Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Σοβαρά λάθη και παραλείψεις

Δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα παρόλο ότι καθυστερεί η επισημοποίησή του

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Η δεύτερη καταμέτρηση ψήφων στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στις 14 Σεπτέμβρη επιβεβαίωσε τη νίκη του Βόσνιου Προέδρου. Ομως, τα σοβαρά λάθη που εκδηλώθηκαν στις αρχικές καταμετρήσεις των αξιωματούχων του ΟΑΣΕ έκαναν τη Σερβοβόσνια Πρόεδρο να εκδηλώσει την πρόθεσή της να αποσύρει, όπως είπε, την πλήρη εξουσία που είχε στον οργανισμό για την επίβλεψη της εκλογικής διαδικασίας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες ανακοινώσεις, ο Βόσνιος Πρόεδρος, Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς, διατηρεί τη νίκη του με διαφορά 40.894 ψήφων από τον Σερβοβόσνιο υποψήφιο, Μομτσίλο Κράισνικ, ο οποίος και καταλαμβάνει τη θέση του δεύτερου προέδρου μεταξύ των τριών μελών της "εθνικής προεδρίας" της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Στην τριμελή "εθνική προεδρία" εκλέγεται τρίτος ο Κροάτης υποψήφιος, Κρεζιμίρ Ζούμπακ με 329.891 ψήφους.

Ωστόσο, και αυτή τη φορά οι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ ανακοίνωσαν ότι θα ξαναγίνει επαλήθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων από ηλεκτρονικούς υπολογιστές πριν επικυρωθούν επίσημα την ερχόμενη βδομάδα.

Το γεγονός της εκδήλωσης σοβαρών λαθών και παραλείψεων στη διάρκεια της αρχικής καταμέτρησης των ψήφων από τους αξιωματούχους του ΟΑΣΕ έκανε τη Σερβοβόσνια Πρόεδρο, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, να ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποσύρει την πλήρη εξουσία που είχε ο οργανισμός για την επίβλεψη της διαδικασίας στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη από τις 22 μέχρι τις 24 Νοέμβρη.

Η Μπιλιάνα Πλάβσιτς, καταδικάζοντας τις σοβαρές παρατυπίες που σημειώθηκαν στις εκλογές της 14ης Σεπτέμβρη, δήλωσε συγκεκριμένα μετά τη συνάντησή της με τον επικεφαλής του ΟΑΣΕ, Ρόμπερτ Φρόουικ: "Δε γνωρίζουμε ακόμη εάν η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και εγώ προσωπικά θα αποσύρουμε την υπογραφή μας από τη συμφωνία με την οποία παραχωρούνται πλήρεις εξουσίες στον ΟΑΣΕ για την επίβλεψη των δημοτικών εκλογών".

Και ενώ τα εκλογικά αποτελέσματα σχετικά με τη σύνθεση της τριμελούς "εθνικής προεδρίας" θεωρούνται δεδομένα, οι τρεις πρόεδροι δεν κατάφεραν ακόμη να συμφωνήσουν πού θα κάνουν την πρώτη τους συνάντηση.

Ο Μάικλ Μακ Κλέι, εκπρόσωπος του διεθνούς μεσολαβητή Καρλ Μπιλντ, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η τοποθεσία της συνάντησης αναφέρεται στη Συνθήκη του Ντέιτον (είναι το Σαράγεβο). Ο εκπρόσωπος της σερβοβοσνιακής οντότητας, Μομτσίλο Κράισνικ, στην τριμελή "εθνική προεδρία" πρότεινε ως τόπο συνάντησης για "λόγους ασφαλείας" τη διαχωριστική ζώνη που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στη Σερβική Δημοκρατία και την κροατο-μουσουλμανική οντότητα. Η πρότασή του απορρίφθηκε αμέσως από τον μεσολαβητή Κ. Μπιλντ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ