Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση "εκσυγχρονιστική" και αντιλαϊκή
  • Η συγκρότηση κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα αναλάβει γρήγορα και αποτελεσματικά την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, πρώτο μέλημα του Κ. Σημίτη
  • Εμφανής η επιδίωξη για την εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης από ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ

Η συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα αναλάβει "γρήγορα και αποτελεσματικά" να προωθήσει την υλοποίηση σκληρών αντιλαϊκών μέτρων στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης", αποτελεί το πρώτο μέλημα του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη,στον οποίο ανατέθηκε χτες η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πρώτος στόχος του Κ. Σημίτη στην κατεύθυνση αυτή είναι να απαλλαγεί από τη λογική των εσωκομματικών ισορροπιών, την οποία θεωρεί ως "ανασχετικό παράγοντα" για τους ρυθμούς που θέλει να επιβάλει στη νέα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι δε θα διστάσει να έρθει σε ρήξη με εσωκομματικούς αντιπάλους, σε περίπτωση που θα φέρουν αντιρρήσεις στα σχέδιά του. Ενδεικτική των πρωθυπουργικών προθέσεων μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του στενού συνεργάτη του Θ. Τσουκάτου,στο "Φλας", ο οποίος υποστήριξε ότι η απαλλαγή από τις "ισορροπίες του παρελθόντος" ήταν "ένας από τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε στις πρόωρες εκλογές".

Παράλληλα είναι εμφανής η επιθυμία του να προωθήσει σε κυβερνητικά πόστα όσο το δυνατόν περισσότερους αφοσιωμένους "εκσυγχρονιστές" και να ομογενοποιήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Η επιδίωξη αυτή του Κ. Σημίτη υποβοηθείται από τη νέα σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου οι συσχετισμοί έχουν γίνει δυσμενέστεροι για τους "χαμένους του συνεδρίου", τους προσκείμενους δηλαδή στον Α. Τσοχατζόπουλο και τους λεγόμενους προεδρικούς. Εκτός Βουλής μένουν, μεταξύ άλλων, οι Μπέης, Γ. Δασκαλάκης, Κατσιφάρας, Λιβάνης, Ποττάκης, Χαραλάμπους, Μαγκάκης, Παναγιωτόπουλος, Μωραϊτης αλλά και ο Χρ. Ροκόφυλλος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν από κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες βέβαια πολλές φορές υποκρύπτουν συγκεκριμένες επιθυμίες, δεδομένη θεωρείται η απομάκρυνση του Γερ. Αρσένη,ο οποίος θα κινηθεί προς "παραγωγικό" υπουργείο, από το υπουργείο Αμυνας, για το οποίο προορίζεται, αν δεχτεί, ο Α. Τσοχατζόπουλος.Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες απομάκρυνσης του Θ. Πάγκαλου από το υπουργείο Εξωτερικών, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που τον ήθελαν να αντικαθίσταται από τον Γ. Παπανδρέου.Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θέλει να παραμείνει ως έχει το οικονομικό επιτελείο, ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή θα προχωρήσει σε ενοποίηση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπό την Β. Παπανδρέου.Πάντως ο Αλ. Παπαδόπουλος επιθυμεί να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τον Κ. Λαλιώτη,ο οποίος θέλει να παραμείνει, για προφανείς λόγους, στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Ταυτόχρονα ακούγονται τα ονόματα νέων προσώπων που προορίζονται για κυβερνητικές θέσεις, που πρόσκεινται στον Κ. Σημίτη, όπως των Μ. Παπαϊωάννου, Αννας Διαμαντοπούλου, Στ. Μανίκα κ.ά.

Η ορκωμοσία της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει την Τετάρτη ή Πέμπτη, ενώ πιθανότατα απόψε ο Κ. Σημίτης θα ανακοινώσει τη σύνθεσή της.

"Οροι συμμαχίας"

Το δεύτερο επίπεδο προβληματισμού που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, κυρίως στο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, με σκοπό την εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης στις αντιλαϊκές επιλογές. Οπως είπε ο Θ. Τσουκάτος, "η Βουλή είναι ενισχυμένη προς τα αριστερά, προς την Κεντροαριστερά και αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες στην ισχυρή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει όρους συμμαχίας, όρους κοινής πορείας για να μπορέσουμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο, αν βέβαια είναι διαθέσιμα τα μικρά κόμματα να τοποθετηθούν με ουσιαστικό τρόπο και να μην παίζουν απλώς σε επίπεδο αντιπολίτευσης".

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ