Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι Κούρδοι στο στόχαστρο ξανά

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-

Ο τελικός απολογισμός των προχτεσινών ταραχών στις φυλακές της πόλης του Ντιγιαρμπακίρ: Ενδεκα κρατούμενοι νεκροί, 20 τραυματίες. Κυβερνητικό σχόλιο: Ουδέν...

Τα επεισόδια στη φυλακή ξέσπασαν, όπως εκ των υστέρων μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή", όταν η διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος αποφάσισε τη μεταφορά 14 κρατουμένων - μελών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) - σε άλλες φυλακές. Ενώ, παράλληλα, αρνήθηκε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που είχε παράσχει σε προηγούμενες κινητοποιήσεις των φυλακισμένων, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των έγκλειστων πολιτικών κρατουμένων.

Στην ίδια περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας, η επιχείρηση - "σκούπα"κατά των αντικαθεστωτικών ανταρτών του ΡΚΚ συνεχίστηκε και χτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών στρατιωτικών αρχών, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν τις τελευταίες τρεις μέρες 47 μαχητές της οργάνωσης, ενώ κατεγράφησαν έξι απώλειες των στρατιωτών. Από την αρχή της επιχείρησης, στα μέσα Αυγούστου, ισχυρίζεται ο Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί, αρχηγός του γενικού επιτελείου της Τουρκίας, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.000 αντάρτες.

Στην Αγκυρα, άρχισε χτες η δίκη 41 στελεχών του φιλοκουρδικού Λαϊκού Κόμματος (Χαντέπ), οι οποίοι κατηγορούνται για "αυτονομιστική δράση". Δεκαοκτώ από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες "αρχηγίας ένοπλης συμμορίας". Αναλυτές και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα χαρακτηρίζουν τη δίκη "άκρως πολιτική" και επίσης εντασσόμενη σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί οποιαδήποτε απόπειρα πολιτικής λύσης του κουρδικού ζητήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ