Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ξεπουλούν το φυσικό πλούτο

Συμφωνούν οι κάτοικοι με τις προτάσεις των κομμουνιστών για την ανάπτυξη του νομού

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από τη Χαλκιδική, άλλον ένα νομό που γεύτηκε την εγκατάλειψη του "σοσιαλιστικού και φιλελεύθερου κράτους". Ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή για τα εισοδήματα των κατοίκων της πατρίδας του Αριστοτέλη. Οι δρόμοι όμως που πρέπει να διαβείς για να παει εκεί, παραμένουν από τους χειρότερους στην Ελλάδα. Αλλοι πόροι είναι η αγροτική παραγωγή και τα μεταλλεία στο Στρατώνι, που ακόμη δίνουν δουλιά σε εκατοντάδες εργαζόμενους. "Πάνω από 150 χρόνια τώρα εξάγουμε πέτρες", λέει ο Νίκος Παρθενιώτης, υποψήφιος βουλευτής στο νομό, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ και διευκρινίζει: "Ανάπτυξη χωρίς σωστή εκμετάλλευση του ορυκτού και φυσικού πλούτουμ, που σημαίνει καθετοποίηση της παραγωγής, δεν μπορεί να υπάρξει. Μας έφεραν το Καζίνο, λες και αυτό θα συμβάλει στην παραγωγική ανάπτυξη του τόπου. Μόνο αυτό δε γίνεται, αντίθετα έχουν καταστραφεί οικογένειες οικονομικά. Οι εισπράξεις από τα μεροκάματα και τα αγροτικά προϊόντα κατατίθενται εκεί, αφού ο κόσμος ελπίζει πως θα μπορέσει να "πιάσει την καλή" και να πάψει να βασανίζεται και να αγωνιά για το αύριο".

Μέχρι πότε;

Οι κομμουνιστές της Χαλκιδικής γύρισαν σχεδόν όλα τα χωριά του νομού. Πήγαν στη Βόρεια Χαλκιδική όπου ο κόσμος ζει κυρίως από τα μεταλλεία, τον τουρισμό το καλοκαίρι, και την ξυλεία. Στη δυτική μεριά, εκεί που ο κάμπος χρυσίζει από το στάρι και τα ορεινά πρασινίζουν από τα αμπέλια. Και στην κεντρική Χαλκιδική, που τα καπνά, τα στάρια και η κτηνοτροφία συνεχίζουν να δίνουν ζωή στους κατοίκους. Το ερώτημα όμως που μπαίνει βασανιστικά στις συζητήσεις είναι μέχρι πότε θα μπορούν να ζουν από τις καλλιέργειές τους, αφού κάθε μέρα οι αγρότες που μοχθούν, βλέπουν τον ιδρώτα τους να χάνεται και να πηγαίνει στις τσέπες των λίγων. Και το ξεπούλημα των μεταλλείων χρυσού στην καναδέζικη εταιρία, που κάποιοι νόμιζαν πως θα ανοίξει τις δουλιές, τώρα διαπιστώνουν πως δεν έγινε για να αναπτυχθεί ο τόπος, αλλά για να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο οι πολυεθνικές.

Ο Νίκος Παρθενιώτης εκτιμά πως η βασανιστική δουλιά των κομμουνιστών όλα αυτά τα χρόνια, από την επόμενη των εκλογών του 1993, θα φέρει αποτέλεσμα. "Οι αγρότες, οι εργάτες, οι μικρομαγαζάτορες, διαπιστώνουν πως είχαμε δίκιο όταν προειδοποιούσαμε για ακόμη χειρότερες μέρες. Συμφωνούν σχεδόν με όλες τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη του νομού, τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής με έργα υποδομής, την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρο τα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Ελπίζουμε πως σ' αυτές τις εκλογές περισσότεροι θα κάνουν το βήμα προς τα μπρος και θα ψηφίσουν το Κόμμα μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ