Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ
Οι ναυτεργάτες έχουν λόγους

Η ψευδολογία και η υποσχεσιολογία, ο κώδικας δηλαδή που χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και σ' αυτές τις εκλογές, έχει αποκωδικοποιηθεί στην πράξη, στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τα κόμματα του δικομματισμού.Ο κώδικας αυτός σημαίνει λιτότητα, ανεργία, περικοπές των κοινωνικών δαπανών, αποβιομηχάνιση, βάρβαρες εργασιακές σχέσεις, ραγιάδικη εξωτερική πολιτική.

Σήμερα, για άλλη μια φορά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάνουν τα πάντα για να υφαρπάσουν την ψήφο του λαού και να εφαρμόσουν μια υπαγορευμένη από τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, σκληρότερη αντιλαϊκή πολιτική.

Καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν την ψήφο τους και μ' αυτή να τους θυσιάσουν στο βωμό της πλουτοκρατίας για να φυσήξει πιο ισχυρός ο άνεμος των υπερκερδών της. Για να επεκταθεί η ασυδοσία της.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μοιραία. Το εάν ή όχι θα ευοδωθούν τα σχέδια του δικομματισμού, θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρή θα είναι η αντίσταση που θα προβληθεί για να εμποδιστούν οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις ενάντια στην εργατική τάξη, στους αγρότες και τους μικρομεσαίους.

Η αντίσταση είναι συγκεκριμένη έννοια.

Σημαίνει ενεργοποίηση. Συμμετοχή στη ζωή και τη δράση του συνδικαλιστικού - μαζικού κινήματος. Πίεση και αλλαγή των συμβιβασμένων ηγεσιών. Οργάνωση μαζικών αγώνων. Σημαίνει απεγκλωβισμό από τα δίχτυα των πελατειακών σχέσεων και αποτίναξη "παραδοσιακών" δεσμεύσεων, που φέρνουν χιλιάδες μισθοσυντήρητους στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δίνοντας άλλοθι στην αντεργατική πολιτική. Αντίσταση σημαίνει τόλμη και ενίσχυση του ΚΚΕ για να συνεχίσει το Κομμουνιστικό Κκόμμα, από καλύτερες θέσεις,

πιο αποφασιστικά τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.Οι παράγοντες αυτοί θα δώσουν μια νέα δυναμική στις εξελίξεις, θα διαμορφώσουν καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, θα εμπνεύσουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Οι ναυτεργάτες έχουν πολλούς και σημαντικούς λόγους για να καταδικάσουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με την ψήφο τους.

Εχουν την απαιτούμενη εμπειρία για να μην πέσουν, όσοι έπεσαν πριν, στις παγίδες που στήνει ο δικομματισμός και οι εφεδρείες του, που ακούν στο όνομα ΠΟΛ.ΑΝ., ΔΗΚΚΙ και ΣΥΝ.

Εξετάζοντας την πολιτική των παραπάνω κομμάτων εύκολα διαπιστώνεται ότι αυτά είναι υπερασπιστές των προνομίων και της ασυδοσίας των εφοπλιστών, στηρίζουν την καταστροφική "κοινή ναυτιλιακή πολιτική" της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διακηρύσσουν την "ταξική συνεργασία" προσπαθώντας να διασκεδάσουν το γεγονός, ότι οι εφοπλιστές παίζουν με τα δισεκατομμύρια, εκμεταλλευόμενοι τους χιλιάδες ναυτεργάτες. Με τι προσόντα ζητάνε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ την ψήφο των ναυτεργατών; Πρόκειται πραγματικά για μεγάλο θράσος αν αναλογιστεί κανείς, μεταξύ των άλλων, και τα εξής:

Χιλιάδες άνθρωποι που έδωσαν μια ζωή στη θάλασσα καταδικάζονται σε συντάξεις πείνας.

Επί συνόλου 58.964 συνταξιούχων του ΝΑΤ, το 39,64% παίρνει συντάξεις μέχρι 80.000 δρχ.

Το 10,68% από 80.000 - 100.000 δρχ. και το 22% από 100.000 μέχρι 150.000 δρχ.

Το 73,5%, δηλαδή, των συνταξιούχων του ΝΑΤ παίρνει σύνταξη μέχρι 150.000 δρχ., ενώ για την πλειοψηφία των υπολοίπων ο συνταξιοδοτικός μισθός φτάνει μέχρι τις 200.000 δρχ.

Την ίδια στιγμή που τα κόμματα του δικομματισμού πανηγυρίζουν για τα πρωτεία των Ελλήνων εφοπλιστών στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή, οι ναυτεργάτες πληρώνουν ακριβά τις συνέπειες της πολιτικής τους.

Ζουν την καθήλωση των μισθών, θυσία στη λιτότητα και την αύξηση των εφοπλιστικών κερδών.

Αντιμετωπίζουν τη συρρίκνωση των θέσεων απασχόλησης, τον αφελληνισμό της ναυτιλίας και το δουλεμπόριο.

Την εντατικοποίηση της δουλιάς. Την ανασφάλεια, την ανεργία. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη συνενοχή και των άλλων, πλην του ΚΚΕ, κομμάτων, χαρίζουν τις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές στις πολυεθνικές, αδιαφορώντας για τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αυτό σε βάρος του δικαιώματος δουλιάς των ναυτεργατών, της ανάπτυξης των νησιών και της εθνικής κυριαρχίας.

Ολα αυτά προκαλούν αγανάκτηση και η αγανάκτηση αυτή επιβάλλεται να εκφραστεί συγκεκριμένα με την καταδίκη του δικομματισμού. Με την ενίσχυση του ΚΚΕ, που ήταν, είναι και θα παραμείνει στο πλευρό των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών και των οικογενειών τους. Στην πάλη για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, για την αναβάθμιση της ζωής τους, για ένα καλύτερο μέλλον.

Γιώργης ΜΑΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ