Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εξπρές και πρώτη φορά

Εκλογές ήταν και πέρασαν. Εκλογές ήταν και πάει. Από σήμερα ξαναγυρίζουμε σε κάτι που μας έλειψε: στην καθημερινότητά μας. Μια ταινία είναι ό,τι μας χρειάζεται. Ολο και κάτι έχει απόψε, όλο και κάποια ταινία βλέπεται ευχάριστα. Ας ρίξουμε λοιπόν μια γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα για να δούμε τι θα δούμε... με την ελπίδα ότι δε θα ανατραπεί την τελευταία στιγμή.

Από το MEGA στις 21.00 "Το εξπρές του μεσονυκτίου" του Αλαν Πάρκερ.

Πρόκειται για μια αγγλική ταινία, που αφηγείται την "οδύσσεια" ενός Αμερικανού τουρίστα στην Κωνσταντινούπολη, που συλλαμβάνεται για κατοχή μιας μικρής ποσότητας χασίς και αρχικά καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών. Εκεί, στη φυλακή θα ζήσει μια πρωτόγνωρη βαναυσότητα, που τον μεταβάλει σε κινούμενο ράκος. Θα επιχειρήσει πολλές φορές να δραπετεύσει, αλλά μάταια. Η σκηνοθεσία του Αλαν Πάρκερ διαθέτει κινηματογραφικό ύφος, νευρώδη στιλ και έντονη δράση. Το σενάριο του Ολιβερ Στόουν και η μουσική του Τζόρτζιο Μόροντερ τιμήθηκαν με "Οσκαρ". Ομως, η ταινία δίχασε τους κριτικούς, διότι μερικοί τη χαρακτήρισαν ότι μεροληπτεί. Με τους Τζον Χαρτ, Ρόντι Κουέντιν.

Από την ΕΤ-1 "Η πρώτη φορά είναι η καλύτερη" του Τόνι Ρίτσαρτσον.

Μια αναρχική ταινία, με χιούμορ υπόγειο και ανατρεπτικό, ενίοτε δε και παράλογο, με λίγα λόγια μια μεταφορά ενός μυθιστορήματος του Τζον Αϊρβινγκ στην οθόνη. Θα γυρίσουμε στην Αμερική του '30 και στη συνέχεια θα πεταχτούμε στη Βιέννη για να παρακολουθήσουμε μια παράξενη, σχεδόν σουρεαλιστική ταινία.

Το 1938, ο Γουέιν Μπέρι δουλεύει για το καλοκαίρι σ' ένα ξενοδοχείο στην ακτή του Μέιν. Εκεί θα γνωρίσει μια πανέμορφη κοπέλα και την ερωτεύεται. Πολύ σύντομα θα την παντρευτεί. Ο Γουέιν, πάει στον πόλεμο, επιστρέφει και αποκτά παιδιά. Ομως, το παλιό όνειρο παραμένει. Αποφασίζει να κτίσει μαζί με τη γυναίκα του ένα ξενοδοχείο σαν κι εκείνο στο οποίο δούλευε. Ομως, φαίνεται ότι η πρώτη φορά είναι πάντα καλύτερη. Με τους: Τζόντι Φόστερ, Μπο Μπίτζες, Ναστάζια Κίνσκι.

Από την ΕΤ-2 στις 00.30 "Ξιφομαχία τιμής" του Τζέρεμι Κέιγκαν.

Ο Σάμπα, ένας νεαρός πρωταθλητής ξιφομαχίας, σκοτώνει το δάσκαλό του σε μια έκρηξη πάθους και μένει έγκλειστος για 26 χρόνια. Με την αποφυλάκισή του, ο Σάμπα επιστρέφει στη σχολή ξιφομαχίας την οποία πια διευθύνει ο γιος του ανθρώπου που αφαίρεσε τη ζωή.. Στην αρχή θα πιάσει δουλιά ως θυρωρός και στη συνέχεια ως δάσκαλος. Ενας δάσκαλος που μαγεύει τους μαθητές του. Ο γιος του δολοφονηθέντος εντυπωσιάζεται από το δάσκαλο και αρχίζει να ερευνά το παρελθόν του.. Και τότε, όταν μάθει, θα τον καλέσει σε μια μονομαχία τιμής.

Από το MEGA στις 23.30 "Θανάσιμες σκέψεις" του Αλαν Ρούντολφ.

Δυο φίλες αποφασίζουν να δολοφονήσουν το βάναυσο σύζυγο της μίας. Η ταινία είναι βασισμένη σ' ένα πραγματικό γεγονός και σκιαγραφεί το αδιέξοδο δυο γυναικών που οδηγούνται στο έγκλημα νομίζοντας ότι έτσι θα γλιτώσουν από την ανδρική τυραννία. Με τον Χάρβεϊ Καϊτέλ και Ντένις Μουρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ