- Σε πεδίο μάχης μεταβλήθηκαν, χτες, η Ραμάλλα, η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Χεβρώνα και η Βηθλεέμ από τις συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών. Τα αιματηρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στη... - 1996-09-26 00:00:00.0"/> - Σε πεδίο μάχης μεταβλήθηκαν, χτες, η Ραμάλλα, η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Χεβρώνα και η Βηθλεέμ από τις συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών. Τα αιματηρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στη... - 1996-09-26 00:00:00.0" /> Οργή και αιματηρά επεισόδια | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οργή και αιματηρά επεισόδια
  • Εκρυθμη η κατάσταση στη Δυτική Οχθη και στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ
  • Τρεις νεκροί και 300 τραυματίες κατά τη διάρκεια των αιματηρότερων συγκρούσεων από την εποχή της "Ιντιφάντα"

Σε πεδίο μάχης μεταβλήθηκαν, χτες, η Ραμάλλα, η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Χεβρώνα και η Βηθλεέμ από τις συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών. Τα αιματηρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στη Ραμάλλα, όπου τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιοι, δύο αστυνομικοί και ένας 14χρονος, έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, σε όλες τις πόλεις που σημειώθηκαν συγκρούσεις, περισσότερα από 300 άτομα τραυματίστηκαν - αρκετά από τα οποία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη Ραμάλλα όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 1.000 νεαροί Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν, διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα της υπόγειας στοάς στην Ιερουσαλήμ, και κατευθύνθηκαν σε ένα περιφερειακό ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους αντιμετώπισαν με πυροβολισμούς και με δακρυγόνα. Καταδιώκοντας τους συγκεντρωμένους οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στη Ραμάλλα, παραβιάζοντας για πρώτη φορά την αυτονομία των παλαιστινιακών εδαφών. Ακολούθησε πραγματική μάχη, καθώς στα επεισόδια αναμείχθηκαν και μέλη της φρουράς ασφαλείας του Αραφάτ "Δύναμη 17", που αντάλλαξαν πυρά με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, καθώς και Παλαιστίνιοι αστυνομικοί με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν ώρες χάους.

Συγκρούσεις σημειώνονταν χτες, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου, πιθανώς, υπάρχουν τραυματίες αν και η πληροφορία αυτή δεν έχει διασταυρωθεί. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και στη Χεβρώνα, ενώ στην πόλη της Γάζας 5.000 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες. Οι διαδηλώσεις συνοδεύτηκαν από γενική απεργία σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις, αλλά και στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ, μετά από σχετική έκκληση που απηύθυνε, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Ο Γιάσερ Αραφάτ πήρε μέρος στην έκτακτη συνέλευση του Παλαιστινιακού Συμβουλίου, προχτές το βράδυ, το οποίο με ανακοίνωσή του καταδικάζει τη διάνοιξη της στοάς, μήκους 500 μέτρων, κάτω από την αραβική Ιερουσαλήμ. Η παλαιστινιακή ηγεσία εκτιμά ότι η διάνοιξη της στοάς αποτελεί παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών, καθώς και των διεθνών κανονισμών για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, ενώ συγχρόνως είναι άλλη μία απόδειξη ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η εξτρεμιστική μουσουλμανική οργάνωση "Χαμάς" καλεί, με ανακοίνωσή της, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Γιάσερ Αραφάτ να αναστείλουν την ειρηνευτική διαδικασία και να προχωρήσει ο παλαιστινιακός λαός σε μια νέα "Ιντιφάντα". Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εφόσον το Ισραήλ όχι μόνο δεν παραχωρεί τίποτα αλλά συνεχίζει να φέρεται σαν κατακτητής και να καταπατά τα συμπεφωνημένα.

Η μυστική διάνοιξη της στοάς έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Αλφρέντο Λοπές Καμπράλ, καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης και ζήτησε την άμεση αναστολή της λειτουργίας της στοάς. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει, επανειλημμένως στο παρελθόν, χαρακτηρίσει παράνομες τέτοιου είδους ενέργειες των ισραηλινών αρχών, καθώς παραβιάζουν το πολυθρησκευτικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και "απειλούν την ασφάλεια του τεμένους Αλ Ακσά και των θεμελίων των αραβικών κατοικιών που βρίσκονται πάνω από τη στοά".

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, σήμερα, θα αντιμετωπίσει το θέμα ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι οι Αραβες αναγκάζονται από "το έγκλημα" της ισραηλινής κυβέρνησης να λάβουν έκτακτα μέτρα και ότι η ειρηνευτική διαδικασία, πλέον, κινδυνεύει άμεσα.

Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και η γαλλική κυβέρνηση, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε τη βαθιά του δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις αυτές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι. Ο Νετανάχιου αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα επεισόδια οφείλονται σε παραπληροφόρηση, ενώ απηύθυνε έκκληση, μέσω της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παρέμβει και να αποτρέψει "τη συνέχιση των βιαιοτήτων σε βάρος του ισραηλινού στρατού"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ