Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ζητούνται δεσμεύσεις "κατόπιν εορτής"

Η ΓΣΕΕ ζητά από τη νέα κυβέρνηση δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, όμως ο ΣΕΒ έχει άλλες αξιώσεις, ενώ έχουν προηγηθεί και "αναδιατυπώσεις" από την πλειοψηφία της Γενικής Συνομοσπονδίας

Ζητώντας "ουσιαστικές δεσμεύσεις" από τη νέα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ σε χτεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει ότι τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες στην άσκηση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και είναι: "η αντιμετώπιση της ανεργίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η προστασία και η αύξηση του εισοδήματος, η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων, η μεταρρύθμιση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος".

Τα αιτήματα που επιγραμματικά προβάλει σαν βασικά η ΓΣΕΕ, έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις που έγκαιρα, πριν τις εκλογές, διαμήνυσε ο ΣΕΒ στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, υποβάλλοντας σχετικό υπόμνημα. Παράλληλα όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοηθεί η παραποίηση πάγιων θέσεων της Συνομοσπονδίας, από την πλειοψηφία της διοίκησής της, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πριν τις εκλογές στη Θεσσαλονίκη, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΕΒ είχε κάνει σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει: Στην πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μέσω της άρσης "δυσκαμψιών" στην εργατική νομοθεσία και την αγορά εργασίας. Στην άρση των περιορισμών στις ομαδικές απολύσεις, ώστε να εναρμονιστούμε και με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην κατάργηση του Ν. 2112 για την αποζημίωση των υπαλλήλων και την εξομοίωση της αποζημίωσής τους με αυτή των εργατών, που είναι πολύ μικρότερη, ώστε να δημιουργηθεί ενιαία κλίμακα αποζημίωσης για υπάλληλους και εργάτες. Στην κατάργηση του βασικού μισθού και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέσω της παραχώρησης "δυνατότητας καθορισμού αμοιβών μικρότερων από τις προβλεπόμενες συλλογικές συμβάσεις σε περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία και για ανειδίκευτους νέους που είναι άνεργοι σε εταιρίες, που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση"!

Τέλος, ο ΣΕΒ αξίωνε την κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κάνοντας λόγο για "ριζική αναδιάρθρωση το συντομότερο δυνατόν"! Αυτό μάλιστα φαίνεται να είναι έτσι κι αλλιώς μια από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, κάτι που είχε υπαινιχθεί σαφέστατα ως υπουργός Εργασίας ο Ε. Γιαννόπουλος πριν τις εκλογές, αλλά και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης.Ο τελευταίος έκανε λόγο για την ψήφιση σχετικού νόμου μέσα στο 1997.

Πέρα από τη χτεσινή τοποθέτηση της ΓΣΕΕ, είχε προηγηθεί η "αναδιατύπωση" ορισμένων θέσεών της μετά τις εξαγγελίες του Κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη. Τότε απέφυγε να ασκήσει κριτική στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, για να μην... παρέμβει στις εκλογές. Για το ασφαλιστικό η διατύπωση που χρησιμοποίησε η ΓΣΕΕ σε γραπτή μάλιστα ανακοίνωσή της, ήταν "μεταρρύθμιση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος στην κατεύθυνση της οικονομικής βιωσιμότητας και της κοινωνικο-ασφαλιστικής αποτελεσματικότητας"... Η ΓΣΕΕ ζήτησε επίσης "μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών", εγκαταλείποντας τη σαφή απαίτηση 35ώρου χωρίς μείωση αποδοχών. Σαν να μην έφτανε αυτό, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τοποθετήθηκε υπέρ "της προώθησης πολιτικών ενεργητικής στήριξης της απασχόλησης", τις οποίες υλοποιεί η κυβέρνηση για να καταργήσει ουσιαστικά την επιδότηση των ανέργων. Δε δίστασε ακόμα, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, να ζητήσει "καταβολή αυξήσεων στις συντάξεις, ίση με το ποσοστό αύξησης που προβλέπεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας", χωρίς να αναφερθεί στην αναπροσαρμογή των κατώτερων συντάξεων στα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη!

Σήμερα που το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πλέον γνωστό και η κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη των βιομηχάνων, οι οποίοι επανέλαβαν τις θέσεις τους μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, πρέπει να αναμένεται και η άμεση προώθηση της αποδιάρθρωσης, με αρχή το ασφαλιστικό σύστημα. Σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις η κυβέρνηση θα είναι μάλλον πιο συνεπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ