχύσουν το ΚΚΕ με τα χαρακτηριστικά λόγια: "Το ΚΚΕ με την πεντακάθαρη φιλολαϊκή πολιτική του, σας κοιτάει ίσια στα μάτια και ζητάει και σας καλεί: Να καταδικάσετε με την ψήφο σας την Κυριακή όλους εκείνους που ευθύνονται για την κρίση, τα άλυτα προβλήματα και που ρίχνουν νερό στο μύλο των διακρίσεων. Καταψηφίστε, δώστε μαύρο στα κόμματα του δικομματισμού και ψηφίστε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Το ψηφοδέλτιο που ισότιμα συμμετέχουν υποψήφιοι ανεξάρτητα θρησκείας, γλώσσας και καταγωγής. Δώστε την ψήφο σας στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

* Για την προώθηση και λύση των κοινών προβλημάτων.

* Για την ισοτιμία της μειονότητας.

* Για να ανοίξει ο δρόμος, να δει ο λαός μας άσπρες μέρες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ