Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
"Καθαρή κοροϊδία"!

Βαμβακοπαραγωγοί αποκαλύπτουν πως οι εξαγγελίες Σημίτη δεν είναι παρά προεκλογικές και δε λύνουν το πρόβλημα

Μακριά από τα αιτήματα και τις ανάγκες των βαμβακοπαραγωγών είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Λάρισα.

Οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας όχι μόνο δεν "τσίμπησαν" από τις ψευτοϋποσχέσεις του πρωθυπουργού, αλλά δηλώνουν απορημένοι και εξοργισμένοι για τις 220 δραχμές προκαταβολή στο βαμβάκι, που τους έταξε προχτές βράδυ. Το ερώτημα που απασχολούσε χτες στη Λάρισα τους περισσότερους βαμβακοπαραγωγούς ήταν πώς θα καλυφθεί η διαφορά, ώστε οι 183 δραχμές το κιλό που ανακοινώθηκε ότι θα είναι φέτος η προκαταβολή, να πάει στις 220.Επίσης, τι έγινε με τις υποσχέσεις που έδωσε, πέρσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όταν ψήφισε τον νέο κοινοτικό κανονισμό για το βαμβάκι στις Βρυξέλλες - για 310-320 δραχμές τιμή στο βαμβάκι; Αυτό που άκουσαν και από την ομιλία του πρωθυπουργού είναι ότι φέτος θα πάρουν 100 δραχμές λιγότερες, σε σχέση με την τιμή που πήραν πρόπερσι οι βαμβακοπαραγωγοί. Στο Ελευθέριο της Λάρισας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κώστας Παπαγεωργίου δήλωσε στο "Ρ": "Ο πρωθυπουργός δεν ξεκαθάρισε από πού θα δοθούν οι 220 δραχμές, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι η προκαταβολή θα είναι 183 δραχμές και η τελική τιμή, με παραγωγή που θα φτάσει τους 1.300.000 τόνους, θα είναι 205 δραχμές. Οι υποσχέσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Λάρισα, φαίνεται καθαρά ότι είναι προεκλογικού χαρακτήρα, με μόνο στόχο να παραπλανήσει τους αγρότες". Ο βαμβακοπαραγωγός Στάμος Σταμάτης,που ζει και καλλιεργεί στο ίδιο χωριό, μας είπε: "Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός είναι ότι 220 φράγκα το κιλό δε μας σώζουν. Εδώ κοντεύουμε να κλείσουμε τα σπίτια μας. Φτάσαμε σε σημείο να μην έχουμε να δώσουμε γάλα στα παιδιά μας. Θα μας κάνουν, από νοικοκυραίους, διακονιάρηδες. Και αυτό το λέω και για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΝΔ". "Εγώ - συνέχισε - την προηγούμενη τετραετία ψήφισα ΠΑΣΟΚ, γιατί έταζε λαγούς με πετραχήλια. Σ' αυτές τις εκλογές, όμως, θα ψηφίσω ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο Κόμμα που αγωνίζεται για τον αγρότη και τον εργάτη".

Στο Ελευθέριο, επίσης, ο βαμβακοπαραγωγός Παναγιώτης Σκυμούλης μας είπε: "Ολα αυτά είναι προεκλογικές φιέστες. Οι 220 δραχμές, ακόμα κι αν δοθούν, δε θα λύσουν το πρόβλημα. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει 300 δραχμές στο βαμβάκι για να "βγει" ο αγρότης". Με τη σειρά του ο Χρήστος Μαυρογιάννης,από το Κουτσόχερο Λάρισας αναρωτήθηκε: "Τι έγιναν οι 320 δραχμές που υποσχόταν πέρσι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το βαμβάκι;" Και συνέχισε: "Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κοροϊδέψει τους αγρότες, τάζοντάς τους 220 δραχμές. Ο βαμβακοπαραγωγός, όμως, για να τα βγάλει πέρα, πρέπει να πάρει 250 δραχμές φέτος, αφού το κόστος συνεχώς ανεβαίνει. Να, το πετρέλαιο, προχτές, πήρε άλλες δέκα δραχμές πάνω". Ο ίδιος προσθέτει: "Εμείς ζητάμε να πάρουν πίσω το πακέτο για το βαμβάκι, που ψηφίστηκε στις Βρυξέλλες. Οπως βρίσκουν λύσεις και "πάνε" προς το χειρότερο το βαμβάκι, έτσι να βρουν λύσεις για να αλλάξουν και τον κανονισμό. Εδώ ο κόσμος είναι οργισμένος και μετά τις εκλογές θα βγούμε όλοι στο δρόμο".

Οσον αφορά το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, ο Χρήστος Μαυρογιάννης θα πει: "Από το '81 και πιο πριν ακόμα τάζουν την εκτροπή του Αχελώου, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός έρχεται να παρουσιάσει σαν αρδευτικά έργα, τα έργα που γίνονται για τη ΔΕΗ. Είναι καθαρή κοροϊδία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ